Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenoja-käräjillä nokiteltiin syrjinnästä

Syytteessä on kaksi Espoon kaupungin työntekijää.

Kaupunki
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Espoossa sijaitsevan maan suurimman pienvenesataman ympärillä on kuohunut syksystä 2014.
Espoossa sijaitsevan maan suurimman pienvenesataman ympärillä on kuohunut syksystä 2014. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

HS:n paljastuksesta oikeuteen

 HS paljasti lukuisia epäselvyyksiä Suomenojan sataman kilpailutuksissa ja hankinnoissa syksyllä 2014.

 Espoo teetti Suomenojan satamasta tarkastuksen. Kaupungin toiminnassa havaittiin vakavia puutteita. Selvityksen mukaan merellisen ulkoilun yksikkö ei ollut esimerkiksi noudattanut hankintalakia.

 Yrittäjä Massimiliano Carbonen kiista sataman yrittäjien ja kaupungin kanssa alkoi, kun kaupunki halusi häätää hänen yrityksensä alueelta 2014. Carbone teki tutkintapyynnön sataman esimiehistä.

 Suomenoja-vyyhtiä on käsitelty Espoon käräjäoikeudessa tällä viikolla. Syytettyinä ovat Espoon kaupungin virkamies ja Suomenojan sataman aluetyönjohtaja. Syytekohtia on viisi: syrjintä, laiton uhkaus, virkavelvollisuuden rikkominen, lahjuksen ottaminen ja pakottaminen.

Niin sanottuun Suomenoja-vyyhtiin liittyvän oikeudenkäynnin loppulausunnot kuultiin maanantaina Espoon käräjäoikeudessa.

Oikeudenkäynnin taustalla on veneyrittäjä Massimiliano Carbonen ja Espoon kaupungin kiista siitä, onko kaikilla yrityksillä yhtäläinen kohtelu.

Syytteessä on kaksi Espoon kaupungin työntekijää. Ulkoilupäällikkö Tapani Kortelaista syytetään pakottamisesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Sataman aluetyönjohtajaa ja Kortelaisen alaista syytetään syrjinnästä, laittomasta uhkauksesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja lahjuksen ottamisesta. Molemmat kiistivät syytteet. Syytettyjen esimies on liikuntapäällikkö Martti Merra.

Kihlakunnansyyttäjä Heli Posti katsoi loppulausunnossaan aluetyönjohtajan syyllistyneen Carbonen syrjintään, joka ilmeni muun muassa huuteluna, seuraamisena, ahdisteluna ja valokuvaamisena. Lisäksi sataman aluetyönjohtaja vaati veneyrittäjältä toistuvasti ja muista satamassa toimijoista poiketen perusteettomia lupia kuorma-autolle ja veneennostossa tarvittavalle nosturille.

Puolustus kyseenalaisti vahvasti syrjinnän.

”Onko näitä mainittuja tekoja ylipäätään tapahtunut?” virkamiehiä puolustava asianajaja Juha Regelin kysyi. ”Muut yrittäjät ovat kertoneet, että heitä kohdellaan jopa tiukemmin kuin Carbonea.”

Syyte laittomasta uhkauksesta liittyi syyttäjän mukaan sanaharkkaan, jossa aluetyönjohtaja uhkasi ”vetää turpaan” Carbonea. Regelin muistutti, että aluetyönjohtaja oli se, joka pyysi poliisin paikalle selvittämään kiistatilannetta.

Syyte lahjuksen ottamisesta liittyi tapaukseen, jossa aluetyönjohtaja lupasi juhannuksen alla 2013 hoitaa erään veneen pois niin sanotulta karanteenialueelta, jos saa kaljalavan. Syyttäjän mukaan aluetyöntekijä vältti näin paperityöt ja toisaalta asiakkaan sanktiomaksu kuitattiin oluella.

”Tällainen toiminta heikentää luottamusta viranomaisen toiminnan tasapuolisuuteen”, syyttäjä sanoi.

Ulkoilupäällikkö Kortelaisen syyte pakottamisesta liittyy välikohtaukseen liittyen Carbonen väitettyyn sähkönvarastamiseen. Kortelaisen mukana oli tuolloin myös aluetyönjohtaja. Syyttäjän mukaan Kortelainen oli heristellyt sormeaan, ”tullut iholle” ja sanonut, että ”sinulta lähtee täältä kaikki, jos et tee niin kuin me vaadimme”.

Puolustus huomautti Carbonen näyttäneen jupakan aikana ”kansainvälisiä käsimerkkejä” eli keskisormea aina, kun aluetyönjohtaja ajoi ohi.

Veneyrittäjä Carbonen riitely sataman muiden yrittäjien sekä Espoon kaupungin kanssa alkoi 2014, kun kaupunki halusi häätää hänen yrityksensä alueelta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat