Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Baarikatsomon tekevät hyvä olut ja seura – ”fiilis nousee parhaiten, kun saadaan hyvät laulumeiningit vastakkain”

Jalkapallon EM-kisojen finaali liimaa tänään kansan television ääreen. HS kertoo, mitkä tekijät tekevät baarista hyvän pubikatsomon.

Kaupunki
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Islannin fanit seurasivat vakavina Ranska–Islanti puolivälieräottelua Sports Academyssa Helsingissä 3. heinäkuuta.
Islannin fanit seurasivat vakavina Ranska–Islanti puolivälieräottelua Sports Academyssa Helsingissä 3. heinäkuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Tänään se on viimein edessä, suhtautumisesta riippuen joko kesän haikein tai iloisin päivä. Kyse on tietenkin jalkapallon EM-kilpailujen loppuottelusta, joka huipentaa kuukauden kestäneet kilpailut.

Jalkapallo on tunnetusti parasta stadionilla. Tuhansien muiden huutavien kannattajien keskellä voi nauttia joko vastustajan kannattajaryhmien lapsellisuudessaan nerokkaista pilkkalauluista tai ihastella keskikenttäpelaajien juonikasta pallotonta liikettä.

Kaikilla ei tietenkään ole mahdollisuutta sulloutua 80 000 katsojaa vetävälle Stade de France -stadionille.

Ei hätää, tärkeän pelin vaatimaan tunnelmaan voi virittäytyä myös esimerkiksi helsinkiläisessä baarissa. Mutta mistä tunnistaa hyvän kisakatsomon?

”Tietysti hyvät audiovisuaaliset laitteistot täytyy olla eli äänen ja kuvan täytyy olla kunnossa”, aloittaa Englannin Valioliigassa pelaavan Arsenalin Suomen kannattajayhdistys Arsenal Finlandin hallituksen sihteeri Petteri Hakanen.

”Paikasta pitää löytyä myös erinomainen olutvalikoima, ruoka ei ole koskaan pahitteeksi ja luonnollisesti hyvä seura on tärkeää”, Hakanen jatkaa.

Samoja elementtejä kisakatsomossa arvostaa myös Manchester United Supporters Club of Finlandin hallituksen varapuheenjohtaja Ville Romppainen. Manchester United pelaa Arsenalin tavoin Englannin Valioliigassa.

”Paikan pitää olla mahdollisimman pubimainen. Tärkeää on, että paikassa on hyvä fiilis, ystävällinen henkilökunta sekä laaja olutvalikoima pienpanimo-oluista bulkkioluisiin. Positiivista on jos pientä purtavaakin on tarjolla”, Romppainen sanoo.

Mistä tämä kaikki sitten löytyy? Hakanen itse aikoo katsoa Ranskan ja Portugalin välisen finaalin kesämökillään. Hänellä on silti vinkki hyvää jalkapallokatsomoa etsiville.

”Täytyy mainostaa omaa pubia eli Helsingin Jalkapallopubia Albertinkadulla, kaikki nuo mainitsemani hyvät ominaisuudet löytyvät sieltä”, hän vastaa.

Myös Romppaisella on mielessään selkeä vahtausvinkki.

”Helsingissä Kolmannella linjalla sijaitseva Kipinä on tällä hetkellä paras paikka.”

Romppainen muistelee lämmöllä Kipinässä katsottuja Mancester Unitedin ja Liverpoolin välisiä Valioliiga-otteluita.

”Siellä lauletaan kilpaa hyvässä hengessä. Ei meidän ole mitään järkeä lähteä tappelemaan keskenämme, hyvänhenkistä kuittailua ja lopuksi onnitellaan voittajaa”, Romppainen sanoo.

”Fiilis nousee parhaiten, kun saadaan hyvät laulumeingit vastakkain.”

Seurajoukkueiden välisissä otteluissa raikavat siis parhaimmillaan laulut. Mikä tilanne on näissä kisoissa, lauletaanko helsinkiläisbaareissa esimerkiksi nationalistisen hurmoksen vallassa Marseljeesiä?

Ei, vastaa Helsingin suosituimpiin urheilubaareihin kuuluvan, aivan ydinkeskustassa sijaitsevan, Sports Academyn ravintolajohtaja Pekka Lavikainen.

”Ei meillä kesken pelin huudella toisille. Ehkä se kannatus ravintoloissa on enemmän sitä, että huudetaan maalin tultua. Torstaina se näkyi niin, että Ranskan kannattajat huusivat ja Saksan kannattajat olivat aika hiljaisia”, Lavikainen sanoo.

Lavikainen odottaa sunnuntain finaaliin paljon portugalilaisia ja ranskalaista yleisöä.

”Meille kerääntyy esimerkiksi Mestareiden liigan finaalin ja El Clásicon [Barcelonan ja Real Madridin välinen jalkapallo-ottelu] kaltaisiin otteluihin paljon esimerkiksi Helsingissä asuvia ulkomaalaisia. Varmasti ranskalaisia ja portugalilaisia on siis sunnuntaina paljon”, hän sanoo.

Yle TV2 näyttää finaalin suorana lähetyksenä. Peli alkaa klo 22.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat