Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhannuksen erikoisimmat herkut: Seeprafile ja krokotiilin pyrstö

Helsingin suuret marketit kilpailevat asiakkaista erikoistuotteilla.

Kaupunki
 
K-Supermarket Jakomäki mainosti keskiviikon Helsingin Sanomissa erikoisia lihatuotteitaan.
K-Supermarket Jakomäki mainosti keskiviikon Helsingin Sanomissa erikoisia lihatuotteitaan.

Joku saattoi hieraista silmiään lukiessaan keskiviikkoaamun Helsingin Sanomia. Jakomäen K-supermarket mainosti lehdessä perin erikoisia eväitä: seepran- ja kengurunlihaa, sammakon reisiä ja krokotiilin pyrstöä.

Yhden tuotteen hinta saa jo haukkomaan henkeä: japanilainen Wagyu-härkä maksaa 300 euroa kilolta.

Siis Jakomäessä, joka ei ole tunnettu Helsingin vauraimpana kaupunginosana.

”Jakomäen maine on 70-luvulta. Tämä on paljon mainettaan parempi alue. Jakomäki on itse asiassa ensimmäinen paikka, jossa olen uskaltanut ottaa valikoimiin näitä erikoisuuksia”, kauppias Tomi Utti sanoo.

Utti on pitänyt kauppaa aiemmin Tervakoskella, Helsingin keskustassa, Tikkurilassa ja Hakunilassa. Kun Utti aloitti pari vuotta sitten kauppiaana Jakomäessä, hän päätti erottua kilpailijoistaan erikoisella lihatiskillä.

Vaikka eksoottiset lihatuotteet ovat hintavia, kauppa on käynyt. Lihaa ei kuulemma ole jäänyt myymättä.

S-ryhmän vähittäiskaupan hankintajohtajan mukaan S-ryhmän ketjuvalikoimien tuotteet hankitaan keskitetysti. Simolinin mukaan jokainen osuuskauppa voi myös valita myyntiin haluamiaan tuotteita. Erityisesti paikallisten tuotteiden hankintaa suositaan.

”Osuuskauppojen ei ole järkevää tehdä kaikkia hankintoja myymälöihin keskitetysti, sillä alue tuntee paikalliset toimijansa ja paikallisen vetovoiman”, Simolin sanoo.

Osuuskauppa voi itse tilata ulkomaisia tuontituotteita, mutta Simolinin mukaan tuontituotteiden hankinnat tehdään yleensä keskitetysti.

K-kauppiaat ovat itsenäisiä yrittäjiä, ja moni heistä on päättänyt erikoistua kilpaillakseen asiakkaista. Esimerkiksi Ruoholahden Citymarket satsaa juustoihin ja kalaan, Käpylän Mustapekka satokauden tuotteisiin.

”Syksyllä ravut ovat meillä iso juttu ja kesällä marjat. Rapusesongin ansiosta kalaosaston vuosimyynti on jopa kahdeksan prosenttia kokonaismyynnistä, mikä tekee siitä leipäosaston kokoisen”, kauppias Jouni Ekholm kertoo.

Mustapekan painotuksena ovat lähituotteet, marjat ja vihannekset. Tuotteita Ekholm tilaa 60 viljelijältä, ja kaikkiaan tavarantoimittajia on 400.

”Meillä jokaisella osastolla on oma liikeideansa, ja koska olemme itsenäisiä yrittäjiä, pystymme tekemään muutoksia valikoimiin hyvinkin nopeasti.”

Ruoholahden Citymarketissa erikoistuminen koskee myös miljöötä: liike muistuttaa vanhan ajan kauppahallia. Juustoja, kalatuotteita ja oluita on myynnissä toistatuhatta nimikettä.

”Kun on iso myymälä, pystymme pitämään suurta valikoimaa kaikissa tuoteryhmissä. Se on meidän kilpailuvalttimme, sillä kaupunkiympäristössä ihmisillä on hyvin erilaisia makuja ja kiinnostuksen kohteita”, kauppias Tero Huhtala Ruoholahden Citymarketista sanoo.

Jakomäen K-supermarket palvelee pääasiassa jakomäkeläläisiä, mutta asiakkaita tulee aina Eiraa ja Marjaniemeä myöten. Sana poikkeavasta lihavalikoimasta on kiirinyt kauas.

Yleensä asiakkaat ostavat pieniä paloja viikonlopuksi tai juhliin, mutta jotkut satsanneet ostoksiinsa kunnolla.

”Yksi herra hemmotteli itseään ja osti pääsiäiseksi lihaa yli 300 eurolla. Totesi vain, että sehän on yhden ravintolaillan hinta. Toinen tarjosi syntymäpäivillään neljä kiloa seepranlihaa, kun halusi vähän erikoisempaa”, Utti kertoo.

”Käytännössä kaikille asiakkaille pitää antaa paisto-ohjeet mukaan, nämä kun eivät ole tuttuja kotimaisesta keittiöstä.”

Lopuksi huonoja uutisia erikoisten liharuokien ystäville: toimitusvaikeuksien takia Jakomäestä ei saa juhannukseksi käärmettä eikä kamelia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat