Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin Pride teki yleisöennätyksen –sateenkaariväen kulkue keräsi 30 000 marssijaa

Prideen osallistuneet kirkon perheneuvojat toivovat seksuaalivähemmistöjen osallistuvan näkyvästi kirkon toimintaan.

Kaupunki
 
"Eläköön drag queenit!" - Sateenkaariväen juhla teki yleisöennätyksen
"Eläköön drag queenit!" - Sateenkaariväen juhla teki yleisöennätyksen
13. kertaa järjestettyyn Pride Helsinki -kulkueeseen osallistui tänä vuonna noin 30 000 ihmistä. Mukana oli niin drag queenejä ja taviksia kuin lapsiperheitä, nuoria ja senioreita. Toimittaja Melissa Heikkilä, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Fakta

Kulkue ja puistojuhla

 Pride Helsinki -kulkue lähtee lauantaina Senaatintorilta kello 13 ja suuntaa Kansalaistorille, jossa alkaa puistojuhla kello 14. Kulkueen kokoontuminen alkaa Senaatintorilla tuntia ennen lähtöä.

 Kulkueen reitti on seuraava: Senaatintori–Unioninkatu–Pohjoisesplanadi–Mannerheimintie–Kansalaistori.

 Puistojuhlassa esiintyvät muiden muassa Reino Nordin, Janna ja Movetron.

 HSTV seuraa kulkuetta suorana paikan päältä.

Helsingin Pride -kulkue teki lauantaina uuden yleisöennätyksen. Poliisin arvion mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen marssiin osallistui lauantaina 30 000 ihmistä. Viime vuonna marssille kerääntyi 25 000 ihmistä.

”Kaikki on sujunut hyvin. Mitään ulkopuolisten tekemiä häiriöitä tai muita ei ollut”, kertoo ylikomisario Jorma Makkonen.

”Niihinkin varauduttiin.”

Helsingin keskustassa riittää tänään juhlahumua iltaan saakka. Pride-juhla on näkynyt vahvasti katukuvassa koko lauantain. Juhla käynnistyi puolen päivän tienoilla Senaatintorilta.

”Mä haluan nähdä, että pyllyt keinuu!” naisääni kannusti tuhatpäistä juhlakansaa tanssimaan Helsingin Senaatintorilla ennen kulkueen lähtöä.

”Näytätte muuten hyvältä. Näen yhden pojan joka ei heiluta pyllyä.”

Taustalla soi Ricky Martinin takavuosien diskohitti Maria.

Kymmeniä tuhansia sateenkaariväreihin ja kesäisiin asuihin pukeutuneita ihmisiä täytti Senaatintorin portaat hieman kello 13:sta jälkeen. Kaiuttimista pauhasi Ricky Martinin, Antti Tuiskun, JVG:n, Tina Turnerin ja muiden artistien reipastempoisia pophittejä.

Pride-kulkueen oli alkuperäisten suunnitelmien mukaan tarkoitus lähteä liikkeelle kello 13. Matkaan kulkue pääsi vasta kello 13.30.

”Täällä on tosi lämmin ja ihana tunnelma”, raportoi HSTV:n suoraa lähetystä juontanut HS:n toimittaja Melissa Heikkilä ennen kulkueen lähtöä.

Tunnelmasta nauttivat selvästi myös muut. Juhlaan oli varauduttu hymyssä suin ja omien juomien kanssa.

”Tällaista tapahtumaa tarvitaan, koska seksuaalivähemmistöt tarvitsevat näkyvyyttä. Hetero-pridea ei ole koska sille ei ole vastaavaa tarvetta”, sanoi Heikkilän haastattelema mikkeliläismies.

Monet korostivat tapahtuman tärkeyttä.

”Olemme kaikki yhdenarvoisia riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta”, sanoi Heikkilän haastattelema 17-vuotias Veera Helsingin Kumpulasta.

Priden-kulkueen ideana on nostaa esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Eduskunta hyväksyi loppuvuodesta 2014 sukupuolineutraalin avioliittolain. Se mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Laki tulee voimaan ensi vuoden maaliskuussa, mutta laki ei muuta kirkon sisäistä ohjeistusta avioliittoon vihkimisestä. Kirkolliskokouksen enemmistö on halunnut pitää avioliiton naisen ja miehen välisenä.

Pride-juhlaan osallistuneet kirkon edustajat, perheneuvojat Iiris Koskinen ja Terhi Ketola-Huttunen toivovat, että seksuaalivähemmistöt voisivat olla näkyvämpi osa kirkon toimintaa.

”Seksuaalivähemmistöt ovat selkeästi aliedustettuina meidän asiakaskunnasta. Se on harmi”, Koskinen sanoi.

”Haluamme tukea kaikkia perheitä riippumatta siitä, mikä heidän seksuaalinen suutautuminen on. Kirkon perheneuvonta on tarkoitettu kaikille perheille, ei vain heteroille. Se viesti ei ole tullut kaikille selväksi”, Ketola-Huttunen sanoi.

Hän oli Pridessa ensimmäistä kertaa. Koskinen oli osallistunut Prideen pari kertaa aiemminkin.

Koskinen työskentelee Espoon seurakuntayhtymässä ja Ketola-Huttunen Länsi-Uudenmaan seurakuntien Perheasiain neuvottelukeskuksessa.

Pride-kulkue on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Viime vuonna kulkueeseen osallistui 25 000 marssijaa. Tänä vuonna liikkeellä oli vielä viime vuottakin enemmän ihmisiä.

”Hyvä sää sai varmasti ihmisiä liikkeelle”, ylikomisario Makkonen arvioi.

Poliisi kehotti ihmisiä välttämään Helsingin keskustaa henkilöautoilla.

Poliisin mukaan juhlinta oli kuitenkin sujunut ainakin vielä päivällä rauhallisesti.

HSTV seurasi Pride-juhlinnan kulkua suorassa lähetyksessä parin tunnin ajan kello 13 alkaen. Lähetyksessä välitettiin marssin tunnelmia sekä haastateltiin juhlaan osallistuvia ihmisiä.

”Suorastaan liikuttavaa, näin paljon rakkautta”, kommentoivat Heikkilän haastattelemat kulkueen katselijat ravintola Kämpin edustalla.

Pride-kulkue lähtee Senaatintorilta kohti Kansalaistoria. Kulkue etenee reittiä Senaatintori–Unioninkatu–Pohjois Esplanadi–Mannerheimintie–Kansalaistori. Kulkueen jälkeen Kansalaistorilla vietetään myös puistojuhla.

Viime vuonna Pride-kulkue herätti keskustelua muun muassa siksi, ettei mukana ollut yhtään vammaisjärjestöä. Tänä vuonna niitä on mukana neljä.

”Olen itse pieneltä paikkakunnalta, vammainen ja minulla on sateenkaari-identiteetti. Pride on minulle hyvin suuri tapahtuma, koska siellä huomaan, etten ole identiteettini kanssa yksin”, sanoi Invalidiliiton nuorisotyöryhmän puheenjohtaja Jaana Tiiri, 20, HS:n lauantaina julkaistussa uutisessa.

Invalidiliiton lisäksi mukana tämän vuoden Pridessa ovat Uudenmaan lihastautiyhdistys ry, vammaisten perus- ja ihmisoikeusyhdistys Kynnys ry sekä Nuorisoyhteistyö Seitti, joka järjestää toimintaa yhteistyössä Invalidiliiton, Lihastautiliiton, Suomen CP-liiton ja Suomen MS-liiton kanssa.

Jonne Heinonen
Tämän vuoden Pride-kulkueessa saatiin nauttia aurinkoisesta säästä. Kulkue lähti liikkeelle Helsingin tuomiokirkon edestä Senaatintorilta.
Tämän vuoden Pride-kulkueessa saatiin nauttia aurinkoisesta säästä. Kulkue lähti liikkeelle Helsingin tuomiokirkon edestä Senaatintorilta.
Jonne Heinonen
Irja Nuru suojautui siniseltä taivaalta paistavalta auringolta värikkäällä päivänvarjolla.
Irja Nuru suojautui siniseltä taivaalta paistavalta auringolta värikkäällä päivänvarjolla.
Jonne Heinonen
Fanny ja Nikke halasivat toisiaan Senaatintorin portailla ennen kulkueen lähtöä.
Fanny ja Nikke halasivat toisiaan Senaatintorin portailla ennen kulkueen lähtöä.
Jonne Heinonen
Minna Maltio (vas.), Niina Luostarinen ja Irma Parkkinen olivat varustautuneet kulkueeseen juhla-asuilla sekä sateenkaarilipulla.
Minna Maltio (vas.), Niina Luostarinen ja Irma Parkkinen olivat varustautuneet kulkueeseen juhla-asuilla sekä sateenkaarilipulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat