Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muslimien juhla tuo Itikseen väkeä – kauppakeskus tilasi id al-fitriä varten pomppulinnan

Itis kampanjoi ensimmäisenä isona kauppakeskuksena muslimien pyhän kuukauden eli ramadanin kunniaksi.

Kaupunki
 
Akseli Valmunen / HS
Afrain Nab, 4, saa Khalil-isältä lahjaksi polkupyörän.
Afrain Nab, 4, saa Khalil-isältä lahjaksi polkupyörän. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Paaston päättää kolmen päivän juhla

 Maailmassa on noin 1,6 miljardia muslimia. Ramadan on muslimien pyhä paastokuukausi. Sanotaan, että Koraanin lähettäminen profeetta Muhammedille alkoi tämän kuukauden aikana.

 Id al-fitr (kirjoitetaan myös eid) on ramadanin loppumisen juhla. Se kestää kolme päivää.

 Helsingissä ramadanin päättymistä juhlitaan Itiksen lisäksi esimerkiksi puistoissa, rukoushuoneilla ja kodeissa.

Kauppakeskus Itis Itä-Helsingissä viettää tänä kesänä ensimmäisenä isona kauppakeskuksena erikseen muslimien id al-fitriä. Kauppakeskus keskittyy ramadanin päättymiseen keskiviikkona kello 12–19.

Idea lähti liikkeistä, joissa on jo usean vuoden ajan huomattu, että paastokuukauden päätöspäivä vetää muutenkin kauppakeskuksen täyteen väkeä.

”Se on erittäin vilkas kauppapäivä. Lapsille ostetaan leluja lahjaksi paljon etukäteen ja sitten myös itse juhlapäivänä. Ravintolat ovat aivan täynnä”, kuvailee Itiksen markkinointipäällikkö Anna Homén.

Id al-fitr on muslimeille perhejuhla. Tapahtuma muistuttaakin pitkälti mitä tahansa suomalaisen kauppakeskuksen lastentapahtumaa: siellä on esimerkiksi kasvomaalausta ja pomppulinna. Tarjoukset voisivat enimmäkseen olla yhtä hyvin joulunalusviikoilta, jos halal-lihaa ei oteta huomioon. Muille kuin muslimeille on suunnattu Kysy muslimilta -piste, jolla voi käydä ihmettelemässä mitä vain.

Maanantaina ostoksilla käyneet Khalil Nab ja hänen vaimonsa Fatemeh Kheirkhah näyttävät kiinnostuneilta Itiksen tapahtumasta.

”Sain juuri tietää siitä kaveriltani”, Kheirkhah ilostuu.

Päivän tärkeimpiä ohjelmanumeroita ovat kuitenkin ateriointi suvun kesken sekä käynti moskeijassa, jossa rukoillaan, tavataan tuttuja ja lahjoitetaan rahaa hyväntekeväisyyteen.

Kolmipäiväiseen paastokauden päätösjuhlaan kuuluu myös makeita herkkuja sekä teehetkiä ystävien ja naapureiden kanssa. Lapset saavat rahaa ja lahjoja: nelivuotiasta Afrainia odottaa jo uusi punainen polkupyörä.

”Pidämme kaikki hauskaa, ja muslimit ovat yhdessä”, Kheirkhah kertoo.

Ennen id al-fitriä perhe tapaa asioida muslimien pitämissä ruokakaupoissa, mutta myös kauppakeskuksessa on käyty muun muassa juhlavaateostoksilla. Uudet vaatteet saa pukea ylleen vasta ensimmäisenä juhlapäivänä.

Itiksen Jesper Junior -lastenvaatemyymälässä asioi paljon muslimiperheitä ympäri vuoden. Näihin aikoihin ostetaan erityisesti juhlamekkoja ja -paitoja sekä sukkahousuja ja hiuskoruja.

”Kysyntä alkaa suurin piirtein samaan aikaan, kun kantasuomalaiset etsivät vaatteita koulujen ja tarhojen päättäjäisiin. Se jatkuu vain vähän pidempään”, kertoo myymäläpäällikkö Mari Mölder.

Hänen mukaansa id al-fitriä varten ei juuri osteta perinteisiä värikkäitä kesämekkoja.

”Enimmäkseen etsitään tummia juhlavaatteita.”

Markkinointipäällikkö Homén kertoo saaneensa sähköpostiinsa noin 120 kiittävää viestiä, kun kauppakeskus julkisti suunnitelmansa ja toivotti hyvää ramadania useilla kielillä.

Negatiivisia palautteita tuli suoraan parikymmentä, ja verkossa on suunniteltu myös jonkinlaista mielenilmausta. Tähän mahdollisuuteen on varauduttu.

”Kaikissa tapahtumissamme mietitään turvajärjestelyjä etukäteen ja tehdään viranomaisten kanssa yhteistyötä ihan siksi, että täällä voi käydä päivässä ilman tapahtumaakin 50 000 ihmistä. Turvallisuussuunnitelma ei mitenkään poikkea normaalista”, Homén kertoo.

Marko Sorsa
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat