Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus alensi autoilijan tuomiota pyöräilijän kuolemasta Meilahdessa – julkisuus lyhensi vankeutta

Autoilija sai kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta vankeutta. Poikkeuksellinen julkisuus lyhensi tuomiota.

Kaupunki
 
Julkisuus alensi rangaistusta pyöräilijän kuolemasta
Julkisuus alensi rangaistusta pyöräilijän kuolemasta
Helsingin hovioikeus alensi keskiviikkona huomattavasti autoilijan saamaa tuomiota pyöräilijän kuolemasta elokuussa 2015. Hän sai nyt kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta vankeutta. Tuomiota lievensivät muun muassa miehen vanha aivovamma sekä tapauksen saama poikkeuksellinen julkisuus.

Helsingin hovioikeus on alentanut selvästi autoilijalle tuomittua rangaistusta polkupyöräilijän kuolemasta viime elokuussa Helsingin Meilahdessa.

Hovioikeus tuomitsi 36-vuotiaan Pasi Ilmari Rouhiaisen kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Helsingin käräjäoikeudessa mies sai viime lokakuussa neljä ja puoli vuotta vankeutta. Mies tuomittiin törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä pahoinpitelystä ja liikennepaosta tieliikenteessä.

Hovioikeuden mukaan autoilijan tahallisuus vakavien vammojen aiheutumisessa ei ollut yhtä suuri kuin törkeissä pahoinpitelyissä yleensä. Tämä johtui Konginkankaan liikenneturmassa saadusta aivovammasta, jonka takia miehen käytös on osittain impulsiivista ja harkitsematonta.

Hovioikeus myös kohtuullisti rangaistusta tapauksen saaman suuren julkisuuden vuoksi. Hovioikeuden mukaan uutisoinnissa oli tuotu esille miehen terveydentilaan ja yksityiselämään liittyneitä tietoja.

Hovioikeuden mukaan julkisuus oli ollut odottamatonta. Julkisuus alensi rangaistusta neljällä kuukaudella eli ilman julkisuutta rangaistus olisi ollut kolme vuotta vankeutta.

Turma tapahtui 12. elokuuta 2015, kun pyöräilijä ja henkilöauto olivat matkalla samaan suuntaan Tukholmankatua kohti Mannerheimintien risteystä.

Oikeuden mukaan autoilija kiilasi pyöräilijän eteen ja teki tahallaan äkkijarrutuksen. Kypärätön polkupyöräilijä lensi ohjaustangon yli pää edellä maahan ja kuoli sairaalassa vammoihinsa. Hovioikeuden mukaan ei ole näyttöä siitä, että pyöräilijä olisi törmännyt auton perään. Joka tapauksessa miehen äkkijarrutus aiheutti sen, että pyöräilijä lensi maahan.

Autoilija pakeni paikalta. Poliisi otti miehen kiinni seuraavana päivänä.

Mies kiisti oikeudessa rikossyytteet ja kertoi, ettei ajanut turma-autoa eikä ollut edes tapahtumapaikalla. Sen enempää käräjä- kuin hovioikeuskaan eivät uskoneet miehen kiistoa.

Miehen osallisuudesta turmaan todistivat silminnäkijäkertomukset autosta sekä muun muassa se, että mies myönsi olleensa turman aikaan matkalla autollaan muutaman sadan metrin päähän turmapaikasta. Hovioikeuskäsittelyssä myös ilmeni, että mies oli samana iltana soittanut lakineuvoja tarjoavalle Lakilinjalle ja kysynyt turmasta.

Hovioikeuden mukaan autoilija oli ensin ohittanut pyöräilijän läheltä ja pyöräilijä oli näyttänyt kuljettajalle keskisormea. Hieman myöhemmin autoilija oli ohittanut uudelleen saman pyöräilijän, kiilannut hänen eteensä ja tehnyt tahallaan äkkijarrutuksen.

Se johti pyöräilijän lentämiseen maahan niin, että hän sai kuolettavat vammansa.

Hovioikeuden mukaan juuri keskisormen näyttö oli saanut Rouhiaisen menettämään malttinsa. Muuta syytä käytökselle ei ollut.

Hovioikeus pohti sitä, miten Rouhiaisen aivovamman jälkitila vaikuttaa hänen mahdollisuuksiinsa hallita stressaavia tilanteita. Mies sai aivovamman vuonna 2004 Konginkankaan bussiturmassa. Hän oli matkustajana bussissa, joka törmäsi rekkaan. Suomen historian pahimmassa liikenneturmassa kuoli 23 ihmistä.

Hovioikeus huomautti, että miehellä on ollut turman jälkeen koko ajan ajo-oikeus ja hän on ajanut säännöllisesti autolla. Myöskään lääkärit eivät ole kyseenalaistaneet hänen ajokykyä tai ajo-oikeutta.

Tämän takia hovioikeus katsoi, ettei aivovamma vaikuta sillä tavoin hänen kykyynsä säädellä käyttäytymistään, että tämä poistaisi Rouhiaisen tahallisuuden tai että sillä olisi merkitystä asian rikosoikeudellisessa arvioinnissa.

Miehen syyllisyys oli kuitenkin vähäisempi aivovamman takia, hovioikeus jatkoi. Aivovamman jälkitilaan liittyy impulsiivinen ja harkitsematon käyttäytyminen, ja tämä on hovioikeuden mukaan vaikuttanut hänen menettelyynsä.

Hovioikeus piti voimassa miehelle määrätyn ajokiellon. Se on voimassa elokuuhun asti.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen piti aikoinaan käräjäoikeuden määräämää ajokieltoa yllättävän lyhyenä.

”Tässä olisi ollut mahdollisuuksia määrätä selvästi pitempikin ajokielto, sillä se voisi olla maksimissaan viisi vuotta. Millaisesta teosta määrätään vaikka kahden tai kolmen vuoden ajokielto, jos niin ei tehdä tällaisesta teosta”, Tolvanen ihmetteli HS:n haastattelussa.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden määräyksen, jonka mukaan Rouhiainen olisi menettänyt 4 000 euron arvoiseksi arvioidun Saab 9000 Sedan -henkilöautonsa rikoksentekovälineenä valtiolle. Mies saa siis pitää autonsa.

Pyöräilijän läheisten vahingonkorvausvaatimukset käsitellään aikanaan erillisessä oikeudenkäynnissä.

Sami Kero / HS
Kuollutta polkupyöräilijää muistettiin viime elokuussa onnettomuuspaikalla Helsingin Meilahdessa.
Kuollutta polkupyöräilijää muistettiin viime elokuussa onnettomuuspaikalla Helsingin Meilahdessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat