Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppakeskus tilasi pomppulinnan muslimien juhlapyhäksi – id al-fitr vetää väkeä Itikseen

Itis kampanjoi ensimmäisenä isona kauppakeskuksena muslimien pyhän kuukauden eli ramadanin kunniaksi.

Kaupunki
 
Marko Sorsa / IS
Helsingin Itis kauppaa kampanjassaan muslimeille juhlavaatteita, leluja ja ruokatarvikkeita ramadanin päätösjuhlaan.
Helsingin Itis kauppaa kampanjassaan muslimeille juhlavaatteita, leluja ja ruokatarvikkeita ramadanin päätösjuhlaan. Kuva: Marko Sorsa / IS

Kauppakeskus Itis Itä-Helsingissä viettää tänä kesänä ensimmäisenä isona kauppakeskuksena erikseen muslimien id al-fitriä. Kauppakeskus keskittyy ramadanin päättymiseen keskiviikkona kello 12–19.

Idea lähti liikkeistä, joissa on jo usean vuoden ajan huomattu, että paastokuukauden päätöspäivä vetää muutenkin kauppakeskuksen täyteen väkeä.

”Se on erittäin vilkas kauppapäivä. Lapsille ostetaan leluja lahjaksi paljon etukäteen ja sitten myös itse juhlapäivänä. Ravintolat ovat aivan täynnä”, kuvailee Itiksen markkinointipäällikkö Anna Homén.

Ideasta alettiin kehittää kampanjaa muslimikuluttajien ryhmähaastatteluilla. Selkein viesti oli, että id al-fitr on muslimeille perhejuhla. Lopputulos muistuttaakin pitkälti mitä tahansa suomalaisen kauppakeskuksen lastentapahtumaa.

Tarjoukset voisivat enimmäkseen olla yhtä hyvin joulunalusviikoilta, jos halal-lihaa ei oteta huomioon. Itse tapahtumassa on esimerkiksi kasvomaalausta ja pomppulinna. Eniten eksotiikkaa sisältävä ohjelmanumero on suunnattu muille kuin muslimeille: se on nimittäin Kysy muslimilta -piste, jolla voi käydä ihmettelemässä mitä vain.

Maanantaina ostoksilla käyneet Khalil Nab ja hänen vaimonsa Fatemeh Kheirkhah näyttävät kiinnostuneilta Itiksen tapahtumasta.

”Sain juuri tietää siitä kaveriltani”, Kheirkhah ilostuu.

Afganistanista kotoisin oleva perhe aikoo vierailla kauppakeskuksessa keskiviikkona. Päivän tärkeimpiä ohjelmanumeroita ovat kuitenkin ateriointi suvun kesken sekä käynti moskeijassa, jossa rukoillaan, tavataan tuttuja ja lahjoitetaan rahaa hyväntekeväisyyteen.

Kolmipäiväiseen paastokauden päätösjuhlaan kuuluu Nabin mukaan myös makeita herkkuja sekä teehetkiä ystävien ja naapureiden kanssa. Lapset saavat rahaa ja lahjoja; nelivuotiasta Afrain -poikaa odottaa jo isän ostama punainen polkupyörä.

”Menemme vanhempien luo, jonne kokoontuu sukua eri puolilta Suomea”, Kheirkhah kertoo.

”Pidämme kaikki hauskaa, ja muslimit ovat yhdessä.”

Perhe on ennen id al-fitriä tavannut asioida paljon muslimien pitämissä ruokakaupoissa, mutta myös kauppakeskuksessa on käyty muun muassa juhlavaateostoksilla. Juhlaa varten on tapana ostaa uusia vaatteita, jotka saa pukea ylleen vasta ensimmäisenä juhlapäivänä.

Akseli Valmunen / HS
Afrain Nab, 4, saa Khalil-isältä lahjaksi polkupyörän.
Afrain Nab, 4, saa Khalil-isältä lahjaksi polkupyörän.

Itiksen Jesper Junior -lastenvaatemyymälässä asioi runsaasti muslimiperheitä ympäri vuoden. Näihin aikoihin ostetaan kuitenkin erityisesti juhlamekkoja ja -paitoja, sukkahousuja ja hiuskoruja.

”Kysyntä alkaa suurin piirtein samaan aikaan, kun kantasuomalaiset etsivät vaatteita koulujen ja tarhojen päättäjäisiin. Se jatkuu vain vähän pidempään”, kertoo myymäläpäällikkö Mari Mölder.

Kesäkaudella kauppojen hyllyt täyttyvät värikkäistä ja kukikkaista mekoista, mutta Mölderin mukaan moni hakee id al-fitrin alla erityylisiä vaatteita.

”Enimmäkseen etsitään tummia juhlavaatteita.”

Akseli Valmunen / HS
Kesäkaudella kauppojen hyllyt täyttyvät värikkäistä ja kukikkaista mekoista, mutta myymäläpäällikkö Mari Mölderin mukaan moni hakee id al-fitrin alla erityylisiä juhlavaatteita.
Kesäkaudella kauppojen hyllyt täyttyvät värikkäistä ja kukikkaista mekoista, mutta myymäläpäällikkö Mari Mölderin mukaan moni hakee id al-fitrin alla erityylisiä juhlavaatteita.

Kauppakeskus toivoo, että tapahtuma houkuttelisi ihmisiä kauempaakin kuin Itä-Helsingissä.

”Etukäteen on vaikea veikata, miten hyvin tämä vetää. Mutta ajattelisin, että varmaan lapsiperheitä tulee suunnilleen yhtä paljon kuin keväällä, kun virpomistapahtumassa oli 500 virpojaa”, Homén kertoo.

Homén kertoo saaneensa suoraan sähköpostiin noin 120 kiittävää viestiä siinä vaiheessa, kun kauppakeskus julkisti suunnitelmansa ja toivotti hyvää ramadania useilla kielillä. Negatiivisia palautteita tuli parikymmentä suoraan ja verkossa on suunniteltu myös jonkinlaista mielenilmausta. Tähän mahdollisuuteen on kauppakeskuksessa varauduttu.

”Kaikissa tapahtumissamme mietitään turvajärjestelyjä etukäteen ja tehdään viranomaisten kanssa yhteistyötä ihan siksi, että täällä voi päivässä käydä ilman tapahtumaakin 50 000 ihmistä. Turvallisuussuunnitelma ei mitenkään poikkea normaalista”, Homén kertoo.

Aleksi Poutanen / HS
Buhari Rahim grillasi lampaanlihapihvejä ramadanin päättymisen kunniaksi Kivikon puistojuhlissa vuonna 2015.
Buhari Rahim grillasi lampaanlihapihvejä ramadanin päättymisen kunniaksi Kivikon puistojuhlissa vuonna 2015.
Vesa Oja / HS
HS kertoi jo vuonna 2000, kuinka Irakin kurdit juhlivat ramadanin päättymistä Itäkeskuksen Carrols-hampurilaisravintolassa.
HS kertoi jo vuonna 2000, kuinka Irakin kurdit juhlivat ramadanin päättymistä Itäkeskuksen Carrols-hampurilaisravintolassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat