Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jonottaminen vähenee, maan alle täyspitkä juoksurata – näin historiallinen Olympiastadion muuttuu

HS:n ilmakuva näyttää Olympiastadionin valtavan remonttityömaan. Uusittu stadion aukeaa vuonna 2019.

Lari Malmberg HS

Helsingin Olympiastadionilla näyttää siltä kuin kesäiseen Helsinkiin olisi yhtäkkiä tupsahtanut jostain sota. Pohjoiskatsomon pääty on haljennut kuin pommituksen jäljiltä, vihreä nurmi on muuttunut kuoppaiseksi soramontuksi ja istuimettomien katsomorakenteiden betonista törröttää paksuja ruuveja.

Näkymä on jotain aivan muuta kuin esimerkiksi Ranskan EM-jalkapalloareenoilla.

Mutta ei hätää! Stadion-säätiön kiinteistöpäällikkö Ilkka Rautakivi vakuuttaa, että remonttiin joutuneesta stadionista on tulossa entistä ehompi.

”Vuonna 2019. Silloin tämän pitäisi olla valmis”, Rautakivi sanoo. Säätiö ei kuitenkaan anna tarkkaa avaamisajankohtaa.

Remontoitava Olympiastadion näyttää sotatantereelta
Remontoitava Olympiastadion näyttää sotatantereelta
Olympiastadionin alle kaivetaan Finlandia-talon verran maanalaista tilaa. Vanhat katsomot on jo sahattu irti. Penkit korvataan uudenlaisilla istuimilla. Remontin on tarkoitus valmistua vuonna 2019.

Vuonna 1938 valmistunut stadion on suojeltu rakennus, joten remontin tarkoituksena on säilyttää mahdollisimman paljon vanhaa. Muutoksiakin kuitenkin tulee.

SASin lentoemäntä Söderholm esitteli uutta tulostaulua olympiavuonna 1952.
SASin lentoemäntä Söderholm esitteli uutta tulostaulua olympiavuonna 1952.

Pohjoispäätyyn rakennetaan uusi kulkuyhteys, jonka kautta voidaan kuljettaa kentälle rekoilla esimerkiksi konserteissa käytettävää laitteistoa. Uuden yhteyden takia vanha tulostaulu jouduttiin purkamaan.

Nykyiset katoksen pätkät jatketaan kattamaan koko stadion. Ja pissan pidättely jalkapallopelin puoliajan vessajonoissa on tarkoitus lopettaa: käytäville rakennetaan 2 500 neliömetriä uusia wc-tiloja.

”Kenenkään ei sitten tarvitse enää mennä palkkia vasten”, Rautakivi sanoo.

Remontissa uusitaan myös koko rakennuksen talotekniikka, mutta visuaalisesti suurin muutos koskee katsomoiden istuimia. Vanhojen puistonpenkkimäisten penkkien sijaan olympiastadionilla istutaan tulevaisuudessa yksittäisissä penkeissä.

”Uusia penkkejä testataan juuri. Niitä on laitettu katoksen päälle ja nyt katsotaan, miten ne kestävät erilaisia sääolosuhteita”, Rautakivi sanoo.

Materiaalivaihtoehtoja on edelleen useita: puuta, puukomposiittia ja kivikomposiittia esimerkiksi. Uudesta penkkimallista toivotaan kansainvälistä vientituotetta.

”Stadionien istuimia uusitaan ympäri maailman. Tässä olisi mahdollisuus tehdä menestyvä innovaatio”, remonttiprojektia johtavan HKR-rakennuksen projektinjohtaja Aulis Toivonen sanoo.

Lehtikuva
Katsomon penkeillä oli tiivis ja iloinen tunnelma Helsingin olympialaisissa vuonna 1952.
Katsomon penkeillä oli tiivis ja iloinen tunnelma Helsingin olympialaisissa vuonna 1952.
Sami Kero / HS
Stadionin vanhat puupenkit ovat poissa, tilalle tulee yhdenistuttavia tuoleja.
Stadionin vanhat puupenkit ovat poissa, tilalle tulee yhdenistuttavia tuoleja.

Tällä hetkellä stadionilla tehdään maanrakennus- ja louhintaurakoita. Stadionalueen alle kaivetaan maanalaisia halleja, joihin sijoitetaan muun muassa liikuntatiloja ja tekniikkaa.

”Tilaa tulee noin 20 000 neliömetriä. Suurin piirtein Finlandia-talon verran”, Rautakivi kertoo.

Tulevaisuudessa tiloissa voi pelata ainakin salibandyä, käsipalloa, koripalloa ja lentopalloa. Maanpäällisen juoksuradan alle saadaan luultavasti Suomen ensimmäinen neljäsataa metriä pitkä maanalainen juoksurata.

Sami Kero / HS
Olympiastadion valmistui Helsingin Töölöön vuonna 1938. Se tunnetaan muun muassa tornistaan.
Olympiastadion valmistui Helsingin Töölöön vuonna 1938. Se tunnetaan muun muassa tornistaan.

”Ja myös voimailusali rakennetaan”, Rautakivi sanoo.

Ihan pienestä urakasta ei ole kyse. Rekkoja työmaalle tulee 130 päivässä ja remonttiin on budjetoitu yhteensä 209 miljoonaa euroa. Räjähdysainetta kuluu 55 000 kiloa. Maanrakennus- ja louhintaurakassa kaivetaan maata 70 000 kuutiota.

”Sitä voi selkiyttää esimerkiksi niin, että yksi kuutio on sata kymmenen litran vesiämpäriä. Jos miettii, että kantaisi sata ämpäriä vettä mökkisaunaan, niin alkaa ymmärtää, mistä tässä [70 000 kuutiossa] on kyse”, Aulis Toivonen sanoo.

Stadionilta irti sahatut vanhat penkit ovat jo saaneet uusia elämiä ympäri Suomea. Jopa kymmenentuhatta ihmistä eri puolilta Suomea sahasi ne irti viime syksynä, kun Stadion-säätiö keksi alkaa myydä historiallisia penkkejä.

Penkkien puuta päätyi isänpäivälahjaksi, tenniskentän katsomoon, mökille ja terassille. Huonekaluliike Vepsäläinen valmisti penkkimateriaaleista design-kalusteita: tuoleja, pöytiä ja kolmen istuttavia penkkejä.

HS tapasi sahaustalkoissa espoolaiset Åstromit, jotka olivat tulleet sahaamaan koko perheen voimin. Idea oli perheen isän, Peterin. Puusta oli tarkoitus tehdä kotitalon terassille penkit.

Syntyikö niitä, Peter Åström?

”No, se on vähän työn alla”, puhelimeen vastaava Åström nauraa.

Hän kuitenkin vakuuttaa, että penkit valmistuvat vielä. Puu on jo putsattu ja hiottu. Nyt etsitään oikeanlaista kehikkoa niille.

”Kyllä ne tänä kesänä syntyvät. Juuri alkoi lomakin”, Åström sanoo.

Sami Kero / HS
Pohjoispäätyyn rakennetaan uusi sisäänkäynti.
Pohjoispäätyyn rakennetaan uusi sisäänkäynti.
Neittamo
Helmikuun lopussa 1937 rakennustyöt Olympiastadionilla olivat vielä kesken.
Helmikuun lopussa 1937 rakennustyöt Olympiastadionilla olivat vielä kesken.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat