Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kivitalot valtaavat Mika Häkkisen koulineen moottoripyhätön

Keimolanmäelle rakennetaan uutta asuinaluetta moottoriurheilun historiaa kunnioittaen. Pian alueella on asuntoja 2 500 ihmiselle.

Kaupunki
 
Jorma Pouta
Keimolassa kilpailtiin muun muassa Formula 2- ja Formula Vee -sarjoissa.
Keimolassa kilpailtiin muun muassa Formula 2- ja Formula Vee -sarjoissa. Kuva: Jorma Pouta
Fakta

Moottoriurheilun ja musiikin riemurata

 Helsingin Eläintarhan ajot lopetettiin 1960-luvun alussa, kun radalla sattui useita kuolemantapauksia.

 Vuosina 1966–1978 toiminut Keimolan moottoristadion täytti Eläintarhan jättämän aukon. Keimolassa ajettiin muun muassa moottoripyörillä, formula-autoilla ja moottorikelkoilla.

 Keimolassa järjestettiin myös konsertteja. Siellä esiintyivät muun muassa The Beach Boys ja Hurriganes.

Keimolanmäki

Taksin navigaattori ei tunnista Vantaan Keimolanmäkeä, mutta onneksi kuljettajalla on näppärä sovellus kännykässään. Vanhan moottoriradan kaarevaa ajorataa seuraillen päädytään suoraan oikeaan osoitteeseen.

Perillä uusi keimolanmäkeläinen Soile Mowjun onnittelee.

”Havaintojeni mukaan taksit eivät juuri löydä perille”, hän hymähtää.

Jos kohta Keimolanmäki tuottaa aluetta tuntemattomille vaikeuksia, vanhoille moottoriurheilun ystäville se on tuttuakin tutumpi. Kesken haastattelun Mowjun joutuu kertomaan vieraalle Opel-kuskille, miten asuinalueen avajaisia aiotaan viettää. Mies on otettu, kun kuulee, että paikalle tulee vanhoja kilpa-autoja.

”Lähimetsä on täynnä moottoriurheilun polkuja ja asvaltilla päällystettyä vanhaa rataa. Minusta täällä on jännempää kuin tavallisessa kaupunkipuistossa”, Mowjun miettii.

Jännitystä alueella piisasi myös vuosina 1966–1978, jolloin alueella toimi moottorirata. Rataa pitkin kiidettiin muun muassa formula-autoilla, rata-autoilla ja muilla urheiluautoilla.

Keimolanmäen mikroautoradan mutkia nuoli autollaan myös muuan Mika Häkkinen. Kaksinkertainen Formula ykkösten maailmanmestari voitti radalla ensimmäisen kilpailunsa. Ikää Häkkisellä oli tuolloin 7-vuotta.

Nyt moottorirata saa kuitenkin väistyä asuntojen tieltä. Ensimmäiset asukkaat muuttivat Keimolanmäelle maaliskuussa, kun ensimmäisiin asuintaloihin valmistui 80 asuntoa.

Syksyllä valmistuu peräti 400 asuntoa, niistä suurin osa käärmetaloksi ristittyyn kaartelevaan kerrostaloriviin Hämeenlinnanväylän kupeessa. Silloin Keimolanmäellä asutaan sekä vuokra-, asumisoikeus- että omistusasunnoissa. Lisää on luvassa.

Vantaa sovittelee Isosuon ja Hämeenlinnanväylän välimaastoon asuntoja yhteensä 2 500 asukkaalle. Valtaosa näistä asunnoista tulee kerrostaloihin, mutta myös pientaloja on luvassa.

Alueen keskuspaikaksi muotoutuu Keimolan moottoriradan isää Curt Lincolnia kunnioittava Lincolninaukio. Aukion keskellä seisoo moottoriradan vanha valvontatorni, jossa aikanaan toimii moottoriurheilun ääniä muistuttava ääni- ja valotaideteos.

Torni on määrä kunnostaa ensi vuonna.

”Aiemmin kunnostusta ei kannata tehdä, koska sosiaalinen kontrolli on vähäistä niin kauan kuin asukkaita on vähän”, muotoilee Keimolanmäen projektipäällikkö Gilbert Koskela.

Ilkivallan mahdollisuus on todellinen. Sitä on Mowjunkin joutunut todistamaan. Alikulku Hämeenlinnan väylän alitse on jo töhritty.

”Ja kun se on niin kauniin keltainen, ja sen koristeena on eläinten korkokuvia”, Mowjun harmittelee.

Alikulun kautta Keimolanmäen asukkaat pääsevät kehäradan Kivistön asemalle. Etäisyys on laskentatavasta riippuen noin 800 metriä.

Mowjun on käyttänyt kehärataa satunnaisesti, sillä vielä tällä hetkellä Keimolanmäen asukkaat kulkevat kauppaan, töihin ja harrastuksiin omalla autolla.

”Olen käynyt kaupassa Martinlaaksossa ja joskus Myyrmäessä, kun on ollut asiaa esimerkiksi kirjastoon”, Mowjun sanoo.

”Odotan Kivistön uutta kauppakeskusta todella innokkaasti. Nythän siellä on vain yksi Siwa.”

Kivistön kauppakeskuksen rakentaminen on viivästynyt valituksen vuoksi.

Korjaus 19.6., Keimola ei ollut omana aikanaan Suomen ainoa moottorirata, sillä esimerkiksi Hämeenlinnassa juhlittiin avajaisia jo 1967.

Oikaisu (HS 21.6.2016): Sunnuntaina 19. kesäkuuta sivulla A16 oli virhe kuvatekstissä. Keimolan moottoriradan arkistokuvassa oli Formula Vee, ei Formula 2 -auto.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
”Kaikkein hienointa Keimolanmäessä on luonnon läheisyys”, kiittää uusi asukas Soile Mowjun. Petikon metsät avautuvat heti vanhan moottoriradan länsipuolella.
”Kaikkein hienointa Keimolanmäessä on luonnon läheisyys”, kiittää uusi asukas Soile Mowjun. Petikon metsät avautuvat heti vanhan moottoriradan länsipuolella.
Matti Tapola
Tältä Keimolan rata näytti ilmasta käsin vuonna 1966...
Tältä Keimolan rata näytti ilmasta käsin vuonna 1966...
Hannu Vallas / Lentokuva Vallas Oy
...Ja tältä rata-alue näyttää nyt kesällä 2016.
...Ja tältä rata-alue näyttää nyt kesällä 2016.
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Soile Mowjun saa lisää naapureita ensi syksynä, kun käärmetaloksi kutsuttuun kerrostalorivistöön valmistuu 400 asuntoa.
Soile Mowjun saa lisää naapureita ensi syksynä, kun käärmetaloksi kutsuttuun kerrostalorivistöön valmistuu 400 asuntoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat