Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Polkupyörätaksit tulivat Helsinkiin

Fillaritaksien polkeminen ei käy liian raskaaksi kun kuskin apuna on sähkömoottori.

Kaupunki
 
Liisa Niemi
Jukka Gröndahl / HS
Vuonna 2004 riksataksiyrittäjän Janne Heinosen kyydistä nauttivat Tresja Bolt ja Arnaud Réveillon. Tuolloin apuna ei ollut sähkömoottoria.
Vuonna 2004 riksataksiyrittäjän Janne Heinosen kyydistä nauttivat Tresja Bolt ja Arnaud Réveillon. Tuolloin apuna ei ollut sähkömoottoria. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Helsingissä voi tänä kesänä hypätä lyhyitä matkoja varten tavallisen taksin sijaan polkupyörätaksin kyytiin. Kaksi pyöräkyytejä tarjoavaa yritystä aloitti toimintansa kesäkuussa.

Molemmat pyörätaksit liikennöivät pääsääntöisesti Helsingin keskustassa. Toiminta jatkuu niin pitkälle syksyyn kuin säät sallivat. Pyörät ovat sähköavusteisia riksoja, joiden kyytiin mahtuu kahdesta neljään ihmistä.

Kuukauden päivät Helsingissä liikennöineellä Biketaxilla on toimintaa myös Porvoossa ja Kuopiossa. Helsingissä ajaa kolme pyörää, joiden kyytiin voi hypätä Biketaxi-pysäkiltä tai tilaamalla kuljetuksen puhelimitse.

Biketaxin tarkoituksena on tarjota työttömille nuorille töitä ja matkustajille ympäristöystävällisen tavan liikkua, kertoo Biketaxin yrittäjä Timo Helle.

Niin kuski, matkustaja kuin pyöräkin ovat vakuutettuja. Pyörässä on liikenneturvan vuoksi valojen lisäksi myös vilkut edessä ja takana. Kuskeina toimii kahdeksan paikallista nuorta, jotka tuntevat Helsingin hyvin ja joilla on kokemusta liikenteestä joko mopo- tai ajokortin myötä.

Helteen mukaan fillaritaksi on mainio tapa kulkea hissukseen Helsingin keskustassa. Vauhtia on maksimissaan 25 kilometriä tunnissa eli kyydissä on aikaa katsella ympärilleen.

”Meille on ollut vähän yllätys, että kyyditettävät ovat olleet enimmäkseen helsinkiläisiä eivätkä turisteja”, Helle sanoo.

Kesäkuun lopulla aloittanut Bike cab Helsinki taas on ollut turistien mieleen.

”Paikalliset ovat kyselleet, mikä tämä juttu on, mutta eivät ole vielä uskaltautuneet kyytiin”, kertoo Bike cab Helsingin toinen perustaja Oskar Komulainen, 17.

Komulainen pyörittää taksia kahdestaan toisen nuoren, Niila Röngän, 18, kanssa. Idea pyörätaksin perustamisesta syntyi kun Komulaisen isä osti itselleen riksoja.

Komulainen ja Rönkä ajavat kahdella pyörällä, mutta toivovat voivansa laajentaa toimintaansa tämän ja ensi kesän aikana. Kiinnostusta pyörätaksia kohtaan on ollut.

”Ensi kesäksi tavoite on, että meillä olisi kymmenen pyörää”, Komulainen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat