Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppakeskukset huolissaan länsimetron myöhästymisestä – ”Yritykset ovat jo rekrytoineet henkilökunnankin”

Metron ongelmat saattavat johtaa myös siihen, että Espoon Matinkylässä sijaitsevan kauppakeskus Ison omenan yhteyteen rakennettua liityntäbussiterminaalia ei avatakaan elokuun puolivälissä.

Kaupunki
 
Kesken olevat rakennustyöt ja puuttuvat komponentit hidastavat Länsimetron alkua
Kesken olevat rakennustyöt ja puuttuvat komponentit hidastavat Länsimetron alkua
Länsimetron toiminnan aloittaminen on törmännyt hankaluuksiin, kun esimerkiksi savunpoistopuhaltimiin liittyviä komponentteja ei ole vielä toimitettu. 52 järjestelmän yhteensovittaminen on jokaikisestä järjestelmästä kiinni, ja esimerkiksi Matinkylän asemalla ei ole päästy vielä laitekohtaisia testauksia pidemmälle. Toimittaja Hanne-Mari Tarvonen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Länsimetron myöhästyminen aiheuttaa päänvaivaa myös niille kauppakeskuksille, joiden yhteyteen on rakennettu metroasemat.

”Emme me tietenkään ole iloisia tästä. Viivästyminen vaikuttaa asiakasvirtoihin. Olimme myös suunnitelleet erilaisia toimenpiteitä metron avautumiseen liittyen”, kertoo Espoon Tapiolassa sijaitsevan kauppakeskus Ainoan kauppakeskusjohtaja Kirsi Borg.

Metron ongelmat saattavat johtaa myös siihen, että Espoon Matinkylässä sijaitsevan kauppakeskus Ison Omenan yhteyteen rakennettua liityntäbussiterminaalia ei avatakaan elokuun puolivälissä. Tämä siirtäisi myös terminaaliin avattavien liikkeiden aukeamista ja aiheuttaisi taloudellisia tappioita yrittäjille.

”Varmasti kaikki yrittäjät toivoisivat, että terminaali voitaisiin avata. Yritykset ovat jo rekrytoineet henkilökunnankin”, Ison Omenan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Toni Pokela sanoo.

Pokelan itsensäkin on tarkoitus avata bussiterminaaliin K-market.

”Nyt pitää mennä yksi asia kerrallaan. Joka tapauksessa Ison Omenan yrittäjät ovat tyytyväisiä siihen, että liikennettä haitanneet metron rakennustyöt ovat nyt ohi.”

Bussiterminaalin aukeaminen riippuu siitä, miten HSL järjestää korvaavaa liikennettä myöhästyneelle metrolle. Osastonjohtaja Tero Anttila kertoo, että HSL tiedottaa asiasta tiistaina.

Myös Ison Omenan omistavan Cityconin kaupallinen johtaja Sanna Yliniemi on närkästynyt metron viivästymisestä. Isoon Omenaan on tehty suuri laajennushanke, joka on tarkoitus avata yleisölle 11. elokuuta, vain muutamaa päivää ennen metron alkuperäistä avajaispäivää.

”Erittäin harmillista, että tieto tästä tulee vain kaksi kuukautta ennen metroliikenteen käynnistymistä”, Yliniemi sanoo.

Yliniemen mukaan metron viivästyminen ei kuitenkaan – bussiterminaalia lukuunottamatta – vaikuta Ison Omenan laajennusosan avajaisiin.

”Iso omena on vakiintunut kauppapaikka, eikä se missään nimessä ole pelkästään metroliikenteen varassa”, Yliniemi sanoo.

Aikooko Citycon hakea korvauksia Länsimetro Oy:ltä hankkeen viivästymisen takia?

”En voi valitettavasti kommentoida meidän sopimuksiamme. Taloudellisia tappioita pystyn kommentoimaan vasta sitten, kun viivästyksen kesto on tiedossa”, Yliniemi sanoo.

Isoon Omenaan ollaan rakentamassa myös laajaa sosiaali- ja terveystoimen palvelutoria. Espoon peruspalvelujohtaja Juha Metso uskoo kaupungin palveluiden avautuvan Isossa Omenassa sovitussa aikataulussa.

”Länsimetron viivästys ei vaikuta meidän aikatauluihimme. Todennäköisesti monet asiakkaista eivät edes käyttäisi metroa”, arvioi Metso.

Elokuun 11. päivänä palvelutorilla avaa ovensa Puolarmetsän terveysasema laboratorioineen. Tapiolan röntgen muuttaa sekin Isoon Omenaan. Matinkylän ja Olarin neuvolat siirtyvät palvelutorille.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden klinikka avautuu palvelutorilla samaan aikaan muiden palveluiden kanssa.

Lauttasaareen kauppakeskus Lauttista rakentavan YIT:n hankekehityspäällikkö Sanni Tuomainen ei usko, että metron myöhästyminen vaikuttaisi Lauttiksen toimintaan.

”Kauppakeskus on mitoitettu paikalliselle ostovoimalle. Se sijaitsee Lauttasaaren perinteisessä kaupallisessa keskuksessa”, Tuomainen sanoo.

Kari Pullinen
Matinkylän Isoa omenaa on laajennettu. Laajennusosan piti avautua samaan aikaan länsimetron kanssa.
Matinkylän Isoa omenaa on laajennettu. Laajennusosan piti avautua samaan aikaan länsimetron kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat