Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet kivet irrotetaan Kansallismuseon tornista – lohkareet olivat jo vaarassa pudota maahan

Kansallismuseon 58 metriä korkea torni korjataan kostuneen tiiliseinän vuoksi. Työ vaatii millimetrin tarkkuutta ja alkuperäisen muodon vaalimista.

Kaupunki
 
Sofia Kuisma
Juhani Niiranen / HS
Marko Mustonen (vasemmalla) ja Marco Lindberg asentavat nosturin kiskoja Kansallismuseon tornin peruskorjauksen työmaalla.
Marko Mustonen (vasemmalla) ja Marco Lindberg asentavat nosturin kiskoja Kansallismuseon tornin peruskorjauksen työmaalla. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Rakennustelineiden peittämä torni tervehtii Helsingin keskustaan tulijoita Mannerheimintien varrella. Suomen historian aarteita säilyttävän Kansallismuseon 58-metrinen torni on odottanut jo pitkään korjausta.

Arkkitehti ja arkkitehtuurin historian emeritusprofessori Vilhelm Helander vastasi torniin tehdystä peruskorjauksesta vuosina 1997–2000 ja on nyt mukana tornin teknisessä korjauksessa. Kun peruskorjaus tehtiin, Helanderin mukaan kosteusongelmista tiedettiin.

”Korjaustyöt eivät kuitenkaan olleet niin akuutteja, ja silloin oli niukasti rahaa. Ongelma siivottiin maton alle sillä kertaa”, Helander kertoo.

Tornin ongelma piilee sitä päällystävässä luonnonkivessä.

”Vanhat talot on hyvin rakennettuja, mutta ongelmia tulee, kun graniittinen kuori laitetaan tiilen päälle. Kun tiiliseinään menee kosteutta, se ei pääse kuivumaan graniitin läpi. Tiiliseinä on ollut märkä varmaan sata vuotta”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Selja Flink.

Tiiliseinässä oleva kosteus työntää jäätyessään julkisivun kiviä ulos ja voi pudottaa ne alas. Flinkin mukaan nyt on viimeinen hetki korjata torni.

”Rapautuminen loppuu, kun rakenne saadaan hengittämään. Kun kivet nyt asennetaan uudestaan, taustalaasti ei rapaudu”, kertoo pääurakoitsijan IKJ Rakennuksen edustaja Jouni Soramäki.

Tiiliseinän saumat aukaistaan, rapautunut laasti poistetaan ja tilalle laitetaan uusi laasti. Sitten asennetaan tuuletuskanavisto. Tuuletuskanaviston avulla ilma kiertää näin kivien takana ja kosteus poistuu.

Kun tiiliseinä tuulettuu, sen pitäisi kestää toiset sata vuotta ellei pidempäänkin.

Helanderin mukaan rakennuksen kivimuuraustekniikka oli yli sata vuotta sitten suosittu tapa muurata. Tapa perustui kivien epäsäännöllisyyteen. Tavasta tuli Suomen kansallisromantiikan symboli.

Kansallismuseon ovat suunnitelleet Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen, ja se on on rakennettu vuosina 1905–1910.

Samaan aikakauteen kuuluvat Kallion kirkon torni, Turun taidemuseo, Tampereen tuomiokirkko sekä Helsingin rautatieaseman torni.

Pääurakoitsijan edustaja Jouni Soramäki on ollut mukana näiden kohteiden korjauksessa. Kokemus hyödyttää ratkaisevasti.

”Kivien on melkein millilleen oltava siinä paikassa mistä ne on otettukin. Jos 40 metrin matkalla joka saumassa kivi siirtyy viisi millimetriä, tarkoittaa se ylhäällä jo kymmenen senttimetrin muutosta. Silloin kivi ei mahdu ylhäällä listakiven alle.”, kertoo Soramäki.

Kivet ovat eri kokoisia, ja niiden massa vaihtelee kymmenestä 200 kilogrammaan. Pienimmät kivet siirretään käsin ja isommat nostetaan sähkövinsseillä. Tornia peittää noin 3 500 kiveä. Ne numeroidaan, irroitetaan ja kuljetetaan sitten Hernesaareen välivarastoon kunnostustöiden ajaksi.

”Mielestäni se on tässä ihme, että kaikki kivet saadaan takaisin täsmälleen oikeaan paikkaan”, Flink sanoo.

Luonnonkivien siirtäminen on korjauksen isoin urakka. Se vie pari kuukautta, ja työt aloitetaan heinäkuussa. Flinkin mukaan kunnostamista on muuallakin tornissa. Myös tornin ikkunat, terassiluukut, lattioiden välipohjat ja pellitykset kunnostetaan, ja torni saa uuden ilmastoinnin.

Restauroinnin jälkeen katsoja ei pysty erottamaan muutosta, Kaikki yksityiskohdat kunnostetaan alkuperäiseen muotoonsa, ja mahdolliset vaihtokivet ovat samaa Uudenkaupungin graniittia kuin alkuperäiset kivet.

Muuttumattomuus on restauroinnin huvittava puoli, Flink kertoo. Torniin käytetään kuusi miljoonaa euroa, eikä lopputulos näy juuri missään.

Rakennus siirtyi vuonna 2012 heinäkuussa Museovirastolta Senaatti-kiinteistöille, ja korjauksen maksaa valtio.

Professori Helanderin mukaan tornin arvo on juuri sen ulkomuodon muuttumattomuudessa, joka tekee siitä yhden Helsingin tärkeimmistä maamerkeistä.

”Se on hienosti sijoitettu kohtaan, jossa Mannerheimintie kaartuu. Sen paikka on erittäin harkittu juttu. Kun tulee keskustaan, ensin vastassa on Kansallismuseon torni ja sitten keskustan vanhat muut tornit”, Helander kuvailee.

Soramäen mielestä on hienoa tehdä töitä arvokkaan rakennuksen parissa, ja hän kertoo kunnioittavansa tornia.

Torniin odotetaan nyt pressuja rakennustelineiden ympärille, jonka jälkeen kivien irrottaminen voi alkaa. Kaikkiaan kunnostustöille on varattu aikaa 15 kuukautta. Tornin on tarkoitus valmistua vuonna 2017, jolloin se voi juhlia Suomen itsenäisyyttä. Kansallismuseo on auki tavallisesti kunnostuksesta huolimatta.

Kansallismuseon takana Etu-Töölön keskellä on toinenkin huputettu torni.

Se on Kristus-kirkon 59 metriä korkean torni, jonka yläosaa sekä tornin ristiä ja sen kiinnityksiä remontoidaan.

Vuonna 1928 valmistuneessa rakennuksessa sijaitsee Helsingin ruotsinkielinen metodistikirkko, joka toimii normaalisti korjaustöiden aikana.

Juhani Niiranen / HS
Tornin kivien massa vaihtelee kymmenestä kahteensataan kilogrammaan. Numeroinnin avulla kivet kiinnitetään takaisin paikoilleen.
Tornin kivien massa vaihtelee kymmenestä kahteensataan kilogrammaan. Numeroinnin avulla kivet kiinnitetään takaisin paikoilleen.
Juhani Niiranen / HS
Vuonna 1910 valmistuneen Kansallismuseon rakennuksen torni kohoaa 58 metrin korkeuteen.
Vuonna 1910 valmistuneen Kansallismuseon rakennuksen torni kohoaa 58 metrin korkeuteen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat