Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaiset nyt mukana Pride-kulkueessa

Viime vuonna vammaisjärjestöjen poissaolo kulkueesta herätti keskustelua. Nyt niitä on mukana neljä.

Kaupunki
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Tänä vuonna myös invalidijärjestöt osallistuvat Prideen. Kuvassa Jaana Tiiri, Invalidiliiton nuorisotyöryhmän puheenjohtaja.
Tänä vuonna myös invalidijärjestöt osallistuvat Prideen. Kuvassa Jaana Tiiri, Invalidiliiton nuorisotyöryhmän puheenjohtaja. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS
Fakta

Kulkue ja puistojuhla

 Pride Helsinki -kulkue lähtee lauantaina Senaatintorilta kello 13 ja suuntaa Kansalaistorille, jossa alkaa puistojuhla kello 14. Kulkueen kokoontuminen alkaa Senaatintorilla tuntia ennen lähtöä.

 Kulkueen reitti on seuraava: Senaatintori – Unioninkatu – Pohjoisesplanadi – Mannerheimintie – Kansalaistori.

 Puistojuhlassa esiintyvät muiden muassa Reino Nordin, Janna ja Movetron.

 HSTV seuraa kulkuetta suorana paikan päältä.

Viime vuonna Helsinki Pride -kulkueeseen osallistui yksityishenkilönä vammaisjärjestössä tuolloin työskennellyt Miina Kajos. Kajos harmitteli tapahtuman aikaan julkaistussa Helsingin Sanomien artikkelissa syvästi sitä, että yksikään vammaisjärjestö ei osallistunut virallisesti.

”Minusta se on käsittämätöntä”, Kajos totesi jutussa.

”Seksuaalivähemmistöön kuuluvat vammaiset ovat yhteiskunnassa moninkertaisessa marginaalissa. Jo vammaisuus itsessään tekee ihmisestä monesti näkymättömän, ja vammaisten seksuaalisuus on ylipäätään tabu.”

Kajos huomautti, että monet poliittiset järjestöt, kirjastot ja muut yhteisöt osallistuivat Helsinki Prideen.

”Pitäisi olla itsestään selvää, että myös vammaisjärjestöt osallistuvat.”

Tänä vuonna Kajoksen toive toteutuu, sillä osa vammaisjärjestöistä ottaa osaa Pride-kulkueeseen. Mukana ovat Invalidiliitto, Uudenmaan lihastautiyhdistys ry, vammaisten perus- ja ihmisoikeusyhdistys Kynnys ry sekä Nuorisoyhteistyö Seitti, joka järjestää toimintaa yhteistyössä Invalidiliiton, Lihastautiliiton, Suomen CP-liiton ja Suomen MS-liiton kanssa.

Invalidiliiton nuorisotyöryhmän puheenjohtaja Jaana Tiiri, 20, kertoo, että yksi syy osallistua Pride-kulkueeseen ja tapahtumaan oli HS:n artikkeli ja siitä syntynyt keskustelu. Moni vammaisjärjestöissä oleva toivoi tapahtumaan osallistumista, mutta moni myös ihmetteli, miksi vammaisjärjestöjen ylipäätään pitäisi osallistua.

”Silloin keskustelun velloessa ajattelin, että ensi vuonna todellakin lähdetään”, Tiiri kertoo.

”Olen itse pieneltä paikkakunnalta, vammainen ja minulla on sateenkaari-identiteetti. Pride on minulle hyvin suuri tapahtuma, koska siellä huomaan, etten ole identiteettini kanssa yksin.”

Tiiri huomauttaa, että Pride voi olla monelle vammaiselle ensimmäinen kerta, kun he pääsevät ilmaisemaan seksuaalisuuttaan ja sukupuolisuuttaan.

”Voi kokea, ettei ole vammaisuutensa tai seksuaalisuutensa vanki.”

Myös Miina Kajos kertoo olevansa hyvin ilahtunut siitä, että tänä vuonna edes osa vammaisjärjestöistä osallistuu Pride-kulkueeseen.

”Ilahduttavaa, että muutos tapahtui näin nopeasti. Tiedän, että monet kokevat tämän hyvin tärkeäksi.”

Lukuisissa maissa vuosittain järjestettävän Pride-kulkueen idea on nostaa esille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Kulkue on kasvattanut suosiotaan joka vuosi. Vuonna 2015 kulkueeseen osallistui 25 000 marssijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat