Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräliitto haluaa vanhainkoteihin riksapyöriä, joilla huonokuntoisetkin vanhukset pääsevät ulkoilemaan

Ensimmäiset ovat käytössä jo Tampereella, nyt suuntana on Helsinki ja muut kaupungit ympäri maata.

Kaupunki
 
Mummo kyytiin ja menoksi – miten sujuu kyyti vanhusten riksapyörällä?
Mummo kyytiin ja menoksi – miten sujuu kyyti vanhusten riksapyörällä?
Pyöräliitton hanke Pyörällä kaiken ikää haluaa tuoda riksapyöriä vanhainkoteihin ympäri maata. Niillä huonokuntoisetkin vanhukset pääsisivät ulkoilemaan ja asioille. HS kävi seuraamassa, miltä kyyti tuntui aurinkoisella Hakaniementorilla

Pirkko Syrjälä on innoissaan.

”Ihan mukavaa! Oikein turvallista ja hyvä tuossa on istua” hän riemuitsee keskellä kesäistä Hakaniemen toria.

Yli 80-vuotias Syrjälä on päässyt juuri kokeilemaan, minkälaista on ajaa riksaa muistuttavan kyytipyörän etuvaunussa ympäri kaupunkia. Se oli niin hauskaa, että Syrjälästä tulee oitis pyöräilyn ystävä.

”Tarpeellinen asia. Ihan esittäisin, että vanhainkodeissa pitäisi olla tällaisia.”

Etukopallinen riksapyörä on osa Pyöräliiton hiljattain käynnistämää Pyörällä kaiken ikää -nimistä hanketta. Sen tavoitteena on saada vastaavat pyörät nimenomaan vanhainkotien käyttöön ympäri maata. Pyörien kyydissä jo huonosti liikkuvat vanhukset voisivat päästä ulkoilemaan, virkistymään tai hoitamaan pieniä asioita.

”Kukapa haluaisi olla neljän seinän sisällä kaiket päivät ehkä niin, että pääsee juuri ja juuri pihalle istumaan ja lukemaan lehteä. Kyllähän sillä on valtava vaikutus elämänlaatuun, jos pääsee ulos”, sanoo Pyöräliiton puheenjohtaja Otso Kivekäs.

Koko hankkeen idea tulee alun perin Tanskasta, missä se käynnistyi vuonna 2012. Viime vuoden lopussa se toimi hankkeen verkkosivujen mukaan jo ainakin 63:ssa Tanskan 98:sta kunnasta, ja käytössä oli yli 400 pyörää. Nyt se on levinnyt noin 25 maahan, Suomen lisäksi muun muassa, Norjaan, Ruotsiin, Saksaan ja Singaporeen saakka.

Suomessa ensimmäiset neljä pyörää ovat olleet käytössä Tampereella. Koukkuniemen vanhainkohdissa niitä on viime kesästä saakka ollut kaksi. Kokemukset ovat olleet hyviä.

”Kauniina päivänä pääsee ajelulle ja näkee hiukan eri tavalla ympäristöä kuin rullatuolin kyydistä. Monelle pyöräily on kuitenkin tuttua, ja siksi se tuntuu mukavalta”, sanoo vastaava osastonhoitaja Minna Repo

Nyt Pyöräliiton suunta on muihin suuriin kaupunkeihin ja ympäri maata. Helsingissä kokeilua on alustavasti viritelty jo ainakin yhden Kruununhaassa sijaitsevan vanhainkodin kanssa.

Tavoitteena on parikymmentä pyörää ympäri Suomea jo ensi kesänä. Lysti ei ole ilmaista. Yhden sähköllä kulkevan pyörän hinta on runsaat 5 000 euroa. Siksi Pyöräliitto hakee nyt hankkeelle tukea joukkorahoituksella.

Ajatuksena on, että pyörät ovat vanhainkodin hallussa ja paikalliset vapaaehtoiset pyörittävät toimintaa.

”Teen tätä tavallaan oman äitini muistoksi. Olisin kauhean mielelläni halunnut viedä omaa äitiäni silloin kun hän oli sellaisessa elämäntilanteessa, että olisi tarvinnut muiden ihmisten apua päästäkseen liikkumaan pidemmälle”, sanoo Pyöräliiton Martti Tulenheimo Hakaniemen torilla.

Sitten hän poimii kyytiin seuraavat halukkaat. Kyytiä lähtevät kokeilemaan rollaattorin kanssa kulkeva Ritva Martemaa, 76 ja Anneli Vaitokari, 82.

Mukulakivillä ensin hiukan pomputtaa, mutta sitten kyyti on sujuvaa.

”Helppoa ja iisiä istua ja katsoa ympärille. Kivaa”, arvioi Vaitokari.

Otso Kivekäs
Pyöräliiton Martti Tulenheimo kyyditsi Pirkko Syrjälää Hakaniementorilla.
Pyöräliiton Martti Tulenheimo kyyditsi Pirkko Syrjälää Hakaniementorilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat