Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskan vanhustenhoito innostui paperittomista vessoista – Helsingissä ei suunnitelmissa

”Muistisairaat eivät välttämättä osaisi käyttää sellaisia laitteita”, sanoo vs. osastopäällikkö Arja Peiponen.

Kaupunki
 
Toru Hanai / Reuters
Japanilaisen Toto-yrityksen Washlet-vessa (vas.) käyttää huuhtomiseen lämmintä vettä paperin sijaan. Mies tutustui wc-malleihin Tokiossa vuonna 2012.
Japanilaisen Toto-yrityksen Washlet-vessa (vas.) käyttää huuhtomiseen lämmintä vettä paperin sijaan. Mies tutustui wc-malleihin Tokiossa vuonna 2012. Kuva: Toru Hanai / Reuters

Alapesusuihkulla varustetut paperittomat vessanpytyt kiinnostavat pohjoismaista vanhustenhoitoa, kertoo Ruotsin radio. Japanilaisvessoista on innostuttu etenkin Tanskassa ja Norjassa, mutta Ruotsissa ja esimerkiksi Helsingissä ne eivät ole ottaneet tulta.

”Eivät ole tuttuja muuten kuin omakohtaisista kokemuksista japanilaisissa hotelleissa”, sanoo vs. osastopäällikkö Arja Peiponen Helsingin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluista.

Ruotsin radion mukaan bideevessasta on se hyöty, ettei hankalasti liikkuvan ihmisen tarvitse käsitellä vessapaperia. Tanskassa paperittoman pytyn avulla pyritään säästämään rahaa, kun entistä harvempi ihminen tarvitsee asiointiin avustajaa.

Helsingissä paperittomia vessoja ei ole harkittu, ja Arja Peiposen mielestä niiden hyöty olisi hyvin marginaalinen. Kaupungin vallassa olisi hankkia niitä korkeintaan ympärivuorokautiseen palveluasumiseen.

Ympärivuorokautisissa palveluasunnoissa asuu vain niin vaikeasti sairaita ihmisiä, että he tarvitsisivat joka tapauksessa avustajan myös paperittomaan vessaan.

”Oman kokemukseni mukaan japanilaiset vessat ovat melko monimutkaisia, joten muistisairaat eivät välttämättä osaisi käyttää sellaisia laitteita”, Peiponen sanoo.

Kasvava osa Helsingin muistisairaista asuu kotona, eikä virastolla ole sanomista siihen, millaisia laitteita koteihin asennetaan. Ongelmatonta vessan käyttö ei ole kodeissakaan.

”Taloyhtiöiltä tulee enenevässä määrin viestejä siitä, että vessanpyttyihin mätetään tavaraa, vaippoja ja muuta, ja pytyt menevät tukkoon.”

Tähänkään ongelmaan paperiton vessa ei tarjoaisi ratkaisua.

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa asuu tällä hetkellä noin 4 000–4 500 helsinkiläistä.

Vaikka bideevessat yleistyvät Tanskassa ja Norjassa, niin Ruotsissa niistä ei ole innostuttu.

”Niitä ei ole juuri tutkittu, mutta se voi johtua siitä, että niitä ehkä tarvitsevat huonokuntoiset ihmiset eivät saa ääntään kuuluviin”, sanoo ikääntymisten terveysoloihin perehtynyt professori Synneve Dahlin-Ivanoff Göteborgin yliopistosta Ruotsin radion haastattelussa.

”Tutkimusta kuitenkin tarvitaan, sillä tällaisiin laitteisiin voi liittyä myös riskejä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat