Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kalliille asumiselle on kaksi perimmäistä syytä

Helsingin asuntopolitiikalla pyritään miellyttämään kaikkia tasapuolisesti. Lopputulos on kuitenkin päinvastainen.

Kaupunki
 

Helsingin asuntojen hinnat nousevat muuta Suomea nopeammin, vuokra-asuntojonot kasvavat ja kodittomien määrä lasketaan tuhansissa.

Näitä ongelmia yritetään ratkaista Helsingin asuntopolitiikan suuria linjoja määrittävässä asumisen ja maankäytön ohjelmassa, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi viikko sitten.

Mutta riittävätkö lääkkeet ongelmien ratkaisuun?

Tilastokeskus kertoi tiistaina, että Helsingin vanhojen asuntojen keskimääräinen neliöhinta oli toukokuussa 3 910 euroa. Asuntojen hinnat nousivat vuodentakaiseen verrattuna 2,9 prosentilla. Vertailun vuoksi: Espoon ja Kauniaisen alueella hinnat nousivat 2 prosentilla ja Vantaalla vain 0,6 prosenttia.

Mutta miksi Helsingissä on niin kallista asua? Ensimmäinen perussyy on selvä: asuntoja on liian vähän, joten kysyntä nostaa hinnat pilviin.

Mutta miksi asuntoja ei sitten synny? Vastaajasta riippuen syyttävä sormi osoittaa välillä rakennuttajien ylisuuriin tuotto-odotuksiin, välillä kaavoituksen hitauteen ja välillä kaavavalitusten pitkittämiin rakennusprojekteihin. Kaikki vastaukset ovat omalla tavallaan oikeita, mutta muodostavat vain toisen puolen totuudesta.

Toinen puoli, sanotaan sitä vaikka kalleuden toiseksi perussyyksi, liittyy rakentamisen sääntelyyn. Helsingin ja valtion virkamiehet ovat luoneet poliitikkojen kanssa yhteistyössä sääntöjen verkoston, jolla Helsingistä pyritään tekemään monipuolinen ja kaikille avoin kaupunki.

Sääntely pitää huolen siitä, että asuinrakennuksiin rakennetaan normien vaatimat parkkipaikat, että kaikkien asuntojen vessoissa pääsee kääntymään pyörätuolilla, ja että suurin osa asunnoista rakennetaan joko vuokra-, asumisoikeus-, osaomistus- tai hitas-asunnoiksi.

Sääntelyllä on kauniit tarkoitusperät, mutta siitä syntyy myös iso lasku. Edellä mainittu yksityiskohtainen sääntely nostaa rakentamisen kustannuksia ja sitä kautta asuntojen hintoja.

Voimakas panostus hintasäädeltyyn asuntotuotantoon taas vähentää kaupungin tonteistaan saamia myyntivoittoja ja vuokratuloja huomattavasti. Saamatta jää suuria summia rahaa, jolla voitaisiin rakentaa infraa, aloittaa samaan aikaan useampia kaavoitushankkeita ja nopeuttaa monella muulla tavalla asuntotuotantoa.

Uusi AM-ohjelma pyrkii puuttumaan entistä terhakkaammin asuntojen kalleuden ensimmäiseen perussyyhyn, kysynnän ja tarjonnan epäsuhtaan. Kaavoitusta nopeutetaan ja tontin luovutuksia lisätään. Edellisessä AM-ohjelmassa asuntoja luvattiin tehdä 5 000 vuodessa, nyt pyritään ensin 6 000:een ja muutaman vuoden päästä 7 000 asuntoon vuodessa.

Mutta riittääkö 7 000 asuntoa vuodessa siihen, että asumisesta tulisi halvempaa?

Ei, myöntää maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr).

”Kysyntää on niin paljon, että jos tuotetaan enemmän, niin tulijoitakin varmasti riittää”, Sinnemäki sanoo.

Hintojen halpenemisen sijaan Sinnemäki kehottaa tarkastelemaan hintojen nousun suhdetta asukkaiden keskimääräisten tulojen nousuun. Jatkossa palkkojen pitäisi sentään pysyä hintojen nousun perässä. Asuminen ei siis enää kallistuisi työssäkäyville, vaan pysyisi yhtä kalliina kuin nyt.

Toistaiseksi 2010-luvulla näin ei ole käynyt. Tilastokeskuksen mukaan Helsingin asuntojen hinnat ovat nousseet vuodesta 2010 selvästi yleistä hintakehitystä nopeammin.

Tämä tarkoittaa sitä, että helsinkiläiset käyttävät nykyisin enemmän rahaa asuntojensa ostamiseen kuin vielä vuonna 2010.

Jos Helsinki haluaisi laskea asumisen hintaa, asuntotuontannon tavoitteiden pitäisi siis olla vielä huomattavasti nykytavoitteita kunnianhimoisempia. Toinen vaihtoehto on puuttua kalleuden toiseen perussyyhyn, sääntelyyn. Kumpaankaan huutoon AM-ohjelma ei kuitenkaan vastaa.

Sääntelyn kohdalla muutoksia vanhaan on tehty, mutta korjaustoimenpiteet vaikuttavat kovin varovaisilta.

Uusi asumisen ja maankäytön ohjelma lupaa, että poikkeustapauksissa osaa parkkipaikoista ei tarvitse rakentaa. Ja että perustelluista syistä myös perheasuntonormista voidaan poiketa. Ja että vapaarahoitteisten omistusasuntojen osuutta kaikista rakennettavista asunnoista nostetaan 40 prosentista 45 prosenttiin.

Sen radikaalimpia muutoksia ohjelmasta ei löydy.

Syy varovaisiin kurssinmuutoksiin johtuu pelosta. Niin kaupunkisuunnitteluvirasto kuin valtuutettujen enemmistökin pelkäävät, etteivät vapaammat markkinat pystyisi tuottamaan tasapuolisesti asukkaitaan palvelevaa kaupunkia.

Pelko ei ole aiheeton, mutta reaktiot siihen vievät kaupungin ojasta allikkoon. Helsinki tekee edelleen asuntopolitiikkaa, joka ei ratkaise asumisen suurinta ongelmaa: hintaa.

Ei sekään kauhean tasapuolista ole.

Nykymallissa kohtuuhintaista asumista on tarjolla muutamille, osin sattumanvaraisestikin valikoituneille onnekkaille. Lopuille toivotetaan onnea ja menestystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat