Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin piispa ajoi junakyydillä körttiläisten Herättäjuhlille – ”Maahanmuuttajat ovat tehneet kirkolle palveluksen”

Maahanmuuttajat tekevät kirkolle palveluksen, sanoo Helsingin piispa Irja Askola. Uskonto nousee – mutta pienissä piireissä on henkisen väkivallan vaara.

Kaupunki
 
Piispa pani koppalakin päähänsä ja hyppäsi körttijunaan
Piispa pani koppalakin päähänsä ja hyppäsi körttijunaan
Helsingin piispa Irja Askola ryhtyi konduktööriksi ja oopperalaulaja Esa Ruuttunen esilaulajaksi, kun Herättäjäjuhlien erikoisjuna kuljetti lauantaiaamuna körttikansaa Herättäjäjuhlille Vantaan Myyrmäkeen.

Helsinki / Myyrmäki

Yhtä asiaa pitää sietää, jos harkitsee ryhtymistä körtiksi: veisuun on parasta maistua.

Muuten körteillä eli herännäisillä ei sitten ole niin tarkkaa: ”Tämä on herätysliikkeistä liberaalein”, sanoo Helsingin piispa Irja Askola. ”Mutta vihapuhe on kielletty.”

Emilia Kangasluoma / HS
Helsingin piispa Irja Askola johdatti herättäjäjuhliin menijöitä junaan Helsingin rautatieasemalla.
Helsingin piispa Irja Askola johdatti herättäjäjuhliin menijöitä junaan Helsingin rautatieasemalla.

Lauantaina Askola johdatti konduktöörinlakissaan junalastillisen körttejä Helsingistä Vantaan Herättäjäjuhlille. Kaupunki pursuu nyt uskontoa: aiemmin viikolla katukuvassa näkyi muslimien paastonpäätösjuhla.

Askolasta on hienoa, että uskonnot tällä tavalla murtautuvat rukoushuoneista ja temppeleistä kaduille ja kaupungille.

”Maahanmuuttajat ovat tehneet kirkolle palveluksen tuomalla uskonnon näkyväksi”, piispa sanoo.

Maailmankatsomukset peilaavat ja vahvistavat hänen mukaansa toisiaan.

”Toisen uskonnon edustajia tavatessaan pystykorvaluterilainenkin alkaa kysellä, mitä toinen ajattelee kuolemasta tai miksi hän paastoaa. Samalla tulee muisteltua, mitä omalla riparilla puhuttiin.”

Uskontojen yllätyskohtaamisia tapahtui myös lauantain tilausjunamatkalla, kun muutamia kaupunkilaisia astui huomaamattaan väliasemilta Siionin virsiä laulavaan körttijunaan.

Vantaalla joku saattoi herätäkin virsiin, kun junan tuoma veisaava juhlakansa vaelsi Myyrmäen halki asemalta urheilupuiston juhliinsa.

Emilia Kangasluoma / HS
Myyrmäen urheilupuistossa körttikansaa odotti festaritunnelma: kuusi kilometriä penkkejä, urheiluhallin kokoinen ravintola – ja jopa telttailualue.
Myyrmäen urheilupuistossa körttikansaa odotti festaritunnelma: kuusi kilometriä penkkejä, urheiluhallin kokoinen ravintola – ja jopa telttailualue.

Keski-ikäispainoitteisen joukon seassa vaelsi myös ainakin yksi körttipuku: lapualainen Maiju Vänskä oli laittautunut juhlille itse ompelemaansa mustaan villasilkkipukuun.

”Puku symboloi yksinkertaista elämäntapaa ja sitä, ettei koreilla vaatteilla eikä millään muullakaan asialla”, Vänskä sanoo.

Onko körttiläisyys siis piispan puheista poiketen jotenkin ankaraa? Mitä körtit edustavat siinä hengellisten suuntausten yhä laajenevassa supermarketissa?

”En koe olevani supermarketissa, mutta itse näkisin herännäisyyden avarakatseisena”, sanoo juhlajunan kyydissä Myyrmäkeen matkannut kuopiolainen Kati Häkkinen.

”Täällä saa olla juuri sellainen kuin itse haluaa ja ammentaa sellaista evästä, mitä itse tarvitsee”, vahvistaa Olavi Vuori.

Supermarket totta tosiaan laajenee, sen on on pannut merkille piispakin. Kirkon sisältä nousee paikallisia tai katsomuksellisia teemaliikkeitä, ja ulkopuolella helluntaikarismaattiset seurakunnat vetävät etenkin nuoria.

”Alakulttuureja tulee lisää, ja uskonnollisuuden monimuotoisuus tulee vielä yllättämään meidät”, Askola sanoo.

Pirstaloituminen haastaa yhtenäisen kirkon, mutta piispa pitää inhimillisestikin vaarallisena sitä, jos uskonnollisista yhdyskunnista tulee liian pieniä ja tiiviitä:

”Voi muodostuu henkisen väkivallan vaara, jos yhteisö ei ole toiminnassaan läpinäkyvä.”

Myyrmäen urheilupuistossa körttikansaa odottaa festaritunnelma. Kuusi kilometriä penkkejä, urheiluhallin kokoinen ravintola – ja jopa telttailualue.

Perillä Myyrmäen urheilupuistossa nuoret herännäiset kohottavat laulukuntoa myymällä körttipastilleja.

”Niitä tarvitaan, jotta pystyy puhumaan pitkään ja paljon ja laulamaan hyvin”, kertoo pastillimainosta kantava Aino Martikainen.

Mikä juuri körttitunnelmassa vetoaa häneen, nuoreen helsinkiläiseen?

”Se on tavallaan harras, mutta siinä on ihana yhteisöllisyyden fiilis. On mahtavaa olla seuroissa, kuunnella puheita ja veisata yhdessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat