Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa osa suurimmista kaupoista on Helsingissä auki juhannuksena – ”Mielenkiintoinen hetki vuodesta”

Aikaisempien pyhien perusteella isoihin marketteihin odotetaan juhannuksenakin asiakkaita. Suurin kaupankäyntiin vaikuttava tekijä on todennäköisesti sää.

Kaupunki
 
Liisa Niemi
Markus Jokela / HS
Kannelmäen Prisman johtaja Ilkka Riiali arvioi, että sateen sattuessa ihmiset lähtevät juhannuksenakin herkemmin ostoksille.
Kannelmäen Prisman johtaja Ilkka Riiali arvioi, että sateen sattuessa ihmiset lähtevät juhannuksenakin herkemmin ostoksille. Kuva: Markus Jokela / HS

Juhannusviikonloppua odotetaan vähittäiskaupoissa mielenkiinnolla. Vähittäiskauppojen aukioloajat vapautettiin vuodenvaihteessa ja nyt päästään ensimmäistä kertaa testaamaan miten kaupat vetävät juhannuksena.

Monet suuretkin marketit ovat Helsingin seudulla auki koko viikonlopun ja kaupoissa odotetaan, lähtevätkö ihmiset ostoksille samaan tapaan kuin esimerkiksi pääsiäisenä, jolloin asiakasmäärät yllättivät kauppiaat.

Helsingin Kannelmäessä sijaitseva Suomen suurin Prisma Kaari on pääkaupunkiseudun ainut Prisma, joka on auki myös juhannuspäivänä.

Prisman johtajan Ilkka Riialin mukaan Kannelmäessä halutaan palvella asiakkaita joka päivä kun se on mahdollista. Aikaisempien juhlapyhien perusteella hän uskoo kaupan käyvän kohtuullisen hyvin tänäkin viikonloppuna.

”Juhannus on tietysti sellainen ajankohta, että sää vaikuttaa aika paljon siihen miten asiakkaita esimerkiksi juhannuspäivänä riittää”, Riiali sanoo.

Myös Espoon Matinkylässä sijaitsevan kauppakeskus Iso Omenan K-Citymarket palvelee läpi juhannuksen. Pääsiäinen yllätti K-Citymarketissa asiakasmääriltään positiivisesti ja kaupassa halutaan saada tietää, toistuuko sama myös juhannuksena.

Kauppias Toni Pokela uskoo, että juhannuksena ostoksille lähtevät sellaiset asiakkaat, jotka tarvitsevat täydennystä juhannuspöytään. Ison kaupan valikoimat ovat laajat ja kauppa pystyy varautumaan hyvin siihen, että myös juhannuksena riittää hyllyissä tavaraa.

Pokela on Riialin kanssa samoilla linjoilla siitä, että sään mukaan käy kauppakin. Kylmän ja sateisen kelin sattuessa ihmiset lähtevät mieluummin viettämään aikaansa hypermarkettiin.

”Mutta kyllä minä toivon totta kai kaikille lämmintä juhannusta”, Pokela nauraa.

HOK-Elannon varatoimitusjohtajan Veli-Matti Liimataisen mukaan tänä juhannuksena haetaan kokemuksia erilaisista aukioloajoista ja siitä, miten asiakkaat asioivat eri kokoisissa myymälöissä pääkaupunkiseudulla. Sen perusteella tehdään päätöksiä ensi vuoden aukioloajoista. Etukäteen on Liimataisen mukaan vaikeaa arvioida sitä miten hyvin kauppa juhannuksena käy.

”Juhannus on täällä pääkaupunkiseudulla varsin mielenkiintoinen hetki vuodesta näiden uusien aukioloaikojen osalta, koska pääkaupunkiseutu yleisesti tyhjenee aika lailla ja ihmiset suuntaavat mökeille. Siinä mielessä tämä on erilainen juhlapyhä kuin esimerkiksi pääsiäinen”, Liimatainen sanoo.

Henkilökuntaakin on saatu juhannuksen pyhinä kauppoihin ilman isompia haasteita. Liimataisen mukaan työvuoroja on järjestelty pitkälti vapaaehtoisuuteen pohjautuen ja yllättävän moni työntekijä on ollut halukas tulemaan töihin juhannuksenakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat