Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiisteltyyn Kivinokkaan suunnitellaan nyt leirintäaluetta – Veneilijöitä huolettaa: ”Melua ja hässäkkää”

Helsingin leirintäalue halutaan siirtää Vuosaaren Rastilasta Kivinokkaan. Samalla matka-autot siirtyisivät Östersundomiin. Kivinokan mökkiläiset tervehtivät ajatusta ilolla, mutta monia muita suunnitelma huolettaa.

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Hermannissa asuva Päivi Elonen (etualalla) grillailee Kivinokan-mökillään. Taustalla Porvoosta saapuneet vieraat Birgitta Montulet, tämän lapset Emil (sininen takki) ja Elsa (ruutukuviollinen paita) sekä Elosen lapset Anni ja Arttu.
Hermannissa asuva Päivi Elonen (etualalla) grillailee Kivinokan-mökillään. Taustalla Porvoosta saapuneet vieraat Birgitta Montulet, tämän lapset Emil (sininen takki) ja Elsa (ruutukuviollinen paita) sekä Elosen lapset Anni ja Arttu. Kuva: Kimmo Räisänen

Kulosaari/Vuosaari

Helsingin Kulosaaren ja Herttoniemen välissä sijaitsevalla Kivinokan virkistysalueella on harmaana ja viileänä heinäkuun tiistaina ilmassa sen verran kosteutta, että mesiangervojen makeus ja pujojen yrttinen katku takertuvat paitaan.

Peltoraitin tuntu astuu päälle heti kun hiekkatie kaartaa ohi parkkipaikan ja viljelypalstojen. Edes lintuja ei kuulu, koska ne ovat oksistossa tarjoilemassa apetta poikasilleen.

Hassua ajatella, että jos suunnitelmissa oleva Helsingin ainoan leirintäalueen siirto Rastilasta Kivinokkaan olisi jo voimissaan, tässä samalla paikalla olisi vasta muutama päivä sitten mitä luultavimmin näkynyt hevikansaa matkalla Tuska-festivaaleille.

Näin saattaa hyvinkin tulevaisuudessa olla: Helsingin tarkistetussa yleiskaavassa Kivinokkaan, tarkemmin sanottuna Kulosaaren kartanon ympäristöön, on tosiaan suunnitteilla leirintäalue.

Samalla Rastilan leirintäalue lakkaisi olemasta, ja sen tilalle rakennettaisiin asuntoja.

Kivinokan leirintäalueesta tulisi tosin mahdollisesti edeltäjäänsä pienipiirteisempi, sillä karavaanarit saisivat oman paikkansa Östersundomista.

HS:n Kivinokassa haastattelemat ihmiset suhtautuvat ajatukseen leirintäalueesta kaksijakoisesti: mökkiläiset ovat hyvin myönteisiä ja muut huolissaan.

Toisaalta kaikki ovat sitä mieltä, että mieluummin leirintäalue kuin ”kalliita asuntoja rikkaille ihmisille”, kuten eräs haastateltu asian muotoilee ja viittaa jo kuopattuihin kaupungin suunnitelmiin, joissa Kivinokkaan olisi rakennettu asuntoja tuhansille helsinkiläisille.

”Leirintäalue on kaikin puolin OK”, sanoo viidettä vuotta Kivinokassa kesämajaa pitävä Tuuli Laukkanen.

”Toki tilaa ei ole kovin paljon, ja kartanon alue on kulttuurihistoriallinen ja kaunis.”

Laukkanen myös ihmettelee, miksei Kivinokkaan voisi rakentaa pittoreskeja vuokamökkejä vanhojen kesämajojen sekaan. Majat ovat nimittäin vuosien saatossa vähentyneet, sillä niitä on lahonnut ja purettu.

”Tällä hetkellä täällä ei ole vuokratoimintaa ollenkaan, koska kaupunki kieltää sen. Kai he pelkäävät, että tulee liikaa bisnestä.”

Laukkasen mielestä myös venesatamaa voisi kehittää. Siellä voisi tarjota vaikka melontaa ja suppailua.

Kimmo Räisänen
Keskustassa asuva Tuuli Laukkanen toivottaa mahdollisen leirintäalueen tervetulleeksi Kivinokkaan. Laukkanen viettää Kivinokassa mökillään viidettä kesää.
Keskustassa asuva Tuuli Laukkanen toivottaa mahdollisen leirintäalueen tervetulleeksi Kivinokkaan. Laukkanen viettää Kivinokassa mökillään viidettä kesää.

Samaa mieltä on naapurissa kevätsipulia terassillaan pilkkova Päivi Elonen, jolla on ollut kesämaja Kivinokassa kolme vuotta.

”Leirintäalue elävöittäisi paikkaa ja samalla ehkä vähentäisi murtoja ja tihutöitä. Olisi hienoa saada Kulosaaren kartano paremmin käyttöön, siihenhän saisi vaikka upean hostellin”, Elonen innostuu.

Kulosaaren kartanon omistaa Helsingin kaupunki ja se on tällä hetkellä vuokrattu Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) Helsingin yhteisjärjestölle.

Kimmo Räisänen
Jussi Muhonen ja Allar Lillemäe istuskelivat tiistaina Kivinokan venesatamassa. Kumpikaan heistä ei pidä Kivinokan leirintäaluetta hyvänä ideana.
Jussi Muhonen ja Allar Lillemäe istuskelivat tiistaina Kivinokan venesatamassa. Kumpikaan heistä ei pidä Kivinokan leirintäaluetta hyvänä ideana.

Kivinokan venesatamassa istuskelevat Jussi Muhonen ja Allar Lillemäe eivät toivo alueelle leirintäaluetta. Molemmat kertovat veneilevänsä paikalle päivittäin.

”Leirintäalue ei ole hyvä idea ollenkaan”, Lillemäe tuhahtaa.

”Venekerho joutuisi tästä varmaan lähtemään, ja luonnon rauha rikkoontuisi. Leirintäalue tuo mukanaan melua ja hässäkkää. Ilkivaltaakin voi tulla lisää, kun tulee enemmän porukkaa.”

Vieressä Kulosaaren kartanolle johtavalla hiekkatiellä suhahtaa ohi Pizzataxin auto. Pitsat ottaa kartanolla vastaan henkilö, joka paljastuu JHL ry:n puheenjohtaja Merja Ruotsalaiseksi.

Mitä mieltä olet leirintäalueesta Kivinokassa?

Ruotsalainen huokaisee syvään.

”No”, hän aloittaa. ”Olen kuulunut Rastilan leirintäalueen ohjausryhmään, ja kyllä harmittaa, että hyvin suunniteltu paikka ihanteellisella sijainnilla metroaseman vieressä ajettaisiin alas. Pitäisi myös miettiä leirintäalueen työllistävää vaikutusta alueella”, hän sanoo.

Rastilan leirintäalue sai muutama vuosi sitten Suomen leirintäalueyhdistykseltä viiden tähden tasoluokituksen. Viiden tähden leirintäalueita on Suomessa Rastilan lisäksi vain muutama.

Helsingin Kalliossa asuva mutta Kivinokassa kesähoitajana työskentelevä Outi Korte ei myöskään lämpene Kivinokan leirintäalueelle.

”Tämä alue on tällaisenaan valmis. Miksi pitää purkaa sellaista, mikä on hyvää ja toimivaa?”, hän ihmettelee. ”Kai sitä lääniä löytyy muualtakin.”

Herttoniemenrannassa asuvat Ilkka ja Raija Tuukkanen kertovat käyvänsä Kivinokassa kävelyllä vähintään kerran viikossa. He eivät ilahdu leirintäalueajatuksesta, mutta sanovat sentään sen hiukan lämmittävän, jos karavaanarit pysyvät poissa.

”Alue pitää ehdottomasti säilyttää. Tämä on niin ihana paikka”, Raija Tuukkanen toteaa.

Kivinokka jää taakse ja suuntana on Rastilan leirintäalue. Nostokurjet tervehtivät vastarannalta kun ylitämme Vuosaaren sillan.

Tulee selväksi, että täällä rakennetaan.

Heti sillan kupeesta leirintäalue löytyykin, aivan metroaseman vierestä. Sen sisäänkäynnit ovat työmaa-alueen keskellä: kaikkialla kaivinkoneet rouhivat maata ja melu piinaa korvia.

Leirintäalueen vastaanoton kaikilla kolmella luukulla on ihmisiä, kuuluu englantia ja suomea. Kävijöitä on kuulema vuodessa keskimäärin 95 000.

Haapajärveläiset Sanna ja Ari Salin sekä lapset Arttu ja Eetu kävelevät kohti karavaanarialuetta, joka vie noin kolmanneksen koko leirintäalueen noin 14 hehtaarin pinta-alasta.

”Olemme käyneet täällä neljänä vuotena”, Arttu Salin kertoo.

”Parasta Rastilassa on sijainti, täältä pääsee helposti ostoksille keskustaan”, Sanna Salin jatkaa.

Hän ei ole varma, tulisiko perhe leirintäalueelle enää, jos karavaanareiden pitäisi ajaa Östersundomiin.

”Kyllä tässä metro vaikuttaa paljon, se on niin kätevä.”

Kivinokassa sekä Herttoniemen että Kulosaaren metroasemat sijaitsevat noin kilometrin päässä.

Pikaisella silmäyksellä näyttää siltä, että Rastilan leirintäalueen karavaanarialue on lähes täynnä. Tämä vahvistetaan leirintäalueen vastaanotosta.

”Karavaanaripaikat ja mökit ovat suosituimpia, ne ovat hyvin täynnä joka kesä.”

Telttoja menee erityisesti suurien musiikkifestivaalien, kuten Tuskan ja Weekendin aikaan.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavasuunnittelija Heikki Salmikivi korostaa, että mitään varmaa leirintäaluesuunnitelmista ei ole lyöty lukkoon. Yleiskaava etenee vielä Helsingin kaupunginhallitukseen ja valtuustoon. Siksi esimerkiksi Kivinokan mahdollisen uuden leirintäalueen tarkasta sijainnista tai palveluista ei voi antaa tarkempaa tietoa. Ne selviävät tarkemmassa suunnittelussa.

”Tilanne ei ole sillä tavalla akuutti, että ei tässä varmaan vielä vähään aikaan mitään tapahdu”, hän sanoo.

Juttua korjattu 7.7 klo 09.08: Jutussa luki aiemmin, että Rastilan leirintäalueen pinta-ala on noin 140 neliökilometriä. Oikea luku on noin 14 hehtaaria.

Kimmo Räisänen
Jan Rosenqvist (vas.) ja Teemu Lappalainen sekä Lappalaisen tytär Amanda kokeilivat Kivinokan jalkapallokenttää tiistaina. Rosenqvist saapui paikalle pyörällä Ullanlinnasta ja Lappalainen Mellunmäestä.
Jan Rosenqvist (vas.) ja Teemu Lappalainen sekä Lappalaisen tytär Amanda kokeilivat Kivinokan jalkapallokenttää tiistaina. Rosenqvist saapui paikalle pyörällä Ullanlinnasta ja Lappalainen Mellunmäestä.
Historiallinen työväen virkistysalue

Kivinokka on metsäinen niemi Kulosaaressa. Sen eteläpäässä sijaitsee Kulosaaren kartano talousrakennuksineen ja Herttoniemen siirtolapuutarha.

Suuren osan niemestä kattaa ulkoilupuisto, jossa on yhdistysten hallinnoimia kesämaja-alueita. Lisäksi Kivinokassa on uimaranta, venesatamia, viljelypalstoja, luontopolku ja pelikenttiä.

Neittamo
Kivinokkaan pystytettiin kesämajoja 1940-luvun alussa.
Kivinokkaan pystytettiin kesämajoja 1940-luvun alussa.

1900-luvun alussa Kivinokka tuli tunnetuksi työväen virkistysalueena. Tätä historiaa kuvataan esimerkiksi Kjell Westön romaanissa Missä kuljimme kerran (2006).

Pieniä lautarakenteisia kesämajoja alettiin rakentaa 1940-luvulla.

Kivinokkaan suunnitellut uudet asunnot herättivät vuonna 2014 suurta vastustusta. Helsingin kaupunginhallitus kuitenkin kuoppasi suunnitelmat samana vuonna, ja Kivinokkaa päätettiin alkaa kehittää virkistysalueena.

Kivinokkaan on suunnitteilla luonnonsuojelualue. Huomattava osa alueesta on arvioitu joko eläimistön tai kasvillisuuden kannalta arvokkaaksi.

Lähde: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat