Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR:n makasiinien raunioista kehitetään muistomerkki – raunioista ei ehkä jää jäljelle mitään

Muistomerkki on osa Töölönlahdelle suunniteltavaa puistoa. Makasiinien rauniot saatetaan purkaa kokonaan muistomerkin tieltä.

Kaupunki
 
Laura Mendelin / HS
Makasiinien jäänteelle ei ole keksitty järkevää käyttötarkoitusta.
Makasiinien jäänteelle ei ole keksitty järkevää käyttötarkoitusta. Kuva: Laura Mendelin / HS

Helsingin Töölönlahdella sijaitsevat VR:n makasiinien rauniot saattavat olla lähitulevaisuudessa vain osa historian havinaa.

Helsingin kiinteistölautakunta hyväksyi torstaina, että makasiinien rauniot puretaan tarvittavin osin ja rauniosta kehitetään muistomerkki osaksi paikalle suunniteltavaa puistoa.

Muistomerkissä saatetaan hyödyntää raunioiden osia, mutta on mahdollista, että rauniot katoavat täysin.

Kaupunki aikoo myös järjestää konsepti- ja suunnittelukilpailun, joka tähtää uuden makasiinipaviljongin rakentamiseen puistoalueen päätyyn Töölönlahdenkadun varrelle. Paviljonki toimisi tapahtumapaikkana.

Makasiinien rauniot on suojeltu asemakaavassa. Kiinteistölautakunnan päätöksen mukaan kiinteistövirasto voi hakea raunioille purkulupaa ja sitä varten tarvittavaa poikkeamispäätöstä asemakaavan suojelumääräyksestä vasta sen jälkeen, kun kokonaissuunnitelma puistoalueesta paviljonkeineen on hyväksytty.

Keisarinaikaisten makasiinien ensimmäiset osat rakennettiin 1800-luvun lopulla ja niitä laajennettiin 1900-luvun alussa. Vuoden 2006 tulipalo tuhosi makasiinit lähes täysin.

Tulipalolta selviytynyt jäänne on tällä hetkellä ympäröity suoja-aidalla ja pressulla. Raunioiden tiilet ovat huonossa kunnossa, ja niiden on todettu sisältävän huomattavia määriä myrkyllistä kivihiilipikeä.

Koska makasiinien jäänteelle ei ole keksitty järkevää käyttötarkoitusta, Helsingissä on jo pitkään pohdittu raunion purkamista tai säilyneen osan korvaamista uudella.

Aiemmin tällä viikolla Kiinteistölautakunnan varapuheenjohtaja Jasmin Hamid (vihr) kertoi olevansa raunioiden säilyttämisen kannalla.

”Rauniot ja niiden historia ovat tärkeät monelle helsinkiläiselle”, Hamid sanoi.

Makasiinien raunioiden ympärillä tapahtuu juuri nyt paljon. Uuden keskustakirjaston on tarkoitus aueta raunioiden viereen vuonna 2018.

Kirjaston viereen on myös suunnitteilla pienten lasten leikkipaikka ja puutarha.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat