Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Kerjäläiset häiritsevät helsinkiläisiä katukuvassa

Turvallisuustutkimuksen mukaan joka toista helsinkiläistä häiritsevät kadulla olevat kerjäläiset ja sekavasti käyttäytyvät ihmiset.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Romanikerjäläiset ovat ilmestyneet Helsingin katukuvaan viime vuosina.
Romanikerjäläiset ovat ilmestyneet Helsingin katukuvaan viime vuosina. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Helsingin kaupungin tietokeskuksen turvallisuustutkimuksen mukaan helsinkiläisiä häiritsevät katukuvassa eniten kerjäläiset ja sekavasti käyttäytyvät ihmiset.

Turvallisuustutkimuksessa kartoitettiin nyt ensimmäistä kertaa katukuvan häiritseviä tekijöitä. Kerjäläiset ja sekavat ihmiset kadulla häiritsevät tutkimuksen mukaan joka toista helsinkiläistä. Sen sijaan esimerkiksi alkoholin vapaa käyttö julkisilla paikoilla ei ihmisiä vaivannut.

Aiempina vuosina turvallisuustutkimuksessa on keskitytty vain koettuun turvallisuuteen, rikoksen uhreihin ja poliisia kohtaan koettuun luottamukseen.

”Kyllä tulokset kerjäläisten kohdalla jonkin verran yllättävät, kun kerjääminen ei kuitenkaan ole täysin uusi ilmiö katukuvassa”, kertoo Helsingin kaupunginkanslian Turvallisuus ja valmius -yksikön asiantuntija Eija Laihinen.

Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkijan Vesa Keskisen mukaan ihmiset vastasivat kyselyyn suorasukaisesti.

”Luultavasti monet vastaajat eivät miettineet sen enempää kerjäläisilmiön taustoja tai syitä”, hän sanoo.

Keskinen huomauttaa, että katukuvan häiritseviä tekijöitä kartoittavassa kyselyssä oli vain muutamia vastausvaihtoehtoja. Kerjäläisten, sekavan käytöksen ja alkoholin julkisen käytön lisäksi kysyttiin vain melusta.

”Esimerkiksi katukuvassa paljon näkyvistä feissareista [varainhankkijoista] ei kysytty”, hän toteaa.

Naisten ja miesten vastaukset eivät turvallisuuskyselyssä juuri poikenneet toisistaan, mutta niitä miehiä, joita kysytyt asiat eivät häirinneet laisinkaan, oli naisia enemmän.

Turvallisuustutkimus tehtiin nyt viidettä kertaa. Vastaajia oli yli 4 000.

Kaupunkilaisten turvallisuutta tutkitaan säännöllisesti myös muissa Pohjoismaiden pääkaupungeissa.

Esimerkiksi Tukholman turvallisuustutkimuksissa on tutkittu samoja teemoja vastaavin tuloksin. Vuonna 2014 tukholmalaisista joka viides koki kerjäämisen suuressa määrin ongelmaksi. Kolme vuotta aiemmin tätä mieltä oli vain neljä prosenttia vastaajista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat