Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parkkipaikat väistyvät drinkkien tieltä – ensimmäinen parklet-terassi aukeaa pian ja lisää on luvassa

Parkkipaikalle pääsee pian drinkille, kun cocktailbaari A21 avaa parklet-terassin Helsingin Annankadulla.

Kaupunki
 
Jonne Heinonen / HS
Cocktailbaari A21 muuttaa parkkipaikan terassiksi Helsingin Annankadulla.
Cocktailbaari A21 muuttaa parkkipaikan terassiksi Helsingin Annankadulla. Kuva: Jonne Heinonen / HS

Ensimmäinen ravintolan terassiksi muutettu parkkipaikka avataan todennäköisesti tällä viikolla.

Annankadulla sijaitseva drinkkibaari A21 on nimittäin saanut ensimmäisen anniskeluluvan tällaiselle parklet-terassille.

Terassille tulee istumatilaa kahdeksalle ihmiselle. Alusta on jo rakennettu valmiiksi ja koristeeksi tulevat kasvit paikallaan, penkit puuttuvat vielä.

Todennäköisesti parkkiruutuun pääsee nauttimaan juomia ensimmäisen kerran keskiviikkona ja virallisia avajaisia juhlitaan joskus seuraavalla viikolla.

Helsingin kaupunki päätti vasta toukokuussa ehdoista, joiden perusteella kaupunki voi vuokrata parkkiruutuja muuhun käyttöön. 12 neliön parkkiruudun vuokra on reilun satasen kuussa ja niitä voidaan muuttaa terassin lisäksi esimerkiksi polkupyöräparkiksi tai puistoksi.

Ravintoloissa ideasta oltiin heti innostuneita, mutta nyt myönnetty anniskelulupa on ensimmäinen. Muita hakemuksiakaan ei ole vielä jätetty.

”Me suhtaudumme tähän niin, että mikä ettei. Valvonnan tietysti pitää pelata ja parklet-terassilla pitää olla pöytiintarjoilu”, kertoo tarkastaja Pirkko Lamminpää Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Pöytiintarjoilu tarvitaan siksi, että sisältä ravintolasta parkkiruutuun kävelevä asiakas kävelee periaatteessa ensin yhdeltä anniskelualueelta ulos ja sitten jalkakäytävän ylitettyään sisään toiselle. Alkoholijuomaa taas ei saa itse kantaa paikasta toiseen tällä tavalla.

A21:ssä ollaan uudesta tilasta innoissaan.

”Meistä tämä kuulosti hauskalta idealta heti, kun kaupunki vapautti parkkiruudut tällaiseen käyttöön. Ravintolallahan ei ole aiemmin ollut terassia ollenkaan, mutta tästä tulee meidän näköisemme”, riemuitsee Timo Siitonen, yksi A21:n perustajista.

”Meidän kannaltamme on vain parempi, että suoraan ravintolan edessä ei ole parkkipaikkaa. Se rauhoittaa tunnelmaa ja ihmiset pääsivät näin nauttimaan kaupunkimiljööstä”, Siitonen kuvailee.

Parklet-terasseja suunnittelee jo ihan tätä varten perustettu uusi yritys, Urban Gardens Oy. Yritys tarjoaa parklet-terassin suunnittelu- ja rakennustyötä, mutta myös apua lupaprosesseihin.

”Tavoitteena on toimia tässä välittäjänä kivijalkayrittäjän ja viranomaisten välillä. Pyrimme luotsaamaan tätä siihen suuntaan, että kokeilujälkeen tätä olisi luontevaa jatkaa”, sanoo Heikki Laukkarinen Urban Gardensista. Terassit eivät toisin sanoen saisi näyttää tylsiltä toistensa kopioilta vaan niiden pitäisi olla vaihtelevia ja täynnä viherkasveja.

Laukkarinen kertoo, että A21:n terassi on toteutettu ikään kuin pilottina, tämän jälkeen yritys alkaa markkinoida itseään vahvemmin. Helsingissäkin se on kuitenkin jo ehtinyt sopia alustavasti parklet-terassista useamman ravintolan kanssa.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginvaltuutettu Hannu Oskalan (vihr.) parkleteja koskevan aloitteen syksyllä. Idea kokeiluun haettiin Yhdysvalloista.

Kyseessä on kaksi kesää kestävä kokeilu, jota jatketaan mikäli kaikki sujuu hyvin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat