Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vegaaniruuasta on tullut kilpailuvaltti Helsingissä – HS vertaili, mitä vegaanin ruokakori maksaa eri kaupoissa

Vegaaniruoasta on tullut kaupoille kilpailuvaltti etenkin Helsingin seudulla.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Kesätyöntekijä Riku Tuominen lisää hedelmiä K-supermarket Fortunassa.
Kesätyöntekijä Riku Tuominen lisää hedelmiä K-supermarket Fortunassa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Vegaani ei syö eläinkunnan tuotteita

 Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkuntaan kuuluvia tuotteita. Näihin kuuluvat lihan lisäksi maitotuotteet, munat ja niiden johdannaiset.

 Moni vegaani välttää nahkaa, villaa ja silkkiä, eikä käytä eläintestattuja tuotteita.

 Vegaaniksi ryhdytään usein terveydellisistä, ekologisista tai uskonnollisista syistä. Eläinten hyväksikäyttö ja tehotuotanto ovat yleisimpiä syitä ryhtyä vegaaniksi.

 Vegaaneille tärkeitä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi pavut, linssit, siemenet ja soija.

 Vertailussa haettiin 15 elintarvikkeesta kaupan halvin tuote kustakin. Mukana on niin yleisimpiä ravinnonlähteitä kuin soijanakkien kaltaisia erityisesti vegaaneille tähdättyjä tuotteita.

 Tuotteista pyrittiin ottamaan sama pakkauskoko. Jos sitä ei ollut saatavilla, lähinnä olevan pakkauskoon kilo- tai litrahinnasta laskettiin tyypillisintä kokoa vastaava hinta.

 Vertailuun otettiin mukaan hyvän vegaanisen valikoiman kauppoja. Lidlin valikoima on sama kaikissa myymälöissä, eikä alueellisia eroja otettu huomioon.

Yhä useammissa grilleissä sihisevät tänä juhannuksena soijanakit kabanossien sijaan. Kasvisruuan ja erityisesti vegaanisten tuotteiden suosio on kasvanut kauppiaiden mukaan paljon vuoden aikana. Vegaaninen ruokavalio ei sisällä mitään eläinkunnasta peräisin olevaa.

HS keräsi ensimmäistä kertaa 15 vegaanisen elintarvikkeen hinnat kahdeksasta ruokakaupasta pääkaupunkiseudulla.

Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkuntaan kuuluvia tuotteita. Näihin kuuluvat lihan lisäksi maitotuotteet, munat ja niiden johdannaiset.

Ruokakauppiaat ovat heränneet kasvavaan vegaanitrendiin viimeistään tänä keväänä. Hittituotteet kuten nyhtökaura viedään hetkessä kauppojen hyllyiltä, ja rasvaiset kasvispiirakat ovat monen yösyöpön uusi lempituote.

”Saamme nyhtökauraa 30 pakettia viikossa, ja se riittää noin tunniksi”, kertoo Mika Ranki, K-supermarket Fortunan kauppias.

Fortuna sijaitsee Helsingin Pikku Huopalahdessa, ja se myy Rankin mukaan kaksinkertaisesti enemmän hedelmiä ja vihanneksia kuin keskivertokauppa. Syyksi hän epäilee viereistä Meilahden sairaala-aluetta, jonka moni työntekijä asuu alueella ja on tietoinen terveellisistä elämäntavoista.

”Meillä rasvainen porsaanliha ei tunnu kelpaavan lainkaan. Uskon, että ihmisten lisääntynyt terveystietous korreloi sen kanssa suoraan”, Ranki sanoo.

Alueen asukkaat ovat kyselleet vegaanisten tuotteiden perään paljon.

”Katsomme säännöllisesti myös vegaanien Facebook-ryhmistä mistä siellä keskustellaan ja mitä tuotteita halutaan. Kuuntelemme korva herkkänä”, Ranki sanoo.

Vegaanin lautanen näyttää yhtä kirjavalta kuin sekasyöjänkin, ja mieltymyksiä on yhtä paljon kuin erilaisia ihmisiä. Jotkut käyttävät tuotteita jotka korvaavat vastaavat eläinperäiset tuotteet, kuten vegaanisia juustoja. Sitä käytetään pikemminkin tottumuksesta, sillä vegaaninen juusto ei sisällä proteiinia ja kalsiumia.

”Vegaani voi syödä juuston sijasta pähkinöitä tai laittaa leivälle hummusta ja kasviksia, mutta ravintosisältö ei silti täysin vastaa juustoa”, kertoo Lotta Pelkonen, Vegaaniliiton ravitsemusvastaava.

Vihannekset ja hedelmät ovat oleellinen osa vegaaniruokavaliota. HS:n kokoama ruokakori pyrittiin tekemään mahdollisimman yleistettäväksi ja monipuoliseksi, ja mukana on niin lihankorvikkeita kuin tärkeitä ravintolähteitä.

Vegaaniruokavalion hintaan vaikuttaa se, mitä koriin kerää. Lihankorvikkeet ja vegaaniset juustot ovat kalliita, mutta pavut ja linssit erittäin edullisia.

Kuten tavallisessa hintavertailussa, kaupan koko vaikuttaa loppuhintaan. Myös vegaaniruuan kohdalla isommilla kaupoilla on varaa puskea hintoja alaspäin. Vertailun edullisimman ruokakorin saa suurista supermarketeista kuten Prismoista.

Sellon Prismassa ruokakori maksaisi vain 30,48 euroa, kun taas vertailun kalleimmaksi osoittautui K-market Arabianranta, josta ruokakorista saa pulittaa 47,64 euroa. Yllättäen pienempi S-market Sokos oli vain hieman Prismaa kalliimpi. Siellä ruokakori maksaa 30,96 euroa.

Vegaaniruokabuumi on helpottanut yli 15 vuotta vegaanina olleen Vegaaniliiton puheenjohtaja Sari Komulaisen elämää huomattavasti. Erikoisempia tuotteita kuten esimerkiksi vegaanista juustoa saa jopa pienemmistä yleiskaupoista – joskus tosin huomattavasti kalliimmalla.

K-market Arabianrannassa 190 gramman paketti vegaanista juustoa maksaa 4,99 euroa, kun muualla sen hinta keikkuu kahden euron liepeillä.

Kaisa Rautaheimo / HS
”Nykypäivän kaupankäynti on sellaista, että on pakko olla hyvä jossain”, sanoo kauppias Mika Ranki K-supermarket Fortunassa.
”Nykypäivän kaupankäynti on sellaista, että on pakko olla hyvä jossain”, sanoo kauppias Mika Ranki K-supermarket Fortunassa.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla monet kaupat ovat petranneet vegaanituotteiden tarjontansa kanssa.

Moni kauppa merkitsee erikseen vegaaneille sopivat tuotteensa, tai kerää ne kaikki omaan hyllyynsä.

Stockmannin Herkku pystytti vegaanihyllynsä tänä keväänä, ja Rankin Fortuna saa omansa juhannuksen jälkeen.

Moni tuote voi yllättäen paljastua vegaaniseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi monet lakritsit ja jäätelöt.

”Nyt tavaraa on hyllymetreittäin kun ennen sai olla kiitollinen yhdestäkin tuotteesta. Nykyään kaikki tuntevat jonkun, joka on kasvissyöjä tai vegaani”, Komulainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat