Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hulinamarjan paras sesonki alkoi jo – Helsinki syö ison osan maakuntien mansikoista

Helsinki imee muualta Suomesta valtavasti mansikkaa – siksi pienempi osa tulee läheltä.

Kaupunki
 
Maija Aalto Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja. Seuraa Maija Aaltoa Twitterissä.
Akseli Valmunen / HS
Kauppias Teemu Tikkala pitää vilkkaudesta, jonka sopivien marjojen metsästäminen kesäisin tuo kauppiaan päivään.
Kauppias Teemu Tikkala pitää vilkkaudesta, jonka sopivien marjojen metsästäminen kesäisin tuo kauppiaan päivään. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Tästä on kyse

Sato kypsyi etuajassa

  Tämän vuoden mansikkasato on keskivertokesään verrattuna kaksi viikkoa aikaisessa. Viime kesään eroa tulee jopa kolme viikkoa. Kulunut talvi teki sen verran vaurioita, että sato jäänee 10–11 miljoonaan kiloon. Sato on siis kohtuullinen, mutta muutama miljoona kiloa jäädään edellisvuodesta.

  Lajikkeet ovat Suomessa tyypillisesti eteläeurooppalaisia makeampia. Polka on suosituin. Perässä tulevat honeoye, rumba ja sonata.

  Muut marjat ovat Suomessa edelleen paljon pienemmässä roolissa. Herukkaa kypsyy myyntiin Suomessa noin 1,5–2 miljoonaa kiloa vuosittain, vadelmaa noin miljoona kiloa.

Mansikkasato on etelässä kypsää juuri nyt, viikkoja etuajassa. Pääkaupunkiseudulla jokakesäinen hulina käydään kaupoissa siksi läpi nopeutetulla aikataululla. Muualla Suomessa marjat ovat tyypillistä lähiruokaa. Ostaminen viljelijältä kasvaa. Helsingissä marjabisnes pyörii poikkeavasti, koska ostajia on niin paljon suhteessa viljelijöihin ihan vieressä. Pääkaupunkiseutu imee valtavia määriä marjaa muualta.

Onko kuluttajalle täällä väliä, mistä mansikka tulee? On ja ei.

”Pääasia, että ovat hyviä ja makeita. Mutta mitä lähempää tulevat, sen parempi”, kommentoi Mervi Koivulehto, joka ostaa rasiallista melkein naapurista. Kauppa Helsingin Torpparinmäestä myy edellisiltana kerättyä marjaa Karkkilasta, kauempaa Pohjanmaalta tulee vain luomumansikkaa myöhemmin.

Tämä on tyypillinen mielipide, kaupoissa arvellaan. Ostajat arvostavat lähiruokaa, mutta alkuperää isommin ratkaisevat hinta ja laatu ja lopulta myös se, mistä kauppias onnistuu mansikkaa taikomaan. Se kun on paitsi sisäänheittotuote, myös monimutkaisia reittejä kauppaan saapuva hyödyke.

Pääkaupunkiseudulla on kukoistavia toreja ja suoramyynti tiloilta on suosittua. Silti myydyt kilomäärät ovat ihan eri luokkaa marketeissa ja kojuissa niiden edustoilla.

”Toreille mennään etsimään elämyksiä. Pääkaupunkiseudulla marjojen myyjinä elintarvikekaupat ovat suurin tekijä, tuoretorit niiden yhteydessä kovassa kasvussa”, arvioi toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta.

Akseli Valmunen / HS
Ihan vierestä tuotujen marjojen hinta on kuluttajalle edullisempi. Kuljetuskustannukset painavat enemmän kuin lähiruuan arvo markkinoinnissa.
Ihan vierestä tuotujen marjojen hinta on kuluttajalle edullisempi. Kuljetuskustannukset painavat enemmän kuin lähiruuan arvo markkinoinnissa.

Kaupassa ja tiskillä sen ulkopuolella marjan alkuperän ratkaisee usein, mistä sitä on edes mahdollista saada tarpeeksi.

Pienen tai keskikokoisen kaupan on mahdollista hankkia marjansa yhdeltä tai kahdelta toimittajalta niin, että ne tulevat pellolta tai Helsingin tukun kautta. Iso Citymarket tai Prisma tarvitsee sesonkiviikkoina useita toimittajia, että saatavuus voidaan varmistaa. Siksi marjoista suurin osa matkaa muualta Suomesta kuten Suonenjoen kaltaisista mansikkapitäjistä, usein keskusliikkeen jakeluketjuja pitkin.

”Kuluttajan kannalta laatu on ykkösasia, siis se onko marja tuore ja hyvännäköinen. Kuljetusmatka ei tässä ole ratkaiseva tekijä”, sanoo päivittäis- ja käyttötavarakaupan toimialajohtaja Veli-Matti Liimatainen HOK-Elannosta. Laatuun vaikuttavat enemmän marjojen käsittely poimiessa ja matkalla sekä sää.

Sekä S- että K-ryhmässä osaan kaupoista mansikat halutaan läheltä. Torpparinmäen K-supermarketissa tämä on kauppiaalle vähän periaatekin.

”Parhaat lajikkeet kuten polka ovat herkkiä, ne kestävät parhaimmillaan vain vähän aikaa”, perustelee kauppias Teemu Tikkala. Hänestä lähiruoasta kannattaisi kaupoissa kertoa näkyvämmin, mutta hänkin sanoo, että asiakkaat kyselevät aika harvoin tarkkaa alkuperää.

Myös hinta on ihan vierestä tuoduista marjoissa edullisempi, jos vertaillaan hintaa samanlaisissa myyntipaikoissa. Kuljetuskustannukset painavat enemmän kuin lähiruuan arvo markkinoinnissa.

Luomusta maksetaan jopa tuplasti, mutta sitä on suurina määrinä kauppiaan hankala saada. Tavallistenkin marjojen sesonki on niin kiihkeä, että jo päivän sade voi aiheuttaa tukussa sitä hulinaa. Mansikkalaatikoita myydään ennakkotilauksena, mutta sadesäällä marjaa voikin tulla tarjolle vaikka kolmannes ennustetusta määrästä.

”Osa asiakkaista sanoo, että tämä aiheuttaa stressiä. Pitää miettiä, milloin on paras aika ostaa”, Tikkala sanoo.

Ehkä siksi pääkaupunkiseudulla on näkyvissä kaksi trendiä. Osa haluaa tuoretta niin paljon, että käy poimimassa marjansa itse. Osa on luopunut kokonaan mansikkojen pakastamisesta ja hakee valmiita pakasteita pieninä erinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat