Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koleran pelko ja St. André Gatan – entisajan Helsinki elää kaupungissa yhä

Vuosisatojen merkkihenkilöt ja kaupunki heräävät henkiin Helsingin historiaan pohjaavan kirjan anekdooteissa.

Kaupunki
 
Frans Nyberg / Svenska litteratursällskapet
Kolera-allas sai nimensä, kun erään laivan kippari kuoli koleraan vuoden 1893 silakkamarkkinoiden aikaan. Kuva Kauppatorilta on vuodelta 1906.
Kolera-allas sai nimensä, kun erään laivan kippari kuoli koleraan vuoden 1893 silakkamarkkinoiden aikaan. Kuva Kauppatorilta on vuodelta 1906. Kuva: Frans Nyberg / Svenska litteratursällskapet

Tiesittekö, että Helsingin Lönnrotinkatu oli vuonna 1820 nimeltään St. André Gatan? Ehkä tiesitte. Minulle tämä valkeni vasta, kun luin Marjo-Pauliina Paanasen ja Vesa Linnan kirjan Elämän loiste ja hurjuus – Kertomuksia entisaikojen Helsingistä ja Viaporista.

Apostoli Andreaan mukaan nimetyn kadun seuraavat muodot olivat Andreagatan, Antreankatu ja kansan suussa Antinkatu. Vuonna 1884 kuollut kansaneepoksen kokoaja Elias Lönnrot sai nimensä katukilpeen 1928.

Lönnrot oli kuollessaan jo etabloitunut Kalevalan ja Kantelettaren kokoaja, lääkäri ja kasvitieteilijä. Paanasen ja Linnan kirjassa hän kamppailee lääkärinä koleraa vastaan Hietalahden lasaretissa vuonna 1831. Samalla kerrotaan hänen salakihlauksestaan neiti Piponiuksen kanssa vuonna 1848.

Lönnrotin lisäksi tapaamme muun muassa Viaporin Susiluodolla 1700-luvulla harppovan Augustin Ehrensvärdin, pormestari Johan Kuhlbergia vastaan kielletyt kahvinpavut aseinaan juonittelevat mahtikauppiaat Per Hansson Sunnin ja Johan Sederholmin sekä tämän tyttären Hedvigin.

Olemme läsnä, kun sokeritehtaan omistaja Feodor Pantelejevitš Kiseleff käyskentelee myhäillen pääkaupungin katuja, kun mamselli Cajsa Wahllund kestitsee ylioppilaita ravintola Sparbankenissa Siltasaaressa vuonna 1837, ja elämme mukana, kun lumoavan Aurora Stjernvallin (myöh. Demidov, Karamzin ) miessuhteet toinen toisensa jälkeen saavat onnettoman kohtalon.

Noin 270-sivuinen Elämän loiste ja hurjuus perustuu historiallisiin faktoihin ja helsinkiläisten merkkihenkilöiden todellisiin kohtaloihin. Lajina kirja edustaa niin kutsuttua asiaproosaa, jossa on vahva kaunokirjallinen sävy.

Kirjoittaja Marjo-Pauliina Paananen on kuvitellut, miltä merkkihenkilöistä on mahtanut tuntua ihmisinä. Teoksen anekdootit vievät meidät historiaan, ja tuovat historian henkilöt kaunokirjallisiksi henkilöiksi muuttuneina sieltä tänne. Ja ovathan henkilöt jättäneet todenkin jälkensä kaupunkiin: esimerkiksi Sunnin, Sederholmin ja Kiseleffin talot seisovat yhä naapureina Helsingin Torikortteleissa.

Täällä ovat yhä läsnä Carl Johan Walleenin rakennuttama Karamzinin huvila (Hakasalmen huvila), puhumattakaan Aurora Stjernvallin nimeä kantavasta sairaalasta tai Cajsa Wahllundin mukaan nimetyistä Kaisaniemen puistosta ja Kaisaniemenkadusta.

Tuntemattomiakin henkilöitä kirjasta löytyy. Hekin ovat kuitenkin painaneet Helsingin historiaan ja paikannimistöön peukalonjälkensä: Esimerkiksi vuonna 1893 kalastajien satamassa oli Syysmarkkinoiden aikaan laiva, joka kierrettiin kaukaa. Laivan kippari kuoli koleraan. Helsinkiläiset nimesivät kuolinpaikan Kolera-altaaksi.

Marjo-Pauliina Paananen, Vesa Linna: Elämän loiste ja hurjuus – Kertomuksia entisaikojen Helsingistä ja Viaporista, Basam Books 2015, 272 sivua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat