Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki: Valtio häiritsee pitkäaikaistyöttömyyden hoitoa

Helsingin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtelan mukaan Helsingillä on valtiota paremmat keinot pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen.

Kaupunki
 
Seppo Solmela
Helsinki haluaisi TE-keskusten tietoja vähentääkseen pitkäaikaistyöttömyyttä.
Helsinki haluaisi TE-keskusten tietoja vähentääkseen pitkäaikaistyöttömyyttä. Kuva: Seppo Solmela

Valtion toiminta häiritsee pitkäaikaistyöttömyyden hoitoa Helsingissä. Tähän lopputulokseen tuli Helsingin tarkastuslautakunta, jonka tehtävänä on arvioida, miten kaupunginvaltuuston asettamat tavoitteet toteutuvat.

Pitkäaikaistyöttömyyden hoito tulee Helsingille kalliiksi. Kaupunki maksoi vuonna 2015 työmarkkinatuen kuntaosuutta 56 miljoonaa euroa. Kuntien pitää maksaa valtiolle niin kutsuttua kuntaosuutta yli 300 päivää työttöminä olleista pitkäaikaistyöttömistä asukkaistaan.

Parantaakseen talouttaan Helsingin kannattaisi siis pyrkiä mahdollisimman tehokkaasti työllistämään pitkäaikaistyöttömiä. Nykyjärjestelmässä valtion toiminta kunnan ja työttömän välissä kuitenkin hidastaa työttömien työllistämistä, sanoo tarkastuslautakunta.

Helsingin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela on tarkastuslautakunnan kanssa samaa mieltä.

Haahtelan mukaan Helsingillä on käytössään huomattavasti valtiota laajempi arsenaali aseita, joilla voitaisiin työllistää niin pitkäaikaistyöttömiä kuin vasta työttömäksi joutuneitakin. Helsinki voi tarjota työttömille esimerkiksi aikuiskoulutusta, startup-yrittäjäksi ryhtymisen palveluita ja yritysyhteistyömahdollisuuksia.

Työllistämistoimenpiteiden kohdentamista ja työttömien yksilöllisten tarpeiden huomioimista kuitenkin häiritsee se, että työttömien tiedot ovat vain valtion TE-keskusten käytössä. Moniin työllistämistoimiin tarvitaan myös TE-keskuksen lupa.

”Me emme pysty kohdentamaan ja yksilöimään palvelujamme, jos meillä ei ole tietoja asiakkaista”, Haahtela sanoo.

Haahtela uskoo, että työttömyys vähenisi Helsingissä, jos kaupunki saisi valtion hallitsemat tietomassat käyttöönsä.

”Tämä voisi olla koko pääkaupunkiseudun tasoinen ratkaisu”, Haahtela sanoo.

Tarkastuslautakunta kiinnittää raportissaan huomiota myös esimerkiksi muistisairaiden kohteluun Helsingissä. Muistisairaille tarvittaisiin lisää erilaisia asumisen vaihtoehtoja.

Muistisairaiden määrä kasvaa Helsingissäkin nopeasti, eikä kotona asuminen välttämättä ole heille aina turvallisin tai paras vaihtoehto, tarkastuslautakunta toteaa.

Tarkastuslautakunta laatii valtuuston tavoitteiden toteutumisesta raportin kerran vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat