Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi haluaa hillitä pussikaljoittelua Kansalaistorilla turistien takia

Poliisi puuttuu julkijuopotteluun, jos se ei ole linjassa paikan käyttötarkoituksen kanssa.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Akseli Valmunen / HS
Jere Lilja (vas.) ja Lauri Suutarinen tulivat kaljojen kanssa odottamaan kaveriaan. Heidän mielestään musiikkitalon rappuset ovat hyvä paikka sopia tapaamisia, koska siellä on mukava istua ja sinne on helppo löytää.
Jere Lilja (vas.) ja Lauri Suutarinen tulivat kaljojen kanssa odottamaan kaveriaan. Heidän mielestään musiikkitalon rappuset ovat hyvä paikka sopia tapaamisia, koska siellä on mukava istua ja sinne on helppo löytää. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Järjestyslaki sallii alkoholin nauttimisen puistoissa

 Alkoholin juominen on kiellettyä julkisilla paikoilla. Esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä ja niiden asemilla ei saa juoda alkoholia laisinkaan.

 Puistoissa tai sen kaltaisilla alueilla alkoholia voi kuitenkin nauttia kunhan se ei aiheuta häiriötä alueen yleiselle järjestykselle tai vaikeuta muiden oikeutta käyttää paikkaa varsinaiseen tarkoitukseensa.

Liisa Niemi HS

Aurinkoisena päivänä moni lähtee mielellään kaupungille piknikille. Puistossa istuskelun ohessa sihauttaisi mieluusti auki yhden jos toisenkin kesäjuoman.

Musiikkitalon portailla Helsingin keskustassa tiistaipäivää ystäviensä kanssa viettänyt Pasi Karppinen, 44, kertoo, että poliisi tulee aina huomauttamaan jos alueella juo alkoholia.

”Tässä ei saa juoda, koska se häiritsee turisteja”, Karppinen kertoo. ”Sen takia, vaikka meillä on tässä juomaa, olemme sillä lailla, että ei pidetä mitään meteliä.”

Musiikkitalon portaikko on erittäin suosittu piknikalue. Se on harvoja paikkoja Helsingin keskustassa, johon paistaa aurinko pitkälle iltaan.

Akseli Valmunen / HS
Pasi Karppisella ei ole ikäviä kokemuksia poliisin toiminnasta. Vartijat sen sijaan suhtautuvat hänen mielestään liian aggressiivisesti julkisella paikalla alkoholia nauttiviin.
Pasi Karppisella ei ole ikäviä kokemuksia poliisin toiminnasta. Vartijat sen sijaan suhtautuvat hänen mielestään liian aggressiivisesti julkisella paikalla alkoholia nauttiviin.

Järjestyksen valvonnan kannalta Helsingin ydinkeskusta on poliisin ykköskohde. Helsingin poliisin komisarion Henri Helmisen mukaan alkoholin juominen Kansalaistorilla häiritsee helposti sen ympärillä järjestettäviä tapahtumia ja alueella pyöriviä turisteja, ja siksi siihen puututaan herkästi.

”Kansalaistori on vielä siinä mielessä vähän erilainen puistoalue, että siinä on hirveän vilkas kevyt liikenne. Se on hirmu huono yhtälö, että on kevyt liikenne ja ryyppyporukat sekaisin keskenään, koska hyvin äkkiä sattuu jotain liikennevahinkojakin”, Helminen kertoo.

Myös Musiikkitalon johtaja Pekka Kauranen on huomannut, että poliisi on tehostanut valvontaa Musiikkitalon läheisyydessä. Kauranen on tyytyväinen poliisin kiinnittämään huomioon, sillä alueesta on tullut entistä suositumpi tapahtumapaikka.

Toistaiseksi Kauraselle asti ei ole kuitenkaan tullut tietoon tapauksia, joissa portailla aikaa viettävät ihmiset olisivat aiheuttaneet häiriötä.

”Luultavasti jos kovin paljon jotain sellaista olisi, niin olisin siitä kyllä kuullut”, Kauranen arvelee.

Julkisilla paikoilla ei saa juoda alkoholia, paitsi poikkeustapauksissa. Järjestyslain mukaan puistossa tai muulla siihen verrattavalla yleisellä paikalla saa kuitenkin nauttia alkoholia siten, että se ei estä tai kohtuuttomasti vaikeuta muiden oikeutta käyttää paikkaa varsinaiseen tarkoitukseensa.

Missä sitten saa juoda luvan kanssa? Riittääkö pelkkä ruohokaistale ’puistoksi verrattavaksi yleiseksi paikaksi’, jotta saa juoda pussikaljansa ilman, että tulee häädetyksi pois?

Helsingissä on yli tuhat puistoa. Niistä huolehtii Helsingin Rakennusvirasto.

”Me pidämme puistoina puistoiksi kaavoitettuja alueita”, kertoo rakennusviraston puistovastaava Pekka Engblom.

Kaupungissa saattaa olla myös alueita, jotka ihmiset yleisesti mieltävät puistoiksi, mutta jotka eivät asemakaavassa ole puistoiksi määriteltyjä. Esimerkiksi Kansalaistorista osa on puistoa, osa katua ja osa toria. Engblomin mukaan väärinkäsityksiä aiheuttavia paikkoja voivat myös olla alueet, jotka on kaavoitettu tonteiksi, mutta jotka ovat jääneet jostain syystä rakentamatta.

Sitten ovat ne paikat, jotka vaikuttavat yleisiltä alueilta, mutta eivät ole. Kuten Musiikkitalon portaat, jotka teknisesti ottaen kuuluvat Musiikkitalon tonttiin eivätkä siten ole yleistä aluetta.

Poliisin tulkinta siitä, missä juominen sallitaan on kuitenkin paljon laveampi.

Helmisen mukaan asemakaavamerkintöjä enemmän vaikuttaa alueen yleinen olemus.

Siihen, missä menee sopivan käyttäytymisen raja, vaikuttaa alueen alkuperäinen käyttötarkoitus. Siinä on siis eroa nauttiiko alkoholinsa urheilukentällä, lasten leikkipuistossa vai syrjässä olevassa viherpuistossa.

Puistoja valvoessaan poliisi kiinnittää ensimmäisenä huomiota lapsiin ja nuoriin. Alaikäisten alkoholinkäyttöön puututaan välittömästi ja aikuistenkin juomisen suhteen ollaan tiukempia jos lähellä on lapsia tai nuoria. Helminen on kuitenkin itse ilokseen huomannut, että nuoret ovat rauhoittuneet alkoholin käytön suhteen.

Auringosta nauttivaa Karppista ei ole ikinä haitannut se, että ihmiset juovat alkoholia julkisilla paikoilla. Hän on poliisin kanssa samoilla linjoilla siitä, missä tilanteissa poliisin sopii pyytää alkoholia juovia siirtymään muualle.

”Jos meteli nousee liian kovaksi, että huudetaan kilpaa. Sitten jos lapsiperheitä on lähellä niin ymmärrän täysin”, Karppinen sanoo. ”Silloin joku porukasta aina sanoo, että hei, nyt iisisti, tuossa on lapsiperhe ja sillä hyvä.”

Akseli Valmunen / HS
Minna Ataruwan (vas.), Milla Ataruwan ja Suvi Härmän mielestä alkoholinkäyttö julkisilla paikoilla on häiritsevää, jos meno muuttuu örvellykseksi eikä omia sotkuja siivota.
Minna Ataruwan (vas.), Milla Ataruwan ja Suvi Härmän mielestä alkoholinkäyttö julkisilla paikoilla on häiritsevää, jos meno muuttuu örvellykseksi eikä omia sotkuja siivota.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat