Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skootterikoira Otto on matkannut Vespan sivulaatikossa 50 000 kilometriä

Vantaalainen chihuahua Otto on reissannut isäntänsä kanssa jo seitsemän vuotta ympäri Eurooppaa. Tänä vuonna kesälomareissu suuntautuu Kroatian suuntaan.

Katriina Pajari HS

Sähkönsinisen skootterin takatelineeseen on kiinnitetty puulaatikko, jonka kyljessä lukee tärkeintä ei ole määränpää vaan se, kenen kanssa matkustaa.

Ehkä vähän kliseinen aforismi, mutta tässä tapauksessa erittäin totta.

Nimittäin puulaatikon lisäksi ajoneuvoon on kiinnitetty toinenkin laatikko, se on metallia. Reunan yli näkyy ensin pieni sininen kypärä, sitten ajolaseihin verhottu koirannaama.

Sen nimi on Otto!

Ei voi olla totta, paitsi että on. 2,5-kiloisella Otolla on kypärän ja ajolasien lisäksi yllään mustavalkoinen mariraidallinen koirahaalari. Se istuu tottuneesti paikallaan, kun isäntä kaasuttaa. Lasit suojaavat silmiä, kypärä korvia.

”Me matkustamme aina yhdessä, minä ja Otto. Meillä on takana jo yli 50 000 kilometriä”, vantaalainen Jorma Lindros sanoo.

Otto-chihuahua on hänen koiransa. Hyvin rakas.

Jukka Gröndahl / HS
Otto ja Jorma Lindros ajavat Vespalla.
Otto ja Jorma Lindros ajavat Vespalla.

Homma menee näin: Lindros istuu kuskinpukilla ja Otto on valjailla kiinnitettynä pikkukoiran mittojen mukaan tehdyssä sivuvaunussa – vai onko se sivulaatikko? Aina kesäisin lähdetään reissuun. On lähdetty jo seitsemän vuotta.

Milloin minnekin päin Suomea tai maailmaakin. Viimeksi he kävivät Varsinais-Suomessa viikonloppureissulla, heinäkuussa on lähtö Eurooppaan. Lautalla ensin Tallinnaan, siitä teitä pitkin ehkä Kroatiaan asti. Reissu kestää kolmesta neljään viikkoa.

Lindrosin nykyinen ajopeli on Vespa PX150. Hän on itse rakentanut sivulootan Otolle kaksimillisestä alumiinista. Samoin koiran kaksipisteiset turvavyöt Lindros valmisti itse, jotta koiran saa kiinni molemmilta puolilta. Myös isännän sekä koiran kypärät ovat itsemaalattuja – ne ovat samanväriset, tietenkin.

Vespahommissa kyse on kuitenkin aina myös vähän tyylistä.

Oton boksissa turvavyöt ovat sellaiset, että halutessaan koira voi maata laatikon pohjalla. Ne myös estävät pikkukoiran takajaloilleen nousun. Otto kun on niin kevyt, että viima saattaisi viedä sen mennessään, jos se nousisi vauhdissa pystyyn.

”Otto on minulle kaikki kaikessa. Olen tehnyt kaiken niin, että sen olisi mahdollisimman hyvä matkustaa. Emme ikinä aja ylinopeutta emmekä huonolla säällä. Jos on viileä keli, molemmilla on lämmintä yllään ja sateella sadevarusteet”, Lindros kertoo.

Otto ja Jorma ovat pisimmillään käyneet Italiassa asti. Lindrosin skootteri on virallisesti moottoripyörä, mukava matkavauhti on noin 70 kilometriä tunnissa. Kone kyllä kulkisi yli kahdeksaakymppiä, mutta se ei tunnu enää mukavalta. Kaksikon päivämatka maksimissaan 350 kilometriä.

Jukka Gröndahl / HS
Kerralla ajetaan korkeintaan sata kilometriä, sitten on tauon paikka.
Kerralla ajetaan korkeintaan sata kilometriä, sitten on tauon paikka.

”Vähintään sadan kilometrin välein pidämme tauon. Tauolla aina riisumme kypärät ja ajolasit, jaloittelemme. Ajaessa Otto tarvitsee laseja, koska muuten sen nenästä lentää räkää silmiin.”

Vespan ohjaustankoon on kiinnitetty ylimääräinen peili, jotta Lindros näkee Oton kaiken aikaa. Hän on säikähtänyt ainoastaan kerran, Puolassa, kun yhtäkkiä peilistä ei näkynytkään koiraa – yleensä matkatessa Otto on aina jalkeilla ja katselee maisemia.

”Sitten koetin kädellä, ja siellä Otto nukkui laatikon pohjalla. Kun silitin sitä, se nousi heti pystyyn, koska luuli, että olemme perillä. Minulla sydän pamppaili vieläkin säikähdyksestä.”

Moni on kysynyt Lindrosilta, tykkääkö koira olla kyydissä. Kyllä se tykkää. Ainakaan Otto ei ole ikinä protestoinut.

”Koira kyllä näyttää, jos joku asia on sille vastenmielistä. Otto tulee kyytiin innolla.”

Katso itse! Aika lungilta Otto videollakin vaikuttaa:

Otto-koiralla on takana 50 000 kilometriä skootterin sivulaatikossa
Otto-koiralla on takana 50 000 kilometriä skootterin sivulaatikossa
Jorma Lindros teki chihuahualleen sivulaatikon sen mittojen mukaan. Parivaljakko on reissannut yhdessä jo seitsemän vuotta. Toimittaja Katriina Pajari, kuvaus ja editointi Jukka Gröndahl.

Matkatessaan Otto on veikeä näky. Niin veikeä, että se saa ihmiset välillä unohtamaan turvallisuuden. Moottoritiellä joku auto saattaa hiljentää yhtäkkiä vauhtinsa Vespan vauhdin tasolle ja jäädä ajamaan rinnalle. Koko perhe osoittelee pikkukoiraa sormillaan, huitoo ja vilkuttaa.

Ottoa saa kyllä kuvata ja paijata, Lindros sanoo, mutta järki pitää säilyttää. Kyse on kuitenkin eläimestä – ja ihmisestä.

”Me olemme aina kahteen pekkaan liikenteessä, mutta aina joku tulee juttusille. Se on mukavaa! Sanovat, että ’onpa söpö’ ja minä vastaan, että kyllä, ja katsopa, mulla on lisäksi tällainen koirakin”, Lindros nauraa.

8,5-vuotias Otto on asunut Jorman kanssa Korsossa nyt seitsemän vuotta. Ennen sitä Lindros ei ajatellut olevansa varsinainen koiraihminen. Kaverit olivat pelotelleet, että torttua tulee litrakaupalla ja koiraa pitää kuurata keväisin ja syksyisin tolkuttoman monta kertaa päivässä.

Jukka Gröndahl / HS
Otto ottaa matkanteon rennosti. Lasit suojaavat silmiä nenän pärskeiltä, kypärä korvia viimalta.
Otto ottaa matkanteon rennosti. Lasit suojaavat silmiä nenän pärskeiltä, kypärä korvia viimalta.

Lindros ajatteli, että jos hän ottaa koiran, sen pitää olla pieni ja lyhytkarvainen.

Hänen luokseen muutti arkajalkainen yksivuotias Otto. Se joutui vaihtamaan perhettä entisen omistajaperheen lapsen allergian vuoksi. Heti ensimmäisenä jouluna Otto sai ajolasit ja kypärän. Niihin totuteltiin puoli vuotta kotioloissa ennen kuin lähdettiin ajelulle. Ensimmäinen reissu oli korttelin ympäri.

Tänä kesänä mennään vähän pidemmälle, ehkä Kroatian lisäksi Kreikan suuntaan. ”Otto on todella kiltti koira. Se ei räksytä eikä ärhentele, vaikka omasta mielestään se onkin Korson isoin koira”, Lindros nauraa.

Kun isäntä käy nukkumaan, Otto käy tyynyn vieressä tarkastamassa tilanteen. Sitten se panee maate omaan sänkyynsä.

Lindrosilla on neljä aikuista lasta, kolme poikaa ja tytär. ”Otto on minun karvainen iltatähteni, joka ei koskaan muuta pois kotoa.”

Jukka Gröndahl / HS
Heinäkuussa kaksikko matkaa ensin autolautalla Tallinnaan ja jatkaa siitä Eurooppaan kolmeksi neljäksi viikoksi.
Heinäkuussa kaksikko matkaa ensin autolautalla Tallinnaan ja jatkaa siitä Eurooppaan kolmeksi neljäksi viikoksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat