Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digiyhtiön kirjanpidossa puolen miljoonan sotku – Helsinki joutuu tulemaan hätiin

Helsingin kaupunginhallitus päättää maanantaina maksaako kaupunki puoli miljoonaa ylimääräistä, jotta kehitysyhtiö Forum Virium selviää kuiville.

Kaupunki
 
Fakta

Kaupungin tuotekehitysyksikkö

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupungin konserniin kuuluva osakeyhtiö.

Sen tarkoituksena on kehittää uusia digitaalisia palveluja – siis sekä luoda uutta liiketoimintaa että parantaa kaupungin omia palveluja. Helsinki on viime vuosina esimerkiksi lisännyt tarjoamansa avoimen datan määrää rajusti. Yhtiön tarkoituksena on myös lisätä suurten kaupunkien yhteistyötä teknologiahankinnoissa.

Forum Viriumilla on kolmisenkymmentä työntekijää, määrä elää hiukan käynnissä olevien hankkeiden mukana. Yhtiö aloitti toimintansa 2006.

Helsinki joutuu sijoittamaan yllättäen puoli miljoonaa lisää rahaa digikehitysyhtiöönsä Forum Viriumiin.

Taustalla on sekoilu yhtiön kirjanpidossa. Tehtyjen virheiden vuoksi yhtiön talous on näyttänyt olevan kohtuullisessa kunnossa, vaikka oikeasti oma pääoma valunut satoja tuhansia miinukselle ja rahoitus EU:lta vaarassa.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee maanantain kokouksessaan Forum Viriumin pääomittamista, koska ilman lisärahaa yhtiö ei voisi enää hoitaa keskeisiä tehtäviään.

Forum Viriumin tavoitteena on kehittää Helsinkiin uusia digitaalisia palveluja, muttei yksin vaan yhdessä eri julkisten toimijoiden, yritysten ja kaupunkilaisten kanssa.

Kirjanpidon virheet huomattiin vuosi sitten kesällä. Tuolloin kävi ilmi, että kolmen edellisen vuoden aikana joidenkin yhtiön pitkäaikaisten hankkeiden tulevaisuudessa odotettavia tuottoja on kirjattu virheellisesti yli 400 000 euron edestä.

Tilintarkastaja huomasi, että eri hankkeissa kirjanpito oli hoidettu eri tavoilla.

Virheelliset tuotto-odotukset piti nyt kirjata viime vuoden kuluksi kerralla ja samalla kirjanpitoon vietiin myös sadantuhannen arvosta pitämättömiä lomia ja muita vapaita. Tämä veti Forum Viriumin tuloksen vuodelta 2015 yli 400 000 euroa tappiolle.

Tilintarkastuskertomuksen mukaan Forum Viriumin kirjanpidon ongelmat ovat sisäisiä. Eri hankkeisiin saadut rahat on käytetty juuri niihin tarkoituksiin, mihin ne on myönnetty.

Ongelmana on lähinnä se, että virheellisten kirjausten vuoksi ei ole huomattu aikaisemmin, että yhtiö elää käytännössä yli varojensa jatkuvasti. Yhtiön oma pääoma on nyt huvennut kokonaan tappioihin.

Ilman lisärahaa kehitysyhtiö voisi ajautua konkurssiin. Yhtiössä on aloitettu tänä vuonna säästöohjelma, mutta oman pääoman valumista miinukselle ei voida korjata kovin nopealla aikataululla.

Kiirettä päätökseen tuo se, että monia Forum Viriumin kautta kulkevia teknologiahankkeita rahoittaa EU. EU-komissio ei kelpuuta hankkeitaan hoitamaan organisaatiota, jonka talousasiat eivät ole kunnossa. Seuraava tarkastus on ohjelmassa todennäköisesti heinäkuussa tai elokuussa.

Forum Virium pyörii pääasiassa hankerahoituksella, jota viime vuonna saatiin kaksi miljoonaa eri tahoilta. Tämän lisäksi kaupunki laittaa vuosittain vajaan miljoonan omaa rahaansa yhtiön perustoimintaan. Nyt päätettävä puoli miljoonaa tulisi siis tämän rahan päälle.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) perustelee esitystä Forum Viriumin pääomittamisesta sillä että käynnissä olevat kaupungin kannalta tärkeät kehityshankkeet voidaan näin viedä päätökseen ja uusiin saadaan EU:lta rahoitusta.

Forum Virium on parhaillaan mukana esimerkiksi Kalasataman uuden kaupunginosan teknologiakokeiluissa, rakentamassa Helsingille ja Tallinnalle yhteistä innovaatio- ja tutkimusalustaa sekä etsimässä yhdessä sosiaali- ja terveysviraston kanssa uusia innovaatioita helpottamaan ikääntyneiden arkea.

Forum Viriumista on teetetty virheiden tultua ilmi ulkopuolisella selvitys. Kaupunki edellyttää myös, että kirjanpidossa tehdyt mokat eivät saa toistua. Yhtiön tulee myös jatkaa säästöohjelmaansa, jotta sen talous saataisiin tasapainoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat