Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asukkaiden toive voitti tiukan suojelun: Katajanokan arvotaloon saakin rakentaa hissin

Suomen hallitus ja Helsingin poliitikot kannattavat hissien asentamista.

Kaupunki
 
Katajanokkalaiset voittivat pitkän hissitaistelun
Katajanokkalaiset voittivat pitkän hissitaistelun
Kaupunkisuunnittelulautakunta antoi Vyökatu 9:ssä sijaitsevalle asunto-osakeyhtiö Wellamolle luvan rakentaa taloon hissi. Osa asukkaista oli haaveillut hissistä jo 20 vuotta. Helsingin vanhojen talojen hissittömyys tulee sitä ongelmallisemmaksi, mitä enemmän väestö vanhenee. Toimittaja Lari Malmberg, kuvaus ja editointi Markus JOkela

Katajanokka

Katajanokan Vyökadulla huoahdettiin tiistai-iltana helpotuksesta, kun Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta antoi asunto-osakeyhtiö Wellamolle luvan rakentaa taloonsa hissin.

”Muutimme tänne jo vuonna 1996, ja jo silloin kiinteistövälittäjä kertoi, että taloon suunnitellaan hissin rakentamista”, sanoo talon neljännessä kerroksessa asuva Anneli Känkänen.

Vuonna 1904 rakennetun Vyökatu 9 A:n asukkaiden ongelma on sama kuin monilla muillakin Helsingin vanhojen talojen asukkailla. Väki vanhenee ja hissitön talo alkaa käydä mahdottomaksi asua.

Hissin saaminen vanhaan taloon voi kuitenkin olla mutkikasta. Kaupungin elimissä ja oikeudessa on viime vuosina punnittu useita tapauksia, joissa asukkaat toivovat hissiä, mutta museovirasto ja kaupunginmuseo haluaisivat suojella kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden talojen porraskäytäviä.

Asunto-osakeyhtiö Wellamon kohdalla virkamiehet asettuivat hissin rakentamista vastaan, mutta kaupunkisuunnittelulautakunnan poliitikot pyörsivät viraston päätöksen.

”Täällä asuu ihmisiä, jotka joutuisivat muuttamaan, jos hissiä ei tulisi”, Känkänen sanoo.

Lautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok) myöntää, että hissien rakentaminen vanhoihin taloihin on aiheuttanut päättäjille päänvaivaa.

Hänen mukaansa hissin rakentamisen kieltämiselle pitää kuitenkin olla erityisen vahvat perusteet.

”Kyllä asukkaiden näkemystä pitää kunnioittaa.”

Rautava korostaa hissin suunnittelun merkitystä. Onnistuneimmissa tapauksissa hissi näyttää valmiina siltä, kuin se olisi rakennettu talon kanssa lähes samaan aikaan.

Vyötielle tulevan hissin suunnittelee arkkitehti Jarmo Inkinen. Inkisen Mikonkadulla sijaitsevaan asunto-osakeyhtiöön tekemä jälkiasennushissisuunnitelma palkittiin vuonna 2012 Helsingin rakennuslautakunnan myöntämällä Rakentamisen Ruusu -tunnustuspalkinnolla.

Sekä Suomen hallitus että Helsingin kaupunginhallitus ovat ottaneet myönteisen kannan jälkiasennushissien asentamiseen.

Taustalla on ajatus siitä, että esteettömissä taloissa vanhukset voivat asua pidempään kotonaan. Tämä pienentää palvelu­asumisen tarvetta ja tuo säästöjä. Taloyhtiöille myönnetään ara-tukea hissien rakentamiseen. Avustuksen määrä on korkeintaan 50 prosenttia korjauskustannuksista.

Katajanokkalaiset voittivat hissitaistelun. HS.fi/hstv
Markus Jokela / HS
Anneli Känkänen iloitsee kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöksestä sallia hissin rakentaminen hänen kotitaloonsa.
Anneli Känkänen iloitsee kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöksestä sallia hissin rakentaminen hänen kotitaloonsa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat