Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämän takia pizzaa vanhukselle tilaava lähihoitaja on ihana

Oikeus tulla kohdelluksi yksilönä katoaa ensin kaikkein heikoimmilta ja hauraimmilta, jollei sitä puolusteta, kirjoittaa kolumnissaan Maija Aalto.

Kaupunki
 
Maija Aalto Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja. Seuraa Maija Aaltoa Twitterissä.

Sunnuntaina internet räjähti, koska nuori nainen tilasi vanhalle naiselle ja itselleen pizzaa.

Helsingin kotihoidon itäisen yksikön Facebook-päivityksessä lähihoitaja Silja Sofia Kouhia ja hänen iäkäs asiakkaansa herkuttelevat pizzalla, koska ilman nimeä päivityksessä esiintyvä asiakas sitä niin kovasti toivoi. Hoitaja hoiti tilauksen ja käytti oman ruokatuntinsa samalla, koska kuka nyt yksin haluaisi syödä.

Hyvin tehty.

Mutta miksi tämä niin ihmisiä kiinnostaa? Voiko arkisempaa ollakaan: kaksi naista syövät yhdessä lounaan, koska molempien tekee mieli jotain rasvaista.

Pala pizzaa on siksi ilon aihe, että se osuu lohduksi yhteen peruspelkoon. Siihen, että eräänä päivänä mieliteot muuttuvat mahdottomiksi. Joku muu päättää puolestani, mikä on minulle hyvästä ja mikä liikaa.

Se on tukahduttava ajatus. Että tarpeeksi vanhaksi kasvettuani minuakin lakataan kohtelemasta yksilönä. Että joku toinen tietää minua paremmin, ansaitsenko tänään lasin kuivaa valkoviiniä vai piimää, yök.

Olen niin nuori, että vielä salaa uskon olevani kuolematon. Tämän ajatuksen sen sijaan pystyn jo jotenkin hahmottamaan. Että jonain päivänä en enää muiden mielestä ole minä, vaan osa kasvotonta vanhusjoukkoa. Tekojen kohde, en tekijä.

En usko, että pizzaa tilannut olisi ammattikunnassaan poikkeus. Suomessa on lukuisia muitakin asiakkaansa yksilönä ja ihmisenä kohtaavia hoitajia.

Heitä on. Heitä ei käy kateeksi.

Kiire ja paine hoitotyössä sen kuin vain lisääntyvät. Totta kai nämä vaikuttavat sekä hoidettavien hyvinvointiin että hoitajan omaan jaksamiseen.

Ruokatuntiin myös: Espoo sai taannoin sapiskaa, kun kotihoidon hoitajat eivät ehtineet syödä itse lainkaan. Aiemmin jututtamani kotihoidon ammattilainen toisaalta Helsingistä kertoi, että lounas on usein mehu rappukäytävässä matkalla paikasta toiseen.

Lähi- ja perushoitajaliiton tuoreeseen selvitykseen vastanneista ammattilaisista 93 prosenttia oli huolissaan työn laadusta. 70 prosenttia arvioi tekevänsä viikoittain asioita, jotka ovat ristiriidassa heidän oman etiikkansa kanssa.

Silti välittäviä ammattilaisia on, tärkeää työtä tekeviä vapaaehtoisia myös. Ilo pizzasta ei onneksi ole ainutkertaista.

Olen huolissani. Mitä kireämmälle talous vedetään, sitä vaikeammaksi käy kunnioittaa yhden ihmisen toiveita, tarpeitakaan.

Tämä on vahvasti tasa-arvokysymys, sillä oikeus tulla kohdelluksi yksilönä katoaa kaikkein heikoimmilta ensiksi. Esimerkiksi heiltä, joilla persoonallisuus on vaikka muistisairauden vuoksi lipunut niin kauas, että jo toiveiden selvittäminen on vaikeaa.

Tai heiltä, joiden ympärillä ei enää ole heidät hyvin tuntevia, välittäviä ja vaatimaan tottuneita omaisia. Heiltä, joilla ei etenkään vanhemmalla iällä ole varaa kuin välttämättömään.

Sairaimmilta, köyhimmiltä, yksinäisimmiltä.

Väestön ikääntymisen vaikutus yhteiskuntaan on tiettyyn rajaan asti matematiikkaa. Kun tietyn iän ylittäneitä on isompi osuus kuin ennen, erittäin huonokuntoisia vanhuksia lähellä kuolemaa on aiempaa suurempi osuus suomalaisista. Näin käy, vaikka se vaihe, jossa ollaan matkustelevia ja urheilevia aktiivisia eläkeläisiä venyisikin monella pidemmäksi kuin koskaan historiassa.

Näin käy, vaikka oltaisiinkin kaukaa viisaita ja tehtäisiin nyt kuten pitää. Siis kehitettäisiin esimerkiksi kuntoutusta, tarjottaisiin sairauksiin apua varhaisessa vaiheessa tai ennaltaehkäisyä, etsittäisiin keinoja pitää mahdollisimman monen elämä mielekkäänä ja rikkaana mahdollisimman pitkään.

Siksi on äärimmäisen tärkeää, että tilataan toiveesta pizzaa välillä. Tulos on enemmän kuin kaksi täyttä vatsaa Myllypurossa ja voitonriemuinen selfie.

Meitä muistutetaan näin, että ihmisarvoinen kohtelu iäkkäänäkin on ihan mahdollista. Se vaatii vain, että ihmisille, joille on suuri sydän, annetaan oikeasti aikaa pysähtyä kuuntelemaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat