Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus tuo monimutkaisen verouudistuksen – pääkaupunkiseudun verotus ei kiristy

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen: Vaikea arvioida, miten veromalli toimii käytännössä.

Kaupunki
 
Rio Gandara
Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen mukaan sote-uudistuksen myötä kunnallinen itsehallinto kapenee merkittävästi. ”Tästä pitäisi käydä syvällistä keskustelua”, hän sanoo.
Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen mukaan sote-uudistuksen myötä kunnallinen itsehallinto kapenee merkittävästi. ”Tästä pitäisi käydä syvällistä keskustelua”, hän sanoo. Kuva: Rio Gandara

Sote-uudistus ei tuo suoraan korotuspaineita pääkaupunkiseudun kuntien verotukseen. Vain Kauniaisille tulisi keskiviikkona julkistettujen laskelmien mukaan 0,28 prosenttiyksikön korotuspaine neljän vuoden siirtymäajan jälkeen 2023.

Helsingissä olisi valtiovarainministeriön laskelman (Excel-taulukko) mukaan varaa laskea kuntaveroa 0,29 prosenttiyksikköä ja Vantaalla 0,25. Espoossa laskuvaraa tulisi laskelman mukaan 0,02 prosenttiyksikköä.

”Muutos ei ole merkittävä nykytilanteeseen, mutta uudistuksen veromalli on monimutkainen ja monivaiheinen. On vaikea vielä arvioida, miten se toimii käytännössä siirtymäajan kuluessa”, Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sanoo.

Sote-uudistus siirtää vastuun sosiaali- ja terveyspalveluista kunnilta maakunnille. Jatkossa palvelut rahoittaa valtio. Samalla kuntien veroprosentteja aiotaan leikata 12,3 prosenttiyksikköä ja siirtää osuus valtionverotukseen. Myös kuntien yhteisöveron tuotosta 40 prosenttia siirtyy valtiolle.

”Muutoksen myötä myös suuret kaupungit tulevat aiempaa riippuvaisemmiksi valtion rahoituksesta. Kunnallinen itsehallinto kapenee merkittävästi. Tästä pitäisi käydä syvällistä keskustelua”, Pajunen sanoo.

Aiemmin keväällä Vantaa, Espoo ja Kauniainen tekivät omia laskelmiaan kuntaveron korotuspaineista ja päätyivät ihan erilaisiin lukemiin. Niiden mukaan kuntaverot voisivat nousta Espoossa jopa 2,5 prosenttiyksikköä ja Vantaalla 1,5. Näissä laskelmissa ei ollut kuitenkaan huomioitu valtionosuusjärjestelmään tehtäviä uudistuksia, joilla rajoitetaan sote-uudistuksesta aiheutuvia muutoksia. Nämä uudistusesitykset julkistettiin keskiviikkona.

Sote-uudistuksen vaikutusta kuntien talouden tasapainoon tasataan siirtymäajan kuluessa siten, että lopulta 2023 uudistuksen vaikutus olisi korkeintaan plus tai miinus sata euroa asukasta kohti.

Tasausta tarvitaan, koska kuntien veroprosentit ja erityisesti veroprosentin muodostama verotuotto ovat hyvin erilaisia. Suuret ovat erot myös siinä, miten suuren osan verotuloistaan kunnat käyttävät sote-menoihin.

Kunnan peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmä sisältää nytkin verotuloihin perustuvan tasausjärjestelmän. Kunnat saavat valtionosuuksia verotulojensa perusteella. Tämä säilyy sote-uudistuksen jälkeenkin, mutta sen sisältö muuttuu merkittävästi, koska kuntien verotulot pienenevät.

Esimerkiksi Helsingin kuntaveroprosentti on nyt 18,50 ja sote-uudistuksen myötä se olisi 6,20.

”Kuntaveroon voi tietenkin siirtymäajan kuluessa tulla korotuspaineita muuta kautta”, lainsäädäntöneuvos Minna-Marja Jokinen valtiovarainministeriöstä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat