Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin raitiovaunureitit mullistuvat – muistatko nämä vanhat ratikat?

Vitosen raitiovaunu aloittaa raitiotievallankumouksen. 2020-luvulla ratikalla voi ehkä ajaa Hernesaareen ja Laajasaloon. Nykyisistäkin reiteistä moni kääntyy uuteen asentoon.

Kaupunki
 
Leif Rosas
Ruotsissa asuva Anna Norrholm kyllästyi monen muun lailla odottamaan 4T-vaunua Katajanokan terminaalilla. Maanantaina laivamatkustajat noutaa Katajanokalta vaunu numero 5.
Ruotsissa asuva Anna Norrholm kyllästyi monen muun lailla odottamaan 4T-vaunua Katajanokan terminaalilla. Maanantaina laivamatkustajat noutaa Katajanokalta vaunu numero 5. Kuva: Leif Rosas
Fakta

Muutoksia nykyisillä raitiovaunulinjoilla

  Linja 1:n reitti siirtyy kulkemaan Töölön ja Kallion kautta linjan 8 rinnalle.

  Linja 2 päättyy jatkossa Pasilaan ja linja 3 Meilahteen.

  Linja 7 alkaa kulkea Meilahdesta Jätkäsaareen nykyisen rengasreitin sijaan.

  Ratikat 6 ja 8 etenevät uusille asuinalueille Hernesaareen ja Jätkäsaareen.

Raitiolinja 5 palaa liikenteeseen tänään maanantaina. Sillä pääsee keskustasta Katajanokan terminaaliin ja takaisin. Uusi ratikkalinja on kuitenkin vasta alkua pääkaupunkiseudun raitiotievallankumoukselle.

Näillä näkymin raitiovaunut kulkevat 2020-luvulla Hernesaareen, Espoon Keilaniemeen, Kruunuvuorenrantaan ja ehkä Munkkivuoreenkin.

Suunnitellut muutokset vaikuttavat niin monipuolisesti, että niiden perässä on vaikea pysyä.

Kysytään apua raideliikenteen tulevaisuuden tuntijalta, Helsingin seudun liikenteen (HSL:n) joukkoliikennesuunnittelija Lauri Rädyltä. Mitä seuraavaksi tapahtuu?

”Iso muutos tapahtuu syksyllä 2017, kun Jätkäsaaressa avataan Välimerenkadun raideyhteys ja Meilahdessa Reijolankadun raideyhteys.”

Käytännössä tämä tarkoittaa Rädyn mukaan sitä, että ratikkalinja 7 alkaa kulkea Jätkäsaareen linjan 9 lisäksi. Myös Töölön ja Kallion välinen liikenne tihenee, kun linja 8 saa rinnalleen linjan 1.

Muutosten myötä monen tutun raitiovaunun reitti muuttuu. Ratikka 1 ei ensi vuoden syksyllä enää kulje Ullanlinnan ja Kruununhaan halki. Muutos harmittaa alueiden asukkaita.

”Asukkailta on tullut yksittäisiä yhteydenottoja, ettei linjan reittiä pitäisi muuttaa. Muutoksen myötä joidenkin matka keskustaan hidastuu, mutta useamman matka kuitenkin nopeutuu”, Räty sanoo.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne on jatkuvasti muuttuva palapeli, joten palautetta kannattaa Rädyn mielestä antaa jatkuvasti sekä nykytilanteesta että suunnitelmista.

”Meillä on mielessä monia pieniä muutoksia linjastoon. Muutosajatukset tulevat signaaleista, joita jokainen palaute edustaa”, Räty kertoo.

Jos katsotaan kauemmas, 2020-luvulle, mylläys vain jatkuu. Silloin kaupunkikuvaan saapuvat pikaraitiotiet.

Viime viikolla Helsingin ja Espoon kaupunginvaltuustoissa läpi menneeseen Raide-Jokeriin valmistaudutaan sekä Helsingissä että Espoossa kaavoitustöillä jo nyt. Raide-Jokerin liikennöinnin odotetaan alkavan aikaisintaan syksyllä 2021.

Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen ulottuva pikaraitiotie kulkisi suunnilleen nykyisen bussilinjan 550 reittiä. Pysäkkejä on harvemmassa kuin perinteisillä raitiolinjoilla, joten Raide-Jokeri etenee huomattavasti niitä nopeammin.

Toinen, aikaisintaan vuonna 2025 avattava raitiotie palvelee etenkin uutta Kruunuvuorenrannan asuinaluetta. Kyse on raitiosiltayhteydestä Laajasaloon.

Hanke etenee kesälomien jälkeen Helsingin kaupunginhallitukseen ja sen jälkeen valtuuston hyväksyttäväksi.

Raide-Jokerin projektipäällikkö Lauri Kangas Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta kertoo, että myös Laajasaloon kulkevasta raitiotiestä yritetään saada nopea.

”Kruunusiltojen raitiolinjaan ja Raide-Jokeriin haetaan sukulaisuutta. Nopeus riippuu kuitenkin pysäkkien välisestä matkasta.”

Raide-Jokerista saadaan nopea, koska sen matkan varrella on pitkiä osuuksia, joista ihmisiä tuskin nousee kyytiin.

”Jos reitin varrella on linjan käyttäjiä jatkuvasti, pysäkkivälin ei kannata olla kovin paljon pidempi kuin 500 metriä”, Kangas sanoo.

Suunnittelijoiden pöydillä lojuu edelleen myös Koskelasta alkava ja Malmille päätyvä pikarata, jota suunniteltiin jo kymmenen vuotta sitten nimellä Viira. Kangas ei osaa sanoa toteutuuko rata, mutta suunnittelu jatkuu.

”Radan kaavailussa on positiivinen vire”, Kangas kuvailee.

Länsimetron aikataulufarssin jälkeen isojen joukkoliikennehankkeiden ajoissa valmistumiseen suhtautuu väkisin vähintään pienellä skeptisyydellä. Laurit, Räty ja Kangas, ovat samaa mieltä siitä, että turhan optimistista aikataulua ei kannata luvata.

”Pikaraitiotiet ovat isoja hankkeita, mutta kun rakentaminen tapahtuu maan päällä, riski aikataulun pettämiseen on pienempi”, Lauri Räty sanoo.

Muukin kuin raiteilla toimiva liikenne toki muuttuu lähivuosina. HSL:n liikennejärjestelmäosaston johtajan Sini Puntasen mukaan seudulla satsataan kuitenkin nyt raideliikenteeseen, koska niiden avulla runkoliikenne saadaan kerralla pysyväksi.

”Sähköbussejakin kehitellään, mutta isojen matkustajamäärien kuljetukseen raideliikenne on paras vaihtoehto”, Puntanen sanoo.

Kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) kuvailee pikaraitioteitä joukkoliikenteeksi, jolla pääsee kauas ja nopeasti. Kehitystä tukee myös siirtyminen vyöhykehinnoitteluun, jossa kaupunkien rajoilla ei enää ole merkitystä.

Nyt suunniteltavassa Helsingin yleiskaavassa pikaraitiovaunu on ensimmäinen vaihtoehto monella väylällä, Sinnemäki kertoo.

Fakta: Muutoksia nykyisillä raitiovaunulinjoilla

  Linja 1:n reitti siirtyy kulkemaan Töölön ja Kallion kautta linjan 8 rinnalle.

  Linja 2 päättyy jatkossa Pasilaan ja linja 3 Meilahteen.

  Linja 7 alkaa kulkea Meilahdesta Jätkäsaareen nykyisen rengasreitin sijaan.

  Ratikat 6 ja 8 etenevät uusille asuinalueille Hernesaareen ja Jätkäsaareen.

Sverker Ström / HS
Raitiovaunu numero 4.
Raitiovaunu numero 4.
Pentti Koskinen / HS
Ensilumi tukki raitiovaunun reitin Unioninkadun ja Pohjoisesplanadin kulmassa marraskuussa 1989.
Ensilumi tukki raitiovaunun reitin Unioninkadun ja Pohjoisesplanadin kulmassa marraskuussa 1989.
Hannu Lindroos / HS
Raitiovaunukiskoja korjattiin kesällä 1969.
Raitiovaunukiskoja korjattiin kesällä 1969.
Tausta: 1980-luvulla vitonen vei Töölöstä Katajanokalle

  Maanantaina kello 9.30 raitiolinja 5 aloittaa liikennöintinsä pitkästä aikaa.

  Edellisen kerran linjaa 5 ajettiin vuonna 1985. Silloin se kulki Töölöntorin ja Katajanokan väliä.

  Kesällä 2011 linjaa ajettiin tilapäisesti ja kesällä 2012 ratikka 5 toimi kulttuurilinjana.

  Uusi vitosratikka ajaa Kaivokadulta Aleksanterinkadun kautta Katajanokan terminaaliin.

  Maanantaista lähtien 4T-linja poistuu liikenteestä. Linjan 4 vuoroväli säilyy kuitenkin entisellään.

HS
Raitiovaunu numero kuusi vuonna 1969.
Raitiovaunu numero kuusi vuonna 1969.
Pentti Koskinen / HS
Helsingin liikennettä vuonna 1974.
Helsingin liikennettä vuonna 1974.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat