Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rekat yrittävät tukkia aamuliikennettä

Mielenosoittajat vastustavat Suomen sisäisten kuljetusten helpottamista ulkomaalaisille.

Kaupunki
 
Esa Syväkuru / HS
Ammattiautoilijoiden mielenosoitus voi tukkia Helsingin liikenteen tiistaiaamuna.
Ammattiautoilijoiden mielenosoitus voi tukkia Helsingin liikenteen tiistaiaamuna. Kuva: Esa Syväkuru / HS

Ammattiautoilijat tukkivat mielenosoituksellaan Helsingin aamuliikennettä varhain tiistaiaamuna. Autoilijat vastustavat tempauksellaan EU:n vaatimia kabotaasisäännösten muutoksia, joita eduskunta käsittelee juuri tiistaina.

Muutosten pelätään lisäävän mahdollisuuksia kuljettaa Suomen sisäistä rahtia muihin EU-maihin rekisteröidyillä autoilla.

Autokolonna lähtee tiistaiaamuna kello 7.30 Vuosaaresta ja ajaa keskustaan poliisin saattamina. Reitti kulkee Kehä III:n, Lahdenväylän, Sturenkadun ja Helsinginkadun kautta Mannerheimintielle. Autot pysähtyvät Eduskuntatalolla.

Poliisi toivoo kaupunkilaisilta kärsivällisyyttä.

”Mielenosoitus on pahimpaan ruuhka-aikaan, emmekä vielä tiedä, millainen kaaos siitä tulee. Osallistujien määrä ei ole tiedossa”, komisario Heikki Kallio sanoo.

”Suosittelemme joukkoliikennettä etenkin Mannerheimintien osalta. Kun rekat pysähtyvät Eduskuntatalon eteen, vain yksi ajokaista on käytössä. Raitiovaunut kulkevat parhaiten.”

Mielenosoituksen järjestää Rekkaprotesti.fi-niminen ryhmä, joka lähetti ammattiautoilijoille avoimen kutsun tapahtumaansa. Kesälomat ja lyhyt varoitusaika saattavat vähentää osallistujamäärää.

”Osa kuskeista ei varmaan saa isoa autoa alle, mutta olemme sanoneet, että henkilöautollakin voi tulla”, sanoo ryhmän tiedottaja Kirsi Kanerva.

Protestiryhmä katsoo, ettei kabotaasilakia tulisi muuttaa ainakaan aiotulla aikataululla.

”Säädösten vaikuttavuudesta suomalaisiin kuljetusyrityksiin ei ole tehty minkäänlaista selvitystä. Sitä pitäisi ensin tutkia ja äänestää eduskunnassa vaikka vasta syksyllä”, Kanerva sanoo.

Suomi ja EU:n komissio ovat pitkään vääntäneet kättä Suomen kabotaasisäännöistä, jotka ovat selvästi EU-asetusta tiukemmat.

Asetuksen mukaan Suomeen tavaraa toimittava EU-maan ajoneuvo saa tehdä Suomessa kolme sisäistä kuljetusta, minkä jälkeen auton on poistuttava maasta. Suomi on tähän asti sallinut kymmenen kabotaasikuljetusta kolmen kuukauden aikana. Komissio on haastanut Suomen EU-tuomioistuimeen kabotaasi-asiassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat