Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihdin ampumista tutkitaan murhana – näin poliisisurman tapahtumat etenivät

Poliisi kuoli myöhään perjantai-iltana ammuskelussa Vihdissä ja toinen poliisi loukkaantui vakavasti. Myös ampujaksi epäilty 67-vuotias mies kuoli.

Kaupunki
 
Vihdin ampuminen: näin tapahtumat etenivät ja tämän tiedämme ampujasta
Vihdin ampuminen: näin tapahtumat etenivät ja tämän tiedämme ampujasta
Yksi poliisi kuoli ja toinen loukkaantui 67-vuotiaan miehen ammuttua poliiseja kohti. Poliisit oli hälytetty paikalle miehen ammuttua traktorissa ollutta sukulaistaan kohti. Mieheltä löydettiin luvaton sarjatuliase. Toimittaja ja leikkaus: Salla Hekkala, kuvaus: Janne Järvinen, Kimmo Räisänen.

Poliisi kuoli myöhään perjantai-iltana ammuskelussa Nurmijärventiellä Vihdissä. Keskusrikospoliisin mukaan epäilty poliisisurma tehtiin luvattomalla sarjatuliaseella.

Tutkintaa johtava krp:n rikosylikomisario Thomas Elfgren kertoi HS:lle lauantai-iltana, että tapausta tutkitaan murhana ja murhan yrityksenä. Tutkintanimikkeet voivat esitutkinnan aikana muuttua.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Länsi-Uudenmaan poliisi sai perjantai-iltana hieman ennen kello yhdeksää tiedon ammuskelusta Vihdissä. Ilmoituksen mukaan Nurmijärventiellä sijaitsevalla kiinteistöllä oli ammuttu laukauksia.

Elfgrenin mukaan tapahtumapaikalla oli ammuttu kohti traktorissa ollutta ihmistä.

”Kyseessä on käsitykseni mukaan epäillyn miehen veljen aikuinen pojanpoika. Hän ei loukkaantunut tapahtuneessa.”

Kimmo Räisänen
Tutkijat tarkastelivat Vihdin rikospaikkaa lauantaiaamuna 18. kesäkuuta.
Tutkijat tarkastelivat Vihdin rikospaikkaa lauantaiaamuna 18. kesäkuuta.
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Poliisi eristi ammuskelupaikan Vihdissä perjantai-iltana.
Poliisi eristi ammuskelupaikan Vihdissä perjantai-iltana.

Paikalle meni tämän jälkeen useita poliisipartioita ja kiinteistö eristettiin.

Noin kello 23 poliisi epäili paikallistaneen ampujaksi epäillyn miehen.

Poliisi lähestyi kiinteistöä käskyttäen samalla miestä. Kun poliisi oli menossa kiinteistöön sisään, mies avasi yhtäkkiä tulen.

”Siinä syntyi hätävarjelutilanne, jossa myös poliisi käytti asetta”, sanoi krp:n tiedotustilaisuudessa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Jari Liukku.

Ampuja osui kahteen poliisimieheen.

Toinen poliiseista kuoli saamiinsa vammoihin. Toinen poliisimies loukkaantui vakavasti. Hänen tilansa on vakaa eikä hän ole välittömässä hengenvaarassa.

”Hän on toipumassa kovaa vauhtia, ei ole hengenvaaraa enää”, Elfgren sanoi lauantai-iltana.

”Pyrimme jututtamaan häntä mahdollisimman pian, kun hän on herännyt leikkauksesta.”

Kuollut poliisi työskenteli Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella ja hän oli noin 30-vuotias. Myös loukkaantunut poliisi on suunnilleen samanikäinen.

Liukun mukaan poliisi on jo tehnyt alustavan arvion toiminnastaan tapahtumapaikalla.

”Sen perusteella on toimittu voimassaolevien ohjeiden mukaisesti tässä tilanteessa”, hän sanoi.

Poliisi kertoo, miten Vihdin ammuskelu eteni - "Miten jatkossa vastaava voidaan estää?"
Poliisi kertoo, miten Vihdin ammuskelu eteni - "Miten jatkossa vastaava voidaan estää?"
Poliisin edustajat kertoivat tiedotustilaisuudessa, kuinka Vihdin ammuskelutragedia eteni. Ampuja oli yli 60-vuotias mies, ja kuollut poliisi noin 30-vuotias. Toimittaja: Salla Hekkala, kuvaus: Janne Järvinen ja Kimmo Räisänen, leikkaus: Esa Juntunen.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisarion Pekka Penttilän mukaan poliisi yritti saada epäiltyyn mieheen neuvotteluyhteyttä muun muassa puhelimitse. Poliisi etsi miestä yli kaksi tuntia, ennen kuin sai tähän yhteyden. Huono sää vaikeutti etsintöjä.

”Olosuhteet olivat haastavat. Oli pimeä, satoi kaatamalla eikä talossa ollut valoja päällä”, Penttilä kertoo.

Ammuskelusta epäilty mies löydettiin poliisin etsintöjen yhteydessä kuolleena kiinteistön alueelta. Miehen epäillään ampuneen itsensä, poliisi kertoo. Miehen vaimo oli kiinteistössä tapahtumien aikana.

Poliisin mukaan 67-vuotiaaseen vihtiläiseen mieheen on viime vuosina kohdistunut useita rikosepäilyjä. Rikosnimikkeinä ovat olleet esimerkiksi laittomat uhkaukset, lähestymiskiellon rikkomiset, vainoaminen sekä salakatselu. Miehen lähestymiskiellot ovat poliisin käsityksen mukaan koskeneet naapurissa asuvaa veljenpoikaa.

Poliisin mukaan miehen aseluvat oli peruutettu rikosnimikkeiden vuoksi. Miehen epäillään surmanneen poliisin ja haavoittaneen toista luvattomalla sarjatuliaseella. Poliisi selvittää miehen käyttämän aseen alkuperää.

 

Epäilty oli vihtiläisille tuttu
HSTV Vihdin surmapaikalla - "Tuntuu olevan jo liian yleistä tuommoinen"
HSTV Vihdin surmapaikalla - "Tuntuu olevan jo liian yleistä tuommoinen"
Yksi poliisi kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti ammuskelussa Vihdissä myöhään perjantai-iltana. Myös ampuja sai surmansa. Toimittaja: Noona Bäckgren, kuvaus ja leikkaus: Kimmo Räisänen

HS:n haastattelemien vihtiläisten mukaan epäillyn ampujan maine ”kuumakallena” tunnettiin lähialueella hyvin.

Vihdissä asuva autokorjaamoyrittäjä Lari Lehtinen, 28, joutui todistamaan kotipaikkakunnallaan jo toista kertaa poliisin kohdistunutta ammuskelua: Lehtinen asui Hyvinkäällä vuonna 2012, kun nuori poliisiharjoittelija loukkaantui ampujan luodeista. HS kertoi Hyvinkäällä loukkaantuneen poliisin vaiheista 3.6.

”Onhan tämä äärimmäisen ikävää, jos poliisien ampumisesta alkaa tulla näin arkipäiväistä”, Lehtinen sanoi mietteliäänä Vihdin Siippoon Nesteellä lauantaiaamuna.

Näin vihtiläiset kuvailevat epäiltyä ampujaa. Lue uutinen aiheesta tästä.

 

Poliisi piti hiljaisen hetken Vihdin ampumisten takia - "Tämä on surullinen päivä koko Suomen poliisille"
Poliisi piti hiljaisen hetken Vihdin ampumisten takia - "Tämä on surullinen päivä koko Suomen poliisille"
Poliisi piti hiljaisen hetken Vihdin ampumisia käsittelevässä tiedotustilaisuudessa lauantaina. Toimittaja: Salla Hekkala, kuvaus: Janne Järvinen, leikkaus: Esa Juntunen.
Edessä pitkä tutkinta

Poliisi luonnehti yöllä hieman ennen kello kahta lähettämässään tiedotteessa tapahtumapaikkaa harvaan asutuksi. Tuolloin viranomaiset kertoivat, ettei tilanteesta aiheutunut välitöntä vaaraa sivullisille.

Poliisi kuitenkin arvioi myöhemmin tiedotustilaisuudessa lauantaina, että miehestä olisi saattanut olla myös muille sivullisille vaaraa, jos hän olisi lähtenyt kauemmaksi kiinteistön alueelta.

Ilta-Sanomien mukaan Siippoon Nesteen lähellä kuultiin laukaustenvaihtoa, mikä pelotti lähialueen asukkaita.

Tapauksen tutkinta siirtyi aamuyön aikana keskusrikospoliisille. Krp arvioi, että esitutkinta kestää viikkoja tai jopa kuukausia.

Tilanteen hoitamiseen osallistui Länsi-Uudenmaan poliisin lisäksi Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten sekä pelastuslaitoksen henkilöstöä. Poliisi pyysi lisäapua myös rajavartiolaitokselta. Kaiken kaikkiaan paikalla oli 30 poliisiautoa.

 

Tapahtumat järkyttivät poliisia ja poliitikkoja

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan päivä on surullinen koko Suomen poliisille.

”Poliisin tehtävä on suojella. Tiedämme hyvin riskit, joita ammattiimme liittyy. Hinta on silti aivan liian kova, kun ne riskit toteutuvat. Poliisi kunnioittaa menehtyneen muistoa suruliputtamalla tänään valtakunnallisesti”, Kolehmainen sanoo lähettämässään lausunnossa.

Lue lisää Kolehmaisen kommentteja aiheesta tästä jutusta.

Sisäministeri Petteri Orpo kommentoi Vihdin tapausta Twitterissä. Orpo on ”järkyttynyt Vihdin traagisista tapahtumista” ja ottaa osaa. Lisäksi hän toivottaa poliisimiesten perheille ja läheisille voimia. Suomen sisäinen turvallisuus ja poliisiasiat kuuluvat sisäministeriölle.

Pääministeri Juha Sipilä kommentoi Vihdin ammuskelua valtioneuvoston kanslian tiedotteessa:

”Kyseessä on järkyttävä tragedia. Syvä osanottoni menehtyneen poliisin omaisille, läheisille ja työyhteisölle. Kunnioitan suuresti poliisin ammattikuntaa. He vaarantavat henkensä suojellakseen yhteiskuntaamme”, pääministeri Sipilä sanoo.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö esittää osanottonsa ja tukensa.

”Ammutuksi joutuneet poliisit, kuten jokainen suomalainen poliisi, ovat omalla jokapäiväisellä työllään osaltaan varmistaneet, että Suomi on maailman turvallisimpia maita. Siksi väkivallanteko poliisia kohtaan on väkivaltaa koko suomalaista yhteiskuntaa vastaan”, presidentin lausunnossa sanotaan.

Poliisioperaatio Vihdissä
Poliisioperaatio Vihdissä
Kimmo Räisänen
Ampumispaikalla oli lauantaiaamuna myös puolustusvoimien virka-apujoukkoja.
Ampumispaikalla oli lauantaiaamuna myös puolustusvoimien virka-apujoukkoja.
Kimmo Räisänen
Kimmo Räisänen
Kimmo Räisänen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat