Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimetro avataan matkustajille viimeistään tammikuussa – toimitusjohtaja ei tiedä myöhästymisen syitä

Koeliikenteen aikana liityntäbussilinjasto ei ole vielä toiminnassa, mutta metron kyytiin otetaan jo matkustajia

Kaupunki
 
Kesken olevat rakennustyöt ja puuttuvat komponentit hidastavat Länsimetron alkua
Kesken olevat rakennustyöt ja puuttuvat komponentit hidastavat Länsimetron alkua
Länsimetron toiminnan aloittaminen on törmännyt hankaluuksiin, kun esimerkiksi savunpoistopuhaltimiin liittyviä komponentteja ei ole vielä toimitettu. 52 järjestelmän yhteensovittaminen on jokaikisestä järjestelmästä kiinni, ja esimerkiksi Matinkylän asemalla ei ole päästy vielä laitekohtaisia testauksia pidemmälle. Toimittaja Hanne-Mari Tarvonen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Länsimetron kyytiin pääsee viimeistään tammikuussa 2017, kun metron koeliikenne aloitetaan. Koeliikenteen aikana liityntäbussilinjasto ei ole vielä toiminnassa, mutta metron kyytiin otetaan jo matkustajia.

Länsimetro oy:n hallitus pohti torstaisessa kokouksessaan metron valmistumisaikataulua. Tarkkaa päivämäärää ei kuitenkaan vieläkään osata sanoa. Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen kertoo, että metron rakentaminen ja järjestelmäkohtaiset koekäytöt valmistuvat lokakuussa. Tämän jälkeen aloitetaan järjestelmien yhteiskoekäytöt.

Jos kaikki menee hyvin, metro saattaa olla teknisesti valmis avattavaksi jo ennen vuodenvaihdetta. Tässä tapauksessa myös matkustajat saattaisivat päästä metron kyytiin jo joulukuussa, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi kertoo.

”Sitten, kun tekninen valmius koeliikenteeseen on, kyytiin voidaan päästää myös matkustajia”, Rihtniemi sanoo.

HSL:n kielellä metro aukeaa virallisesti kuitenkin vasta sitten, kun liityntäliikenne alkaa.

”Se voi tapahtua aikaisintaan tammikuun toisena päivänä”, Rihtniemi kertoo.

HSL kertoi torstaina myös, että Länsimetron alkuperäisen avajaispäivän vuoksi jo kerran lakkautuspäätöksen saaneet suorat bussiyhteydet Etelä-Espoosta Kamppiin jatkavat lähes nykytilanteen mukaisesti.

Lauttasaaressa yhteydet sitä vastoin heikkenevät, mutta saarelta järjestetään silti edelleen myös suoria bussiyhteyksiä Helsingin keskustaan.

HSL on neuvotellut liikennöitsijöiden kanssa jatkosopimuksista, jotka jatkuvat tämän vuoden loppuun asti. Sopimukset eivät kuitenkaan vielä ole valmiina.

Mikäli lokakuussa tehtävissä järjestelmäkokeissa näyttää siltä, ettei Länsimetroa voida avata matkustajille vielä tammikuun alussa, sopimuksia liikennöitsijöiden kanssa jatketaan. Tällöin myös liityntäbussien liikennöinnin aloittaminen siirtyy.

HSL:n pitää kertoa liikennöitsijöille linjoilla tapahtuvista muutoksista kaksi kuukautta ennen muutospäivää.

Länsimetron ongelmat tulivat ilmi kesäkuun alussa, kun hankkeesta vastaava Länsimetro Oy ilmoitti, ettei metroa voida avata suunnitellusti elokuun puolivälissä. Ensin yhtiö kertoi julkisuuteen, että myöhästyminen johtuu metroliikenteen ja -asemien pyörittämiseen vaadittavien järjestelmien koekäyttöihin liittyvistä ongelmista.

Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, etteivät kaikki järjestelmät ole vielä edes valmiita. Käytännössä viivästyminen johtuu siis testausongelmien sijaan rakentamisen viivästymisestä.

Länsimetroa varten rakennetaan 52 erilaista järjestelmää, jotka hoitavat muun muassa paloturvallisuutta, ilmastointia, kulunvalvontaa ja lämmitystä. HS sai kesäkuun puolivälissä selville, että metroasemille ei vieläkään ole toimitettu esimerkiksi paloturvallisuusjärjestelmän vaatimia paineenkestäviä savunpoistoluukkuja.

Viestinnällisesti länsimetron myöhästyminen on ollut monivaiheinen prosessi. Se, miksi viivästymisestä tiedotettiin vasta kahta kuukautta ennen suunniteltua avajaispäivää, näyttää johtuvan merkittävistä tiedonkulkuongelmista.

Tarkempaa tietoa hankkeen ongelmista ei kuitenkaan ole kerrottu julkisuuteen – siitä huolimatta, että Länsimetro Oy on Espoon ja Helsingin omistama yhtiö, jota pyöritetään julkisella rahalla.

Yksityiskohtaisin tieto ongelmien yksityiskohdista on hankkeeseen palkatuilla urakoitsijoilla ja urakoiden etenemistä valvomaan palkatulla projektinjohtoyritys Sweco PM:llä. Yritykset eivät kuitenkaan suostu kommentoimaan projektin yksityiskohtia, koska tiedotusvastuu on siirretty Länsimetro Oy:lle. Länsimetro Oy:stä taas ei vielä torstainakaan osattu kertoa ongelmien yksityiskohtia.

Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen, etkö siis tiedä myöhästymiseen johtaneita syitä tämän tarkemmin vai etkö vain kerro?

”Ne ovat hyvin moninaisia, joten en ihan oikeasti edes tiedä niitä kaikkia.”

Mutta tiedätkö jotain?

”No se savuluukkuasia on yksi tällainen.”

Mutta tiedätkö jotain sellaista, jota Helsingin Sanomat ei olisi selvittänyt?

”Ei minulla ihan oikeasti ole listaa, mistä voisin sanoa, että tällaisia ongelmat ovat.”

Yleisön kannalta tämä on ongelmallista. Urakoitsijoiden mukaan teillä on tiedotusvastuu, mutta te ette tiedota. Miksi?

”Ei minulla ole sinulle kertoa sellaista yksittäistä järjestelmää. Kun eivät ne ole yksittäisiä juttuja.”

Irene Stachon
Keskeneräisellä Tapiolan metroasemalla ajettiin testiliikennettä 21. kesäkuuta 2016.
Keskeneräisellä Tapiolan metroasemalla ajettiin testiliikennettä 21. kesäkuuta 2016.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat