Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätevesitutkimus paljastaa: Ekstaasin käyttö kasvoi Helsingissä ja Espoossa merkittävästi viime vuonna

Tutkimuksen mukaan amfetamiinin ja ekstaasin käyttö on lisääntynyt huomattavasti Helsingissä ja Espoossa. Espoossa myös kokaiinin käyttö on lisääntynyt.

Kaupunki
 
Tuomas Selänne
Viikinmäen jätevedenpuhdistamo Helsingissä.
Viikinmäen jätevedenpuhdistamo Helsingissä. Kuva: Tuomas Selänne

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemän tuoreen jätevesitutkimuksen mukaan MDMA:n eli ekstaasin ja amfetamiinin käyttö on lisääntynyt Espoossa ja Helsingissä huomattavasti viime vuosina. Espoossa myös kokaiinin käyttö lisääntyi viime vuonna.

Vuodesta 2012 säännöllisesti toteutetussa vuosittaisessa tutkimuksessa tarkastellaan neljän stimulanteiksi luokitellun huumausaineen esiintymistä jätevesissä. Ekstaasin, amfetamiinin ja kokaiinin lisäksi tarkkailussa on metamfetamiini.

Viime vuonna tutkimuksessa oli mukana neljä kaupunkia: Helsinki, Espoo, Turku ja Tampere.

Helsingissä kului tutkimuksen mukaan eniten amfetamiinia. Käyttö on kaksinkertaistunut vuodesta 2012, vaikka se vähentyikin hiukan loppuvuodesta 2014.

Viime vuonna kulutus oli tutkimuksen mukaan alle 400 milligrammaa tuhatta henkeä kohden päivässä. Espoossa määrä oli alle 300 milligrammaa.

Espoo taas johti ekstaasin käytössä. Käyttö on yli kaksinkertaistunut välillä 2014–2015. Ekstaasia kului Espoossa noin 225 milligrammaa tuhatta henkeä kohden päivässä viime vuonna.

Ekstaasin kohdalla näkyy tosin viime vuoden kohdalla selvä piikki myös Helsingissä: käyttö kasvoi noin 60 prosenttia vuoteen 2014 verrattuna.

Kokaiinin käyttö väheni Helsingissä selkeästi vuoteen 2014 verrattuna, mutta Espoossa käyttö kasvoi.

Myös viikonpäivien välinen vaihtelu on suurta. Ekstaasin kohdalla käytössä näkyy selvää nousua viikonloppuisin, mikä viittaa viihdekäyttöön. Amfetamiinin kohdalla käyttö on jakaantunut tasaisemmin viikon eri päiville.

”Amfetamiinin käytöstä merkittävä osa on ongelmakäyttöä”, kertoo THL:n erikoistutkija Aino Kankaanpää.

Kannabista on vaikeaa määrittää luotettavasti vedestä, eikä se siksi kuulu tutkimusaineistoon. Opiaatteja sen sijaan tarkkaillaan.

”Jäteveden perusteella voi sanoa, että käytännössä heroiinia ei käytetä Suomessa”, hän sanoo.

Lahti ei ollut mukana viime vuoden tutkimuksessa, mutta se johti vuonna 2014 jätevesistä löydettyjen huumausaineiden tilastoa. Erityisen selkeä piikki Lahdessa näkyi vuonna 2014 metamfetamiinin käytössä, jonka käyttö liki kahdeksankertaistui vuoteen 2013 verrattuna.

Jyväskylä johti vuonna 2014 ekstaasin käyttöä ja Kotka kokaiinin käyttöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat