Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi lopetti tutkinnan uudenvuoden häirintähuhuista – turvapaikanhakijat eivät yllyttäneet ahdisteluun

Kuuden turvapaikanhakijan pidättämisestä uutena vuotena käynnistynyt esitutkinta on lopetettu. Todistajina kuullut sunnimuslimit kertoivat raiskaushuhuja shiioista.

Kaupunki
 
Antti Hämäläinen / IS
Uudenvuoden jälkeen poliisi käynnisti tutkinnan, jossa kuutta Kirkkonummen Aavarannassa asunutta irakilaismiestä epäiltiin julkisesta kehottamisesta rikokseen.
Uudenvuoden jälkeen poliisi käynnisti tutkinnan, jossa kuutta Kirkkonummen Aavarannassa asunutta irakilaismiestä epäiltiin julkisesta kehottamisesta rikokseen. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Keskusrikospoliisi on lopettanut itse esitutkinnan, jossa kuutta irakilaismiestä epäiltiin julkisesta kehottamisesta rikokseen viime vuodenvaihteessa Aavarannan vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella. Epäillyt olivat kaksi vuorokautta pidätettynä.

”Kuulustelukertomuksista ilmenee, että vastaanottokeskuksessa olevien turvapaikanhakijoiden välillä on epäluuloja, jotka juontavat shiiojen ja sunnien välisistä jännitteistä heidän lähtömaassaan Irakissa. Ei ole poissuljettavissa, että nämä jännitteet vaikuttavat myös eräiden todistajien kuulustelukertomusten luotettavuuteen”, lukee esitutkinnan päätösasiakirjassa.

Taustalla ovat Helsingin keskustan uudenvuodenaaton epäillyt ahdistelutapaukset. Poliisi järjesti uudenvuodenaattona tehovalvonnan keskustassa saatuaan vihiä, että jotkut turvapaikanhakijat aikoisivat kokoontua isolla joukolla ”samansuuntaisin suunnitelmin kuin mitä uutisoitiin Kölnin rautatieasemalta”.

Kölnissä useiden humaltuneiden miesten epäillään syyllistyneen kymmeniin rikoksiin kaupungin keskustassa sijaitsevalla aukiolla. Miehet häiritsivät naisia seksuaalisesti ja varastelivat.

Länsi-Uudenmaan poliisi sai 29. joulukuuta tehtäväkseen selvittää, muodostavatko Aavarannan vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat uhkaa uudenvuoden juhlinnassa. Vartijat kertoivat löytäneensä maastosta viinakätkön, jossa oli Jägermeister-viinaa.

Turvapaikanhakijat sen sijaan kertoivat kysyttäessä, että toiset, shiiataustaiset turvapaikanhakijat ”pitivät salaa kokouksia” ja että ”monet henkilöt puhuvat naisten asioista, tarkoittaa raiskauksia. Monet puhuvat alkoholiasioista ja siitä, että he rikkovat jotain”.

Todistaja kertoi, etteivät shiiat tiedä hänen olevan sunnimuslimi ja kuvaili, ettei ryhmä halua hakea turvapaikkaa vaan palata Irakiin ilmoittamaan, ketkä sunnit hakevat Suomesta turvapaikkaa.

”Suurin osa shiialaisista, jotka ovat Aavarannassa ovat kotimaassaan varastaneet, tappaneet sekä raiskanneet, suurin osa heistä on shiia-miliisejä”, todistaja kertoi ja kuvaili tietolähteikseen toisia sunnimuslimeja Aavarannan vastaanottokeskuksessa.

Yhteensä keskusrikospoliisi kuuli todistajina neljäätoista ihmistä.

Epäillyt kiistivät olleensa aikeissa tehdä rikoksia, eivätkä olleet kuulleet muidenkaan sellaisia suunnittelevan. Epäiltyjen asuintiloihin tehdyissä kotietsinnöissä ei löytynyt poliisin mukaan näyttöä suunnittelusta. Näyttöä ei saatu myöskään epäiltyjen puhelimista.

Esitutkinta päätetään, koska poliisin mukaan julkisen rikokseen kehottamisen tunnusmerkistö ei ole täyttynyt. Rikoslain mukaan julkinen kehottaminen rikokseen edellyttää, että käytetään joukkotiedotusvälinettä, yleisesti tietoon saatettua kirjoitusta tai toimitaan ”julkisesti väkijoukossa”. Tuomiona tästä rikoksesta olisi sakkoja tai korkeintaan kaksi vuotta vankeutta.

Seksuaalirikoksen tai vahingonteon valmistelu ei ole Suomen rikoslain mukaan rangaistavaa.

Helsingin poliisin mukaan asematunnelissa oli uudenvuodenaattona jopa tuhat turvapaikanhakijaa Irakista. Poliisin ja Senaatintorilla toimineen järjestyksenvalvojayrityksen kertomusten poikettua toisistaan merkittävästi Helsingin poliisi aloitti ahdisteluista erillisen esitutkinnan oma-aloitteisesti. HS kertoi tammikuun puolivälissä, että ilmoituksia ahdistelusta oli tullut seitsemän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat