Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakilaisten suru kuohahti äänekkääksi Helsingin hiljaiseksi tarkoitetussa kynttilähetkessä

”Suruvirret ja -runot saattavat kuulostaa suomalaisen korviin hurjilta”, kertoo muistohetken alullepanijoihin kuuluva nuori nainen. Poliisi kuvailee ”keskinäiseksi huuteluksi”.

Kaupunki
 
Jonne Heinonen
Marjam Al-Aliayat (edessä kesk.) tuli torstaina monen muun tapaan muistamaan Bagdadin sunnuntaisen, lähes 300 uhria vaatineen pommi-iskun uhreja Helsingin Rautatientorille.
Marjam Al-Aliayat (edessä kesk.) tuli torstaina monen muun tapaan muistamaan Bagdadin sunnuntaisen, lähes 300 uhria vaatineen pommi-iskun uhreja Helsingin Rautatientorille. Kuva: Jonne Heinonen

Kluuvi

Bagdadin terrori-iskun uhreille järjestetty hiljainen muistohetki kuohahti äänekkääksi torstai-iltana Helsingin Rautatientorille.

Järjestäjien mukaan tapahtumalla muistettiin viikonvaihteessa lähes 300 ihmishenkeä vaatineen terrori-iskun uhreja. Samalla haluttiin korostaa suomalaisille sitä, ettei Irak ole turvallinen maa.

Tilaisuuden koollekutsujat vakuuttavat, että mielenkuohu ei johtunut esimerkiksi poliittisista tai uskonnollisista erimielisyyksistä vaan surusta.

”Olemme tosi väsyneitä terrorismiin ja tappamiseen, joka on jatkunut niin pitään, sanoo Suomessa syntynyt 19-vuotias Sumeije Nouri.

Autopommi räjähti sunnuntaina rauhalliseksi luonnehditun bagdadilaisen esikaupungin ostoskeskuksella. Ostoskeskus oli täynnä paaston päättäjäisjuhliin valmistautuneita kaupunkilaisia.

”Iskun vuoksi irakilaiset eivät täälläkään vietä id al-fitr -juhlaa, vaan sytyämme kynttilöitä uhrien muistolle”, kertoo Rautatientorin tapahtuman järjestäjiin kuuluva Amani Asadi.

Kynttilähetkestä tuli kuitenkin äänekäs mielenilmaus. Järjestäjien mukaan joukossa ei ollut esimerkiksi Isisin kannattajia.

”Muutama henkilö toivoi, että tuomitsisimme jyrkemmin nimenomaan Isisin”, Asadi sanoo. Myös Nouri vakuuttaa, etteivät mielenkuohut johtuneet varsinaisista erimielisyyksistä.

Jonne Heinonen
Paikalla oli yhteensä noin parisataa henkilöä.
Paikalla oli yhteensä noin parisataa henkilöä.

”Täällä on mukana erilaisia ajanjaksoja Suomessa olleita ihmisiä, osa täällä syntyneitä ja osa vasta tulleita. Eri ihmisillä on erilainen tapa ilmaista itseään. Toiset ilmaisevat itseään äänekkäästi suruvirsillä tai runoilla, mikä saattaa vaikuttaa suomalaisen korviin hurjalta.”

Tapahtuman Facebook-ryhmässä muutama kirjoittaja kuitenkin arvioi, että mukana olisi ollut myös Irakin sisäpolitiikkaan liittyvää erimielisyyttä.

Poliisi luonnehti mielenkuohuja ”pieneksi keskinäiseksi huuteluksi, joka kuuluu vähän kulttuuriinkin.” Väliin poliisin ei tarvinnut mennä, kertoo Helsingin poliisilaitoksen päivystävä komisario.

Henkilökohtaisesti Nouri olisi toivonut, että muistohetkestä olisi tullut enemmän suomalaishenkinen hiljainen hetki kynttilöineen.

Hänen mukaansa paikalla oli sekä sunni- että shiiamuslimeja, ja niin kurdeja kuin arabejakin, yhteensä noin 150–200 henkilöä. Kynttilöitä syttyi lähes sata.

Tapahtuman pani alulle pieni joukko nuoria, Suomessa asuvia irakilaisnaisia.

Jonne Heinonen
Katjem Aljabiey tuli muistotilaisuuteen isänsä kanssa.
Katjem Aljabiey tuli muistotilaisuuteen isänsä kanssa.
Jonne Heinonen
Ihmiset toivat kukkia Rautatientorille pommi-iskun uhrien muistoksi.
Ihmiset toivat kukkia Rautatientorille pommi-iskun uhrien muistoksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat