Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Interpol välittää tietoa suomalaislasten itsetuhoisista nettikirjoituksista

Ask.fm-palveluun kirjoitetut viestit voivat päätyä Irlannin ja Interpolin kautta keskusrikospoliisiin.

Kaupunki
 
Sari Gustafsson
Interpol välittää Suomeen säännöllisesti viestejä, joita nuoret ovat kirjoittaneet Ask.fm-nettipalveluun.
Interpol välittää Suomeen säännöllisesti viestejä, joita nuoret ovat kirjoittaneet Ask.fm-nettipalveluun. Kuva: Sari Gustafsson

Koulukiusaaminen, masennus ja ahdistus purkautuvat joskus nettiin kirjoitettuina itsetuhoisina viesteinä. Joskus taas itsemurha mainitaan vitsinä tai siitä kirjoittamalla haetaan huomiota.

Harva kuitenkaan arvaa, että Suomessa kirjoitettu viesti voi johtaa viranomaistoimenpiteisiin ensin Irlannissa ja sen jälkeen kansainvälisessä poliisijärjestössä Interpolissa. Interpol taas välittää tiedon Suomeen keskusrikospoliisille, josta ollaan tarpeen mukaan yhteydessä paikallispoliisin.

Rikoskomisario Sari Sarani keskusrikospoliisista kertoo, että Interpol välittää Suomeen säännöllisesti viestejä, joita nuoret ovat kirjoittaneet Ask.fm-nettipalveluun. Nettipalvelun ideana on, että siellä voi esittää kaikenlaisia kysymyksiä anonyyminä ja toiset käyttäjät vastaavat niihin.

Viestejä alkoi tulla Suomeen Interpolin kautta alkuvuodesta 2015, jolloin Ask.fm-sivuston palvelimet siirrettiin Latviasta Irlantiin.

”Irlannin poliisin automaattinen verkkotiedustelu on niin tehokasta, että heidän seulaansa jää myös suomeksi kirjoitettuja viestejä”, Sarani kertoo.

Saranin mukaan Interpolin kautta on tullut helmikuusta 2015 lähtien tieto noin 70:stä Ask.fm-palveluun kirjoitetusta viestistä. Suurimmassa osassa niistä on esitetty itsetuhoisia ajatuksia.

Saranin mukaan suurimmasta osasta viestejä huomaa heti, ettei kyse ole aidosta itsetuhosta. Noin viisi prosenttia viesteistä on kuitenkin ollut niin huolestuttavia, että krp:n verkkotiedustelu on selvittänyt viestin lähettäjän henkilöllisyyden. Sen jälkeen tieto on välitetty paikallispoliisille.

”Muutamassa tapauksessa paikallispoliisi on mennyt paikalle ja on käynyt ilmi, että perheessä on ollut oikea hätä, johon on sitten voitu puuttua”, Sarani kertoo.

Sarani toivoo, että nettiin ei kirjoitettaisi vitsillä itsetuhoon viittaavia viestejä, koska ne saattavat johtaa turhiin viranomaistoimenpiteisiin.

Vanhemmilta Sarani taas toivoo, että nämä yrittäisivät pysyä aktiivisesti kärryillä lasten ja nuorten netin käytöstä ja siitä, mitä heille oikeasti kuuluu.

”Vanhempien vuorovaikutus lasten ja nuorten kanssa saisi olla usein tiiviimpää, jotta paha olo ja ahdistus huomattaisiin kotona ja apua löytyisi muualta kuin netistä”, Sarani sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat