Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhasta laiturista kasvoi jättiriita Espoon kaupungin ja asukkaiden välille – oikeuskäsittely edessä

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl / HS
Paikalliset asukkaat ovat ylläpitäneet Nuottalahdessa laituria, jonka Espoon kaupunki haluaisi nyt purettavaksi.
Paikalliset asukkaat ovat ylläpitäneet Nuottalahdessa laituria, jonka Espoon kaupunki haluaisi nyt purettavaksi. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Espoon Nuottalahdessa asukkaat ja kaupunki kiistelevät rantaraitin varrella olevan venelaiturin kohtalosta.

Kaupunki haluaisi purkaa maillansa olevan yleisen laiturin ja on tehnyt asiasta purkupäätöksen kesällä 2014 vedoten sen huonokuntoisuuteen. Venekerhon jäsenet puolestaan haluaisivat säästää Nuottalahdentien päässä sijaitsevan laiturin – varsinkin, kun he ovat käyttäneet sen kunnostukseen paljon omia rahojaan ja aikaansa.

Venekerhon ja virkamiesten välistä laiturikiistaa puidaankin parhaillaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Kiistassa on pohjimmiltaan kyse siitä, miten virkamiesten pitäisi huomioida kaupunkilaisten vapaaehtoiset ponnistukset.

Laituri on sen puolustajien mukaan ollut paikoillaan jo 1900-luvun alussa, ja on alun perin kuulunut läheiselle puutalolle. Yhteys siihen kuitenkin katkesi, kun kaupunki aikanaan lunasti maata rantaraittia varten.

Vuonna 2007 ryhmä asukasaktiiveja alkoi suunnitella laiturin käyttöönottoa ja kunnostusta. He perustivat kaupungin ehdotuksesta venekerhon, koska kaupunki halusi vuokra- ja kunnostussopimusta varten sopimuskumppanin.

Vuokrasopimus laiturista tehtiin alun perin viideksi vuodeksi, ja siihen kirjattiin kunnostustoimia, joihin vuokraaja sitoutuu. Sopimukseen kirjattiin myös, että venekerholla on vuokraetuoikeus tähän alueeseen.

Venekerho ruoppautti kaislojen valtaamaa lahtea, korjasi laituria betonoimalla sen tasaisemmaksi ja kiinnitti venepoijut ankkureineen. Rahaa kului 40 000–50 000 euroa. Sen vuoksi paikallisille tuli yllätyksenä, kun viiden vuoden vuokrasopimusajan umpeuduttua kaupunki alkoi uusia sopimusta vain vuodeksi kerrallaan.

”Joskus vahvistus tuli vasta pitkällä kesäkuussa, kun osa veneilykaudesta oli jo ohi”, kertoo Aurinkorannan venekerhon puheenjohtaja Kari Kotomäki.

Laiturin muutamaa venepaikkaa ovat käyttäneet paikalliset veneilijät, ja niitä on vuokrattu myös ulkopuolisille. Lisäksi laituri on ollut avantouimareiden, onkijoiden, lintubongareiden ja muiden rantaraitin kulkijoiden käytössä. Sen päässä on rappuset veteen ja penkit, joilla voi istuskella.

Tilanne kärjistyi vuonna 2014, kun kaupunki päätti, että laituri numero 29 puretaan. ”Puistosuunnitelmassa meidän kunnostustoimemme mitätöidään, kun mainitaan, että niitä laiturin luonnonkiviä voidaan tuupata sinne meidän ruoppaamaan venepoukamaan”, Kotomäki sanoo.

Marraskuussa 2015 kaupunki ei enää halunnut tehdä venekerhon kanssa vuokrasopimusta ollenkaan. Tämän vuoksi siinä aiemmin pidetyt veneet ovat nyt kuivalla maalla.

Laiturin puolustajia hämmentää, että kaupungin pöytäkirjoissa on ristiriitaista tietoa purkupäätöksen tekijästä ja poukkoilua siinä, mikä laituri milloinkin on purku-uhan alla.

Suunnitteluinsinööri Lisa Nora Espoon kaupungilta kertoo, että tällä hetkellä kaupunki varautuu purkamaan laiturin numero 29 purkupäätöksen mukaisesti, mutta odottelee korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua.

”Ymmärrän, että nämä ovat sellaisia helmiä rantaraitin varrella, ja jos sellainen otetaan pois, niin se harmittaa varmasti. Mutta meidän on ajateltava asioita laajemmassa mittakaavassa. Haluamme kehittää rantaraitin palveluita siten, että kaupungilla säilyy rantaraitin varrella yleisessä käytössä hyväkuntoisia ja turvallisia laitureita”, Nora sanoo.

Hän tekee parhaillaan kartoitusta rantaraitin varrella olevista laitureista.

”Selvitämme, kannattaako laitureita kunnostaa tai purkaa vai rakentaa kokonaan uusia niiden tilalle”, Nora sanoo.

”Selvityksessä otetaan huomioon yleisten laitureiden etäisyys ja saavutettavuus toisiinsa nähden. Tarkoituksena on, että kohtuullisen välimatkan etäisyydellä säilytetään yleiseen käyttöön tarkoitetut laiturit.”

Kaupunki on perustellut laiturin purkamista sen huonokuntoisuudella ja turvallisuussyillä.

Kaupunki on tänä keväänä myös asennuttanut sen ja viereisen kaislojen ympäröimän laiturin päähän pääsy kielletty -kyltit.

”Laituri 29:n kohdalla on havaittu, että se on osin painunut, kallistunut ja betonipinnaltaan epätasainen. Lisäksi se on niin kapea, ettei siinä pysty kaksi ihmistä kunnolla kohtaamaan, ja laiturilta pudotessa on hukkumisvaara”, suunnitteluinsinööri Nora toteaa.

Arvio tuntuu vuosia laituria kunnossa pitäneistä epäreilulta. He kiinnittivätkin varoituskyltin alle oman tiedotteensa, jossa kerrotaan tehdyistä kunnostustöistä ja kehotetaan ihmisiä ottamaan kantaa laiturin säilyttämisen puolesta.

”Ensinnäkin se on ihan yhtä hyvä laituri kuin mitä useimmat Suomen laitureista ovat. Toisekseen siinä on noin kilometrin säteellä useita laitureita, jotka ovat purkukuntoisia eli käytännössä raunioita. On erikoista, että purkupäätös on tehty juuri tästä hyväkuntoisimmasta laiturista”, Kotomäki sanoo.

Mahdollista putoamistakin varten laiturilta löytyy portaat päästä ja pitkän sivun puolivälistä.

Kotomäki muistuttaa, että jos venekerho ei olisi jokunen vuosi sitten ruopannut poukamassa, se olisi umpeen kasvanut. Nyt laiturin kohdalta avautuu rantaraitilta näkymä merelle.

Jukka Gröndahl / HS
”Se, että tämä on liian kapea ja tästä ei sovi vastakkain kulkemaan, on puuta heinää”, sanovat Nuottalahden laituria vuosien varrella kunnossa pitäneet Kyösti Lehtomäki (vas.), Kari Kotomäki ja Pertti Laakso.
”Se, että tämä on liian kapea ja tästä ei sovi vastakkain kulkemaan, on puuta heinää”, sanovat Nuottalahden laituria vuosien varrella kunnossa pitäneet Kyösti Lehtomäki (vas.), Kari Kotomäki ja Pertti Laakso.
Jukka Gröndahl / HS
Myös kiistellyn laituri 29:n naapuri, numero 28, on suljettu huonon kunnon takia.
Myös kiistellyn laituri 29:n naapuri, numero 28, on suljettu huonon kunnon takia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat