Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingistä tulee Suomen kolmas pormestarin johtama kaupunki

Uudistus tulee voimaan kuntavaalien jälkeen ensi vuoden kesäkuussa.

Kaupunki
 
Riikka Hurri
Helsingin kaupungintalolle astelee vuoden kuluttua pormestari.
Helsingin kaupungintalolle astelee vuoden kuluttua pormestari. Kuva: Riikka Hurri

Helsingin muuttuminen Suomen kolmanneksi pormestarijohtoiseksi kaupungiksi varmistui keskiviikkona.

Ensimmäinen pormestari tarttuu toimeen vuoden kuluttua kesäkuussa. Turussa ja Tampereella pormestarimalli on otettu käyttöön jo aiemmin.

Helsingin valtuustopuheissa muutosta pidettiin vuoron perään sekä dramaattisena että vaatimattomana alkuna isolle uudistukselle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) piti johtosääntöuudistusta vasta ensimmäisenä askeleena pitkässä uudistusten ketjussa. Johtamisuudistuksen ja toimialojen mylläyksen jatkoksi Helsinki valmistelee ensi syksynä asukkaiden osallistumismahdollisuuksien parantamista.

”Paljon on tehtävä vuodessa, jotta tämä uudistus on valmis”, Rauhamäki arvioi.

Keskiviikkona hyväksytyillä hallintosäännöillä Helsinki lakkauttaa nykyiset 35 virastoa ja synnyttää neljä uutta toimialaa. Helsingin ruoriin tarttuvat luottamushenkilöt, pormestari ja neljä apulaispormestaria. Pormestari johtaa kaupunginhallitusta ja apulaispormestarit neljää lautakuntaa.

Virkamiesvalmistelun kärkenä on kansliapäällikkö, jolle on keskitetty nykyistä enemmän valtaa, muun muassa kaupunginhallituksen esittelijän tehtävät. Poliitikot olivat tyytyväisiä, että viime vaiheen neuvotteluissa kansliapäällikön valtaa oli riisuttu.

”Kansliapäällikölle oli syntymässä turhan vahva rooli. Nyt hän on lähempänä tavallista kuolevaista”, Osku Pajamäki (sd) kommentoi.

Valtuustokeskustelussa moni asetti toiveensa suoran demokratian ja asukasvaikuttamisen kasvuun, mutta oli huolissaan siitä, miten se käytännössä toteutettaisiin. Valtuutettu Erkki Perälä (vihr) tosin arvioi, ettei demokratia välttämättä lisäänny lautakuntapaikkoja lisäämällä.

Uudistusta on vauhdittanut apulaiskaupunginjohtajien valinnoista kummunnut kritiikki. Veronika Honkasalo (vas) luonnehti viimeaikaisia valintoja ”hämäräksi systeemiksi”.

”Se on syönyt poliittista luottamusta meiltä kaikilta. Kaupunkilaisten silmissä olemme kaikki olleet osa tätä mätää tuolileikkiä”, Honkasalo epäili.

Vasemmistoliitto kannatti uudistusta, vaikka monet sen valtuutetut suhtautuivat puheenvuoroissaan uudistuksen yksityiskohtiin kriittisesti.

Perussuomalaiset sekä valtuutettu Yrjö Hakanen (skp) olivat uudistukseen kaikkein tyytymättömimpiä, mutta heidän muutosesityksensä eivät menestyneet.

Otso Kivekäs (vihr) katsoi, että johtamisjärjestelmän uudistus käytännössä siirsi Helsingin parlamentarismiin. Pormestariston on nautittava valtuuston luottamusta eivätkä he ole itsenäisiä virkamiehiä kuten nykyiset kaupunginjohtajat ja apulaiskaupunginjohtajat ovat.

”Paluuta entiseen ei ole enää ole”, Kivekäs arvioi.

Muutoksen käytännön järjestelyt alkavat jo ensi maanantaina, kun kaupunginhallitus laittaa uuden kansliapäällikön viran hakuun. Myös seitsemäksi vuodeksi valittavia neljää uutta toimialajohtajaa ryhdytään hakemaan kesän aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat