Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuiset vähättelevät sateenkaarinuorten kokemuksia – ”Olen joutunut tulemaan kaapista kahdesti”

Aikuiset pitävät sateenkaarinuorten kokemuksia monesti ohimenevänä vaiheena. Pahimmillaan nuori ei pääse elämään normaalia nuoruutta, koska ei uskalla olla oma itsensä.

Kaupunki
 
Selja Tolonen Tuuli Hiidensalo
Pride merkitsee oikeutta olla oma itsensä
Pride merkitsee oikeutta olla oma itsensä
Helsinki Pride -viikon yhteydessä vietettävä Nuorten Pride on sateenkaarinuorille tärkeä tapahtuma. Avajaistapahtumassa nuoret pohtivat, mitä Pride heille merkitsee. Työryhmä: Hanna Oskarsson, Tuuli Hiidensalo ja Selja Tolonen
Fakta

Kulkue on lauantaina

 Helsingissä vietetään parhaillaan Pride-viikkoa.

 Samaan aikaan on käynnissä vuosittainen 13–25-vuotiaille suunnattu Nuorten Pride.

 Teemaviikko huipentuu lauantaina Senaatintorilta lähtevään Pride-kulkueeseen, jonka keulassa nuoret marssivat.

”Vanhempani ovat aina olleet todella skeptisiä seksuaalisuuteni suhteeni. He uskovat vahvasti, että lesbous on vain vaihe, joka menee ohi. Mutta eivät he olisi heittämässä minua ulos himasta tai mitään”, sanoo Siiri, 16.

Naima Ibrahim
Mathias Uutela, 20, tuli kaapista vasta lukion päätyttyä, sillä koki kotikaupunkinsa ilmapiirin niin vaikeaksi.
Mathias Uutela, 20, tuli kaapista vasta lukion päätyttyä, sillä koki kotikaupunkinsa ilmapiirin niin vaikeaksi.
Naima Ibrahim
Miska Päiviö (vas.), Aada Eronen ja Jenni Meesit maalasivat graffiteja Nuorten Priden Rainbow Action -tapahtumassa Suvilahdessa tiistaina.
Miska Päiviö (vas.), Aada Eronen ja Jenni Meesit maalasivat graffiteja Nuorten Priden Rainbow Action -tapahtumassa Suvilahdessa tiistaina.

Siirin vanhempien suhtautuminen ei tutkija Riikka Taavetin mukaan ole mitenkään poikkeuksellista.

Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen parin vuoden takaisesta kyselystä ilmenee, että jotkut nuoret kokevat vanhempien tai opettajien vähättelevän heidän kokemuksiaan pitämällä niitä nuoruuden välivaiheena.

”Esimerkiksi ihastumista samaa sukupuolta olevaan tai normeja haastavaa sukupuoli-identiteettiä käsitellään vaikeana, mutta ohimenevänä tilanteena tai kokeiluna”, Taavetti kertoo.

”Olen käytännössä joutunut tulemaan kaapista ulos kahdesti. Ensimmäistä kertaa homona ja sittemmin sukupuolettomana”, kertoo Mathias Uutela, 20.

Uutela ei halua määritellä itseään mieheksi tai naiseksi.

”Aloin miettiä sukupuolen merkitystä itselleni ja päädyin siihen, ettei sukupuolella ole mitään relevanssia elämässäni. En halua, että minua kategorisoidaan sen perusteella tai upotetaan tiettyyn muottiin.”

Pikkukaupungista kotoisin oleva Uutela koki ympäristönsä niin vaikeaksi, että tuli kaapista ulos vasta lukion päätyttyä.

Uutelan ystävät suhtautuivat asiaan positiivisesti. Perhekin on ollut myötätuntoinen, mutta tuki ei ole aina ollut toivotunlaista. Kotopuolessa ei ole tykätty siitä, että Uutela puhuu asiasta julkisesti.

”Saan jatkuvasti selittää äidilleni, että kyse ei ole siitä, että sateenkaarevuutta pitää mainostaa. Asiasta pitää puhua, koska se ei ole vielä okei.”

Taavetti kertoo, että tutkimusten mukaan erityisesti transnuorilla on muita heikommat suhteet vanhempiinsa ja vähemmän syviä ystävyyssuhteita.

”Transsukupuolisuus, muunsukupuolisuus ja sukupuolen moninaisuus yleisesti eivät ole vielä samalla tavalla tuttuja kuin erilaiset seksuaali-identiteetit, joten niiden kohdalla vanhemmilla on usein enemmän pureskeltavaa.”

Elias, 14, alkoi tiedostaa jo alakouluikäisenä olevansa poika.

”Minä olen syntynyt biologisesti tytöksi, mutta mieleni ja sieluni ovat pojan”, hän sanoo.

Äiti suhtautui uutiseen positiivisesti ja on ollut tukena. Isälle Elias kertoi asiasta vasta, kun oli pakko.

”Hän ei hyväksy minua. Hänelle olen aina vain tytär ja hän aikoo kutsua minua syntymänimelläni.”

Eliaksella on ollut vaikeuksia myös koulussa. Koulupsykologin ja kuraattorin mielestä Elias oli liian nuori kyseenalaistamaan sukupuoltaan.

”Kerran ala-asteella matematiikan tunnilla käsiteltiinkin yllättäen ihmisen biologiaa, tyttöjä ja poikia. Ahdistuin ja menin poikien vessaan rauhoittumaan. Jotkut luokkalaiseni seurasivat minua ja kantelivat opettajalle. Sain väärään vessaan menemisestä jälki-istuntoa.”

Nuorten pohdinnat seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolen moninaisuudesta kuuluvat Mannerheimin lastensuojeluliiton palveluissa lähes päivittäin, kertoo auttavien puhelinten ja nettipalveluiden suunnittelija Heidi Holappa.

Holapan mukaan monilla soittajista asiat ovat hyvin, mutta joukossa on myös nuoria, joilla on ollut hylkäämisen ja vähättelyn kokemuksia.

”Tärkeintä on, että nuori saa pohdintoihinsa aikuisen tukea, sellaista, joka ei pyri ohjaamaan nuorta mihinkään ratkaisuihin, esimerkiksi painostamaan kohti heteroseksuaalisuutta.”

Mathias Uutela on sitä mieltä, että odotti kaapista tuloa liian kauan. Hänelle kävi kuten monelle muulle sateenkaarinuorelle – hän pääsi elämään nuoruuttaan kunnolla muita myöhemmin.

”Jos pääset olemaan oma itsesi vasta 18-vuotiaana, monet nuoruuden kokemukset, esimerkiksi treffeillä käyminen, ovat mahdollisia vasta silloin.”

Siirin ja Eliaksen nimet on muutettu.

Kirjoittajat ovat Nuorten ääni -toimituksen toimittajia.

Näin Pridea on juhlittu eri vuosina
Näin Pridea on juhlittu eri vuosina
Pride-tapahtumia on järjestetty Suomessa jo vuosikymmeniä. HSTV:n kooste näyttää, miten tapahtumasta on uutisoitu vuosien varrella. Yleensä Pridet ovat edenneet aurinkoisissa merkeissä, mutta vuonna 2010 kulkuetta vastaan tehtiin kaasuisku Helsingissä,
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat