Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo hyväksyi 10 miljoonan hätärahaston kouluremonteille – veroprosenttiin ei puututtu

Vihreät väläyttivät veroprosentin nostoa, mutta esitys ei saanut juuri kannatusta

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Johannes Pellikka pelaa palloa välitunnilla Jousenkaaren koulussa. Koulu menee remonttiin sisäilmaongelmien vuoksi.
Johannes Pellikka pelaa palloa välitunnilla Jousenkaaren koulussa. Koulu menee remonttiin sisäilmaongelmien vuoksi. Kuva: Rio Gandara / HS

Espoo varaa seuraavan kolmen vuoden ajan vuosittain kymmenen miljoonaa äkillisiin kouluremontteihin.

Hätärahastosta päätettiin maanantai-iltana, kun kaupunginhallitus hyväksyi tulevan vuoden talousarvion kehysohjeen. Tämä kymmenen miljoonaa ei kuulu varsinaisiin investointirahoihin, joiden katto asetettiin vuosittain 280 miljoonaan. Puolueet olivat etukäteen sopineet myös, että Espoon velkaantuminen pyritään kääntämään laskuun vuosikymmenen vaihteeseen mennessä.

Tähän yksimielisyys sitten loppuikin. Kokouksessa vihreät esittivät, että veroprosentin nosto 0,5 prosenttiyksiköllä olisi mainittu yhtenä rahoitusvaihtoehtona kehysohjeessa. Vihreät olisivat myös siirtäneet investointirahoista isomman osuuden kouluille ja päiväkodeille ja siirtäneet lisää rahaa sosiaali- ja terveystoimen ja sivistystoimen menoihin.

Muutosesitys hävisi eli vihreiden lisäksi sitä kannatti vain vasemmistoliitto.

”Espoossa halutaan olla vastuullisia. Jotta velkaantuminen saadaan kuriin, tarvitaan tiukkoja ohjeita ja tarkkaa taloudenpitoa”, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Torkki (kok).

”Kehysesitys on kasvavan kaupungin tarpeisiin liian niukka. Pieni veronkorotus on vihreiden mielestä parempi vaihtoehto kuin palvelujen merkittävä heikentäminen”, arvelee puolestaan varapuheenjohtaja Tiina Elo (vihr). Vihreätkin haluavat puuttua velkaantumiseen, mutta keinoista puolueet ovat siis eri mieltä.

Kehysohjeessa kaupungin taloutta on laskettu nykyisen veroäyrin pohjalta. Torkin mukaan espoolaispoliitikot kuitenkin varsinaisesti linjaavat veroäyristä alkusyksystä kuten ennenkin. Varsinainen päätös budjetista syntyy joulukuussa valtuustossa kuten tavallista.

Espoon tulos vuonna 2015 oli 28 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja vuosikate 155 miljoonaa euroa. Kaupunki on samalla velkaantunut kiivaasti esimerkiksi länsimetroon liittyvien isojen investointien myötä. Viime vuonna purettiin rahastoja 40 miljoonalla eurolla ja nostettiin lainaa 269 miljoonaa euroa.

Lasten ja nuorten määrä kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa on kasvussa. Sivistystoimi arvioi keväällä, että noin viidessätoista koulussa joudutaan viiden vuoden sisällä siirtymään väistötiloihin sisäilmaongelmien vuoksi.

Puolueet ovat eri mieltä siitä, onko tähän varauduttu tarpeeksi investoinneissa. Jo yhden koulun laaja peruskorjaus saattaa maksaa kymmeniä miljoonia euroja.

Kymmenen miljoonan vararahastosta otetaan rahaa äkillisiin tarpeisiin, siis kun esimerkiksi siirtyminen väistöön tulee yllätyksenä erittäin nopealla aikataululla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat