Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin ravintoloita tarkastettiin – työterveyshuollossa paljastui puutteita

Lakisääteinen työterveyshuolto puuttuu joka kolmannelta tarkastetulta ravintolalta ja pubilta.

Kaupunki
 
Sofia Kuisma
Markku Ulander / Lehtikuva
Työterveyshuollon työpaikkaselvitykset osoittautuivat tarkastuksissa puutteellisiksi. Työpaikkaselvitys antaa työntekijöille tietoa työolosuhteista.
Työterveyshuollon työpaikkaselvitykset osoittautuivat tarkastuksissa puutteellisiksi. Työpaikkaselvitys antaa työntekijöille tietoa työolosuhteista. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Helsingin keskustan kahviloihin ja pubeihin tehdyt tarkastukset osoittavat, että väkivallan uhkaan osataan varautua melko hyvin, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotteessaan.

Sen sijaan lakisääteinen työterveyshuolto oli puutteellinen. Joka kolmannelta työpaikalta puuttui lakisääteinen työterveyshuolto.

”Työterveysolojen järjestämisestä tulee usein vääriä käsityksiä. Ajatellaan, että työterveyshuoltoa ei tarvitse järjestää, jos työntekijöitä on vähän. Työterveyshuolto on kuitenkin lakisääteinen”, kertoo työsuojelutarkastaja Tarmo Järvinen.

Työterveyshuollon työpaikkaselvitykset osoittautuivat puutteellisiksi. Järvisen mukaan työpaikkaselvitys oli tehty, käyty läpi työntekijöiden kanssa ja työpaikalla nähtävissä 50 prosentilla tarkastetuista työpaikoista. Työpaikkaselvityksen avulla työntekijä saa tiedot terveystarkastuksista ja työpaikan terveysriskeistä.

”Työpaikkaselvitys antaa hyvää tietoa työolosuhteista, esimerkiksi onko toimenpiteistä, joita pitäisi tehdä. Tällaisia toimenpiteitä ovat ensiapukoulutus ja määräaikaiset terveystarkastukset. Siinä on myös terveellisyysnäkökulma, jossa katsotaan esimerkiksi työpaikan ilmanvaihtoa tai väkivallan uhkaa työpaikalla”, Järvinen kertoo.

Asiakasväkivallan uhasta huolehditaan muun muassa kameravalvonnalla, hälytysnapeilla ja vahtimestaripalveluilla.

Uhkaavia tilanteita tulisi käsitellä yhdessä ja tilanteisiin pitäisi olla kirjalliset ohjeet. 23 työpaikkaa ei ollut käsitellyt ohjeita työntekijöiden kanssa. Tarkastuksissa ilmeni, että kuudelta työpaikalta puuttui kokonaan uhkatilanteiden kirjalliset ohjeet.

”Työpaikoilla on ohjeita, mutta ne tahtovat unohtua mappeihin. Työpaikalla olisi hyvä olla yhteinen käsittely, ja kaikilla tunne siitä, miten toimitaan. Mielestäni ennakkovalmiuksista on aina hyötyä”, Järvinen sanoo.

Väkivallan uhkia koskevat ohjeet olivat kunnossa 70 prosentilla tarkastetuista ravitsemisliikkeistä. Järvisen mukaan tämä on melko yleinen prosenttimäärä.

Tarkastuksia tehtiin Helsingin ydinkeskustassa yhteensä 80 kahvilaan, pubiin ja ravintolaan viimeisen kahden viikon aikana. Tarkastuksilla annettiin tiedotteen mukaan 168 toimintaohjetta ja 29 kehotusta määräajalla. Puhtaita tarkastuskertomuksia oli 11.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat