Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivullinen sai turvasumutetta kasvoilleen metrossa – tarkastajien päällikkö kertoo, toimivatko tarkastajat oikein

Liputta matkustanut joutui putkaan, kaksi tarkastajaa kävi näyttämässä jälkiään terveysasemalla.

Kaupunki
 
Marja Pyykkö
Marja Pyykkö julkaisi perjantaina Facebook-sivullaan kuvia kasvoihinsa sumutteesta saamistaan vammoista.
Marja Pyykkö julkaisi perjantaina Facebook-sivullaan kuvia kasvoihinsa sumutteesta saamistaan vammoista. Kuva: Marja Pyykkö

Helsingin keskustan ja Vuosaaren välillä kulkeneessa metrossa sattui perjantaina iltapäivällä tilanne, jossa neljän lipuntarkastajan ja metrossa ilmeisesti liputta matkustaneen nuoren miehen välille syntyi kiistaa, joka eteni poliisin tietojen mukaan painimiseksi.

Tilanteessa eräs lipuntarkastajista turvautui kaasusumutteeseen, jolla hän sumutti nuorta miestä. Itäkeskuksen asemalla metroon tuli poliisipartio, joka vei miehen putkaan.

Metrossa samaan aikaan matkustanut elokuvaohjaaja Marja Pyykkö kertoi perjantaina Helsingin Sanomille saaneensa tilanteessa kasvoilleen tarkastajan sumuttamaa kaasua.

”Kasvoihin jäi jälkiä ja käsivarretkin ovat nyt laikuilla. Tapahtuman jälkeen olin hysteerisessä tilassa, koska en todellakaan voinut odottaa tällaista tapahtuvaksi”, Pyykkö kertoi perjantaina.

 

Miten kommentoitte sivullisen matkustajan kokemuksia kaasutuksesta, HSL:n matkalippujen tarkastusyksikön päällikkö Janne Solala?

”Kuulin, että tämä henkilö olisi saanut sumutetta kasvoilleen ja vaatteilleen. Kun hän tekee meille kirjallisen korvausvaatimuksen, niin asia lähtee etenemään. Hän on ilmeisesti tehnyt ilmoituksen myös poliisille, niin asia etenee sitäkin kautta.”

Miten tarkastajat koulutetaan sumutteen käyttöön?

”Kaikki tarkastajat ovat saaneet sumutteen käyttöön asianmukaisen koulutuksen. Osa tarkastajista on niin kutsuttuja asevastaavia, jotka ovat saaneet sumutteisiin erityiskoulutuksen, ja he opastavat sumutteen oikean käytön työtovereilleen.”

Tarkastaja saa käyttää sumutetta, jos tilanteessa on henkeen tai terveyteen kohdistuva uhka. Oliko kyseisessä tilanteessa sellainen uhka?

”Kyllä oli. Ainakin kaksi tarkastajaa sai tilanteessa tämän miehen toimesta jälkiä ihoonsa, joita on käyty näyttämässä myös terveyskeskuksessa. Tilanteessa kaksi tarkastajista on ollut naisia ja kaksi miehiä. Kaasun käyttö vaikuttaa mielestäni perustellulta.”

Viime vuonna lipuntarkastajat turvautuivat sumutteeseen yhdeksän kertaa. Onko sivullisille aiemmin aiheutunut sumutteesta jotain haittaa?

”Olen ollut nykyisessä tehtävässäni vasta kolme kuukautta, joten en pysty aivan varmasti vastaamaan viime vuoden asioista. Mutta ainakaan minun korviini asti ei tämmöistä ole kantautunut. Ainakaan mitään vakavampaa ei ole tapahtunut. Tarkastajien käytössä oleva kaasu on tänä keväänä vaihdettu sellaiseen, joka leviää ympäristöön aiempaa vähemmän.”

Minkälaisia oikeuksia lipuntarkastajilla on ottaa kiinni metrosta tai asemalta pois pyrkivää matkustajaa?

”Ihan yksiselitteisesti lipuntarkastajat saavat ottaa kiinni liputtoman matkustajan. Tarkoituksena on selvittää henkilöllisyys ja antaa henkilölle tarkastusmaksu. Tietenkään tarkastajan oman terveyden uhalla ketään ei oteta kiinni. Jos liputon matkustaja on esimerkiksi iso ja aggressiiviselta vaikuttava henkilö, silloin tarkastaja väistää. Tarvittaessa paikalle kutsutaan poliisi.”

Mitä muita voimakeinoja lipuntarkastaja voi sumutteen lisäksi käyttää?

”Liputtomasta matkustajasta voidaan pitää kiinni. Esimerkiksi mitään käsirautoja tarkastajilla ei ole. Näitä hankalampia tapauksia sattuu onneksi suhteellisen vähän.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat