Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin väkiluku jatkoi kasvuaan – syntyneitä eniten sitten vuoden 1970

Helsingissä asui vuodenvaihteessa 628 208 asukasta.

Kaupunki
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Helsinkiin syntyi viime vuonna 7 016 vauvaa.
Helsinkiin syntyi viime vuonna 7 016 vauvaa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Helsingin väkiluku jatkoi viime vuonna kasvamistaan, mutta ei niin voimakkaasti kuin aiempina kolmena vuonna. Väkiluku kasvoi vuoden 2015 aikana 7 493 hengellä, kun vielä edeltävänä vuonna kasvu ylitti 8 000 henkeä.

Kasvun hiipuminen selittyy pitkälti sillä, että Helsinkiin muutti ulkomailta 800 henkeä vähemmän kuin edellisvuonna: 1 983 henkeä.

Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu loppukesästä 2015 ei kuitenkaan näy vielä väestöluvuissa. Hakijat, joille tullaan myöntämään oleskelulupa, saavat kuntapaikan ja tulevat näkyviin kuntien väestötietojärjestelmissä vasta oleskelulupapäätöksen jälkeen.

Helsingissä asui viime vuodenvaihteessa yhteensä 628 208 asukasta.

Helsingissä korostuu edelleen erityisesti 15−29-vuotiaiden nuorten osuus väestöstä verrattuna pääkaupunkiseutuun ja muuhun Suomeen.

Vuoden 2015 aikana kasvoivat silti erityisesti 65 vuotta täyttäneiden ja peruskouluikäisten määrä ja osuus väestöstä. Lasten määrää on kasvattanut seudullisen muuttotappion pysyminen melko vähäisenä sekä muuttovoitto ulkomailta.

65 vuotta täyttäneiden määrän kasvua selittää suurten ikäluokkien ikääntyminen.

Helsingille on ollut tyypillistä muuttotappio Helsingin seudun muihin kuntiin, joita ovat Espoo, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Muuttotappio muihin Helsingin seudun kuntiin oli suurimmillaan vuonna 2005, lähes 4 800 henkeä. Se alkoi supistua vuonna 2008, mutta viime vuonna tappio kasvoi edellisvuodesta 1 587 henkeen.

Helsingistä muutetaan erityisesti Espooseen ja Vantaalle.

”Osaltaan syytä voi olla sillä, että Vantaalle on rakennettu hyvin paljon asuntoja ja rakennetaan tälläkin hetkellä. Tarjontaa on”, tutkija Netta Mäki arvioi.

Muualta Suomesta Helsinki sai enemmän muuttovoittoa kuin kertaakaan vuoden 2001 jälkeen, 5 151 henkeä.

Koko Suomen väestönkasvu keskittyi Helsingin seudulle jopa edellisvuosia voimakkaammin. Helsingin seudun väestö kasvoi noin 17 600 hengellä, kun koko maan väestönkasvu jäi 15 500 henkeen.

”Tämä liittyy osaksi taloudelliseen tilanteeseen. Ei voi sanoa, että aina, mutta vaikka oltaisiin taantumassa, pääkaupunkiseudulla ja Helsingillä on yleensä mennyt suhteellisen hyvin verrattuna muuhun Suomeen”, Mäki pohtii.

Asukasmäärä kasvoi Helsingin seudulla kaikissa suurpiireissä Östersundomia lukuun ottamatta. Eniten kasvua kertyi Keskisessä ja Eteläisessä suurpiirissä.

Helsinkiläisiä syntyi vuoden 2015 aikana 7 016 eli enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 1970. Kuolleiden määrä oli 5 135 eli 86 henkeä enemmän kuin edellisenä vuonna. Syntyneiden ja kuolleiden erotus kasvatti väkilukua 1 881 hengellä, mikä oli hieman edellistä vuotta enemmän.

Vaikka syntyneitä oli Helsingissä eniten useisiin vuosikymmeniin, kokonaishedelmällisyysluku eli naisen saamien lasten keskimääräinen luku oli samaa luokkaa kuin aiempinakin vuosina.

Helsingin kokonaishedelmällisyysluku oli viime vuonna 1,3 lasta, mikä on 0,35 lasta vähemmän kuin koko Suomen vastaava lukema.

Syntyneiden suuri määrä selittyykin suureksi osaksi sillä, että hedelmällisessä iässä olevia ihmisiä on Helsingissä aiempaa enemmän.

Muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvien osuus nousi Helsingissä 14,0 prosenttiin.

Suurimmat vieraskielisten kieliryhmät olivat venäjänkieliset (17 176 henkeä), vironkieliset (11 921 henkeä) ja somalinkieliset (8 676 henkeä). Näihin kolmeen kieliryhmään kuului 43 prosenttia vieraskielisistä.

Kaikista Helsingissä asuvista 9,2 prosenttia oli ulkomaan kansalaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat