Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluan tietää sinusta kaiken, Hesan nainen – tilastot piirtävät tarkan kuvan helsinkiläisen naisen elämästä

Tilastot sen kertovat: helsinkiläinen nainen tienaa vähemmän kuin miehensä, saa lapsia yli 30-vuotiaana ja syyllistyy ani harvoin seksuaalirikoksiin.

Kaupunki
 
Työpaikka, rahat, rikokset ja ruoka: tilastot piirtävät tarkan kuvan helsinkiläisen naisen elämästä
Työpaikka, rahat, rikokset ja ruoka: tilastot piirtävät tarkan kuvan helsinkiläisen naisen elämästä
Millainen todella on Hesan nainen? On aika tehdä loppu myyteistä, huhupuheista ja juoruista. Tilastoissa elää helsinkiläinen keskivertonainen, jonka sydän on täyttä faktaa.
Näin juttu tehtiin

Fakta

  Jutun ideana oli rakentaa kuva helsinkiläisestä naisesta ensisijaisesti tilastotietojen avulla. Lisäksi juttua varten haastateltiin esimerkiksi kauppiaita.

  Lähteinä toimivat Helsingin kaupungin tietokeskus, Tilastokeskus, Väestörekisterikeskus, Alko, Helsingin jäätelötehdas, K-market Erottaja, K-citymarket Itäkeskus, Kukkakauppaketju Puntti, Suomen Kennelliitto ja Elixia Finland.

  Äänestystiedot ovat tekstissä mainitun vuoden 2015 eduskuntavaalien lisäksi vuoden 2014 eurovaaleista ja vuoden 2012 kunnallisvaaleista ja presidentinvaaleista.

Mis on Hesalaiset/ Mä haluun nähä kaikki Hesan naiset/ Mä kysyn et, mis on Hesalaiset/ Mä haluun nähä kaikki Hesan naiset...

Näin laulaa räppäri Särre Hesan naiset -hitissään ja laukoo arvioita pääkaupunkiseudun naisten ominaispiirteistä.

Mutta millainen todella on Hesan nainen? On aika tehdä loppu myyteistä, huhupuheista ja tanssilattioiden juoruista.

Tilastoissa elää helsinkiläinen keskivertonainen, jonka sydän on täyttä faktaa. Nimikin hänellä on: Anna.

Helsingin kaupungin tietokeskuksen mukaan Hesan naisia on tänä vuonna 331 057, eli jokaista tuhatta helsinkiläistä miestä kohti löytyy 1 114 Hesan naista.

Yleisimmät etunimet ovat Anna, Laura ja Leena, käy ilmi Väestörekisterikeskuksen tilastoista.

Hesan naiseksi voi syntyä tai sellaiseksi voi tulla. Tulijoita on enemmän kuin syntyjiä. Vuonna 2015 kapaloihin kääräistiin 3 362 uutta Hesan naista ja pääkaupungin rajan ylitti tulomuuttopuuhissa noin 21 000 naista.

Keskiverrosta helsinkiläisestä naisesta on mahdollista piirtää melko tarkka kuva. Hän on 41,9-vuotias ja 70-luvulla syntyneenä todennäköisimmin nimeltään Katja.

Keskiarvonainen valitsee kesäiseltä jäätelökioskilta yleensä suklaapallon ja nappaa piknikille mukaan tutun suosikkicavan, samppanjaa tai roseeviinin, mielellään luomuna.

Keskiarvon helsinkiläisnainen avioituu 25–29-vuotiaana ja saa lapsia 30–34-vuotiaana. Ryhmäliikuntatunneista suosikki on jooga kaikissa muodoissaan. Lapsia siunaantuu napakat 1,3 ja asunto hankitaan Vuosaaresta. Lenkkikaverina juoksentelee labradorinnoutaja.

Hän valitsee ruokakaupan salaattibaarista lounaaksi mielellään avokadoa, fetaa ja lohta. Nyhtökauraa hän kyseli kaupoista jo puoli vuotta ennen kuin se ilmestyi hyllyille.

Hesan nainen on hinta- ja laatutietoinen, mikä on järkevää, sillä hänen tulonsa ovat miesten tuloista noin 75 prosenttia. Vuonna 2014 miesten keskimääräiset tulot Helsingissä olivat 39 518 euroa ja naisten tulot 29 648 euroa tulonsaajaa kohti.

Nuorina Hesan naiset tosin peittoavat miehet tuloissa, sillä alle 25-vuotiaina heidän tulonsa ovat 107 prosenttia miesten tuloista. Eläkeiässä luku putoaa 62 prosenttiin.

Hesan naisella on miestä hieman enemmän äänestysintoa: viime vuosina hän on äänestänyt kaikissa muissa paitsi kunnallisvaaleissa hieman miehiä innokkaammin. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa lähes 70 prosenttia Hesan naisista iski lapun uurnaan.

Peruskoulu ei riitä Hesan naiselle. Kolme neljäsosaa helsinkiläisistä naisista oli vuonna 2014 suorittanut jonkin peruskoulun jälkeisen tutkinnon ja 18,7 prosenttia oli jaksanut pakertaa vähintään ylemmän korkeakoulututkinnon verran. Miesten vastaava luku oli 18,3.

Nuoremmissa ikäluokissa erot ovat suurempia, ja niissä näkyy naisten kasvava osuus tutkinnon tekijöistä. Omaa luokkaansa on Helsingin yliopisto, jossa vuonna 2014 oli seitsemän naisopiskelijaa jokaista neljää miestä kohden.

Opintojen jälkeen Hesan naisen työpaikka löytyy todennäköisimmin yksityiseltä sektorilta. Yrittäjinä toimi vuonna 2013 alle viisi prosenttia helsinkiläisistä naisista.

Ammattialan mukaan jaoteltuna eniten Hesan naisia työskentelee myyjinä ja kauppiaina, toiseksi eniten lähihoitajina, kodinhoitajina ja muina terveydenhuollon työntekijöinä ja kolmanneksi eniten siivoojina.

Helsingissä asuvista lähihoitajista 87 prosenttia on naisia, sairaanhoitajista ja kätilöistä yli 90 prosenttia. Lääkäreistä naisten osuus on noin 60 prosenttia, erikois- ja ylilääkärit mukaan otettuna.

Työttömyys ei paina naisia yhtä paljon kuin miehiä. Helsinkiläisten naisten työttömyysaste oli 6,4 prosenttia vuonna 2014: lähes kolme prosenttiyksikköä vähemmän kuin miehillä.

Mitä vanhemmaksi Hesan nainen tulee, sitä todennäköisemmin hän asuu yksin.

Helsingissä oli vuonna 2015 yhden naisen asuntokuntia yhteensä 90 610, mikä oli yli 40 prosenttia enemmän kuin yhden miehen asuntokuntia. 55 ikävuoden jälkeen railo yksin asuvien naisten ja miesten välillä alkaa syvetä jyrkästi, ja esimerkiksi 70–74-vuotiaista yksin asuvia naisia on jo noin kolme kertaa enemmän kuin miehiä.

Jos Hesan nainen kaipaa elämäänsä kukkaista piristystä, hän ostaa tulppaaneja, leinikkejä tai pioneja. Hän voi piristää itseään myös tiedolla, että on pysynyt elämässään melko kaidalla tiellä: Viime vuonna Helsingissä ratkaistuihin rikoksiin epäiltiin syyllisiksi pääosin miehiä. Syyllisiksi epäillyistä alle 20 prosenttia oli naisia.

Hesan naiset syyllistyivät rikoksista eniten omaisuusrikoksiin. Viime vuonna niiden osuus oli 23 prosenttia kaikista naisten tekemistä rikoksista. Seksuaalirikoksissa naisten osuus oli olemattoman pieni: 0,7 prosenttia. Liikennerikoksista alle 10 prosenttia oli helsinkiläisten naisten tekemiä.

Ehkä 41,9-vuotias Katja painaa pitkän päivän päätteeksi päänsä tyynyyn ajatellen hyvää liikennekäyttäytymistään. Ja kenties hänen mieltään lämmittää, tai kauhistuttaa, ajatus siitä, että elinvuosia on vielä jäljellä keskimäärin 42.

Räppäri Särre saa kuitenkin sanoa tähän artikkeliin viimeisen sanan, ihan vertailun vuoksi. Lähtihän jutun idea hänen kappaleestaan.

”No jos asiaa katsoo tämän biisin kautta, niin helsinkiläinen nainen on tietenkin yhdistelmä kaikkia niitä laulun stereotypioita”, hän sanoo.

”Eli hän on kulttuuria rakastava sporttifriikki, liiallista juomista vieroksuva ulkomailta Helsinkiin muuttanut hyvä tanssija ja pikkurikollinen. Sellainen nopeajalkainen nainen, jolla on hyvä bisnestaju”, Särre summaa.

 

”Keskiverto-Katjan” kotona on lavastettu murha
Rio Gandara / HS
Helsinkiläinen Katja, 41 ja risat, omaa ikäluokkansa keskiarvoiän ja suosituimman etunimen.
Helsinkiläinen Katja, 41 ja risat, omaa ikäluokkansa keskiarvoiän ja suosituimman etunimen.

Helsinkiläinen Katja Leppänen, 41 ja risat, omaa helsinkiläisnaisten keskiarvoiän ja ikäryhmänsä suosituimman nimen.

Leppänen nauraa ajatukselle itsestään keskivertohenkilönä.

”Töissä minua alettiin kutsua keskiverto-Katjaksi heti kun kävi ilmi, että olen pääsemässä tällaiseen haastatteluun”, hän sanoo.

Leppänen on kotoisin Forssasta ja muutti Helsinkiin vuonna 2001. Hän työskentelee työmarkkinajuristina Elinkeinoelämän keskusliitossa (EK).

Koti sijaitsee Hietalahden rannassa. Parvekkeelta aukeavat näkymät merelle ja nostokurkien täyttämälle telakka-alueelle. Mekaanisia kurkia enemmän Leppästä kiinnostavat oikeat siivekkäät.

”Saan kauheat kiksit, kun näen ikkunasta kurkiauran”, Leppänen kertoo. ”Kerran näin Tuomiokirkon katolla haikaran. Päivä oli pelastettu!”

Keittiön pöydällä on pieni yrteille tarkoitettu lasinen kasvihuonelaatikko, mutta yrttien sijaan siellä on koristeena valokuva oravasta ja muutama käpy. Leppänen lepertelee lattialla leikkivälle siperiankissa-Emmille ja kertoo aloittaneensa vapaaehtoisena Viikin löytöeläintalossa.

Leppänen vastailee kysymyksiin, jotka on tehty oheisen tilastoartikkelin pohjalta. Hän ei ole naimisissa eikä hänellä ole lapsia, mutta kuuluu siihen 18,7 prosenttiin helsinkiläisistä naisista, joilla on ylempi korkeakoulututkinto. Leppänen kertoo äänestävänsä aina.

”Sanotaan, että jos ei äänestä, ei kannata valittaa. Mielestäni se pitää paikkansa.”

Jäätelökioskilta Leppänen valitsee suklaapallon ja hän harrastaa samppanjoita. Kuullessaan tilastoluvut helsinkiläisten naisten tuloista, hän pudistelee päätään.

”Työni puolesta nämä asiat ovat tuttuja, ja täytyy sanoa, että keskiarvoluvut eivät todella kerro aiheesta kaikkea.”

EK:ssa tehdään yksityisen sektorin palkkatilastoja, joita esimerkiksi Tilastokeskus hyödyntää. Leppänen on myös kirjoittanut kirjan Yhdenvertaisuus työelämässä.

Leppäsen mukaan erot helsinkiläisten naisten ja miesten tuloissa johtuvat pitkälti siitä, että miehet ja naiset työskentelevät eri aloilla ja naiset tekevät enemmän osa-aikatöitä sekä vähemmän ylitöitä.

”Helsingissä on suuret sairaalat, ja iso osa hoitohenkilökunnasta on naisia. Naiset eivät myöskään ole kovin innostuneita johtotehtävistä.”

Leppäsen näkemyksen mukaan naisten ja miesten erot palkoissa tulevat tasoittumaan ihan itsestään, sillä naisten määrä korkeakouluissa on jo nyt niin suuri.

”Tosin tasoittuminen edellyttää, että naiset haluavat johtopaikoille. Itse en haluaisi johtajaksi. Johtajan työ edellyttää monenlaisia taitoja, ja minä kaipaan työn lisäksi elämääni muutakin.”

Työn vastapainoa on esimerkiksi se, että Leppäsen kotona on kuvattu television rikossarjaa.

”Keskiverto-Katjan kotona on tapahtunut murha”, hän nauraa. ”Asuntoni muutettiin päivässä miehen asunnoksi, koska käsikirjoitus vaati sitä: sohvan piti olla harmaa, rahin tumma ja pöydällä olevien ruokienkin täytyi olla miehisiä eli muroja.”

Parvekkeelta pudotettiin kuvauksissa ruumisnukke. Paikalle saapui oikea poliisi.

”Tuotantoyhtiö oli unohtanut ilmoittaa heille kuvauksesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat