Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyttyset voivat häiritä jopa cityjuhannusta – näin vältät verenimijät

Suomen hyttysgurun manttelinperijä ja muut asiantuntijat kertovat vinkit hyttysettömään kaupunkijuhannukseen: etsi hissi, vältä seisovaa vettä, syö hyttysen toukat.

Kaupunki
 

Jos haluaa vältellä hyttysten hyökkäystä Helsingin juhannusyössä, yksi ohje on ylitse muiden: etsi hissi.

Näin sanoo Helsingin yliopiston hyönteistutkija Lena Hulden.

”Hyttyset eivät lennä korkealla, joten yksinkertainen ja erittäin toimiva keino kaupunkialueen hyönteisehkäisyyn on hypätä hissiin ja mennä neljänteen tai viidenteen kerrokseen”, hän kertoo.

Vinkki numero kaksi cityhyttysten välttelyyn kuuluu seuraavasti: vältä seisovaa vettä.

Vinkkaaja on Suomen hyttysguru Juhani Itämiehen manttelinperijäksikin kutsuttu Reima Leinonen.

Leinonen työskentelee hyönteistutkijana Kainuun ely-keskuksessa.

”Hyttyset tarvitsevat munilleen vesilätäkön, jossa vesi pysyy kahdesta kolmeen viikkoon kesäisessä lämpötilassa”, Leinonen kertoo.

Usein tällaisia lätäköitä löytyy metsistä, koska niissä on paljon painaumia ja kosteikkoja. Metsä myös estää veden haihtumista.

Koska Helsinki on vehreä ja metsäinen kaupunki, ei ole ihme, että hyttyset saattavat hyvinkin piinata kaupunkilaista juhannuksen viettäjää. Myös kaupunkipuistoista saattaa löytyä tarpeeksi kosteita paikkoja pikkupiinaajille.

Hyttysten inhoajien kannattaa siis suunnata alueille, joissa rakennukset hallitsevat: ydinkeskustaan tai vaikka Jätkäsaareen.

Kolmantena ohjenuorena on, että tuuli on hyttysärsyyntyjän ystävä. Huonosti lentävät ja keveät hyttyset eivät puhurille pärjää.

”Siinä mielessä paras paikka kaupunkilaiselle juhannuksen viettäjälle voi olla Helsingin saariston kivinen, tuulinen luoto”, kertoo Helsingin luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Juho Paukkunen.

Jos pienet inisijät kaikista toimenpiteistä huolimatta ärsyttävät, ne voi myös heittää pannuun.

”Hyttysiä voi aivan hyvin syödä, mutta toki kannattaa valita sellaisia yksilöitä, jotka eivät ole juuri nauttineet veriateriaa. Ei sitä koskaan tiedä, kenen verta ne ovat imeneet”, Lena Hulden sanoo.

Todellinen hyttysten ennaltaehkäisijä suuntaa metsään ja siivilöi hyttysten toukat pannuun suoraan vesilammikosta, jossa ne varttuvat.

”Hyttysen toukat sopisivat ravinnoksi varsin hyvin”, Hulden toteaa.

Seisovan veden lisäksi hyttyset pitävät hiilidioksidia henkäilevistä ihmisistä ja eläimistä, jotka tarjoavat hyttysnaaraille niiden kaipaaman veriaterian.

”Hyttyset löytävät ihmisen tämän erittämän hiilidioksidivanan ansiosta. Hyttynen innostuu myös pintaverenkierrosta ja lämmöstä, joten käsien huitominen ja kaikki muu, mikä saa ihmisen kuumenemaan, ilahduttaa hyttystä”, Reima Leinonen sanoo.

Koosteenomaisesti voisi siis sanoa, että Helsingin hyttysiä erityisen paljon vieroksuvien kannattaa suunnata joko kerrostalon yläosiin tai kaupungin saaristoon kiviselle luodolle. Siellä voi yrittää olla hengittämättä ja huitomatta.

”Tai sitten voi ihan vaan pysyä sisällä”, vinkkaa Leinonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat