Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki kokeilee muistisairaiden seurantaa gps-paikantimilla – yksi ihminen jo pelastettu

Helsinki testaa paikanninta, joka hälyttää kun muistisairas poistuu sovitulta alueelta kuten kotoaan.

Kaupunki
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Yli 85-vuotiaiden määrän lasketaan kaksinkertaistuvan Suomessa nykyisestä vuoteen 2030 mennessä.
Yli 85-vuotiaiden määrän lasketaan kaksinkertaistuvan Suomessa nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin kaupunki testaa parhaillaan gps-paikantimia kotona asuvilla muistisairailla. Paikannin lähettää hälytyksen ja tiedon ihmisen sijainnista, jos hän poistuu sovitulta alueelta, esimerkiksi kotoaan.

Rannekkeita on käytössä tällä hetkellä kymmenellä ihmisellä. Kokeilu alkoi keväällä. Kaikki ovat kotihoidon asiakkaita.

”Tarve tällaiselle on valtava, niin paljon ihmisiä joudutaan etsimään. Kokeilu on vasta alussa, mutta sen avulla on jo todistetusti pelastettu ihminen”, kertoo yksikönjohtaja Riitta Karvinen Palvelukeskus Helsingistä.

Kokeilussa mukana oleville kymmenelle on määritelty yhdessä omaisten kanssa turvallinen alue ja kellonajat, joiden mukaan paikannin toimii aktiivisesti. Kun ihminen poistuu rajojen sisältä, tästä lähtee hälytys palvelukeskuksen turvapuhelinpalveluun. Osalla seuranta on päällä aina, osalla esimerkiksi vain öisin.

Turvapuhelinpalvelun päivystäjät yrittävät hälytyksen saatuaan ensin saada yhteyttä muistisairaaseen. Jos tämä ei onnistu, aloitetaan etsinnät. Paikannin näyttää ihmisen sijainnin 0–200 metrin tarkkuudella.

Paikannin on rannekellossa, jossa on erityislukko. Sitä on toisin sanoen tavallista vaikeampi saada itse irti ranteestaan. Monilla muistisairailla on myös perinteinen turvapuhelin, mutta ainakin toistaiseksi laitteet ovat erilliset.

Karvinen kertoo, että tekniikka on pienessä kokeilussa toistaiseksi toiminut hyvin, mutta sataprosenttisesti hän ei siihen vielä luota. Yksi epävarmuus liittyy akkuun. Sitä pitää tietysti muistaa ladata.

Tätä on pyritty ratkaisemaan niin, että myös akun tyhjeneminen näkyy palvelukeskuksessa. Kun latausta tarvitaan, kotihoidon työntekijöitä pyydetään huolehtimaan asiasta.

Kokemukset ovat olleet niin hyviä, että Karvinen arvelee tekniikan yleistyvän piankin. Liikkeelle haluttiin kuitenkin lähteä hyvin pienellä ryhmällä ihmisiä, koska sairaudestaan huolimatta ihmisillä on myös oikeus yksityisyyteen.

”Nämä ovat itsenäisiä ihmisiä edelleen. Heidän pitää itsensä antaa lupa siihen, että heitä seurataan ja paikannetaan. Omaisilla on myös oma roolinsa. Lähdimme siksi pienellä liikkeelle, että opimme tässä itsekin koko ajan”, Karvinen sanoo.

Helsinki on viime vuosina testannut innokkaasti teknologiaa, joka helpottaisi etenkin itsenäisesti asuvien vanhusten elämää. Esimerkiksi kotihoitoa ja kuntousta tehdään jo myös virtuaalisesti.

Turvapuhelin on vanha keksintö, näitä rannekkeita on Helsingissä ennestään jo tuhansia. Muistisairaiden kohdalla tämä ei kuitenkaan riitä takaamaan turvallisuutta. Kaupunki sai juuri huomautuksen tarkastuslautakunnalta huomautuksen muistisairaisiin liittyen. Siinä todetaan, että he tarvitsevat juuri heille suunnattua ja muunneltavaa palveluasumista ja ympärivuorokautista hoitoa sairautensa eri vaiheissa.

Yli 85-vuotiaiden määrän lasketaan kaksinkertaistuvan Suomessa nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Entistä useampi myös asuu kotona pitkään, koska laitosasumista on koko Suomessa vähennetty rajusti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat